Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelvakantie Nederland - Mooiste Wandelreizen Nederland

Een wandelvakantie in Nederland biedt een unieke mogelijkheid om de prachtige natuur en cultuur van te verkennen. Met een overvloed aan schilderachtige routes en adembenemende landschappen is ons land een paradijs voor wandelliefhebbers. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs de mooiste wandelreizen in Nederland, van de uitgestrekte duinen tot aan de idyllische bossen van de Veluwe.

Wandelvakantie Nederland Mooiste Wandelreizen Nederland
Wandelvakantie Nederland over de Veluwezoom. (Foto: © CreativeNature_nl, Baarssens Images)

Wandelreizen Nederland - Bagagevervoer inbegrepen

Tijdens wandelreizen wandel je van hotel naar hotel. Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken, dat wordt geregeld. Jouw bagage wordt voor jou van hotel naar hotel gebracht, zodat je overdag alleen met je dagrugzak wandelt. Wel zo makkelijk en minder zwaar.

Als je een wandelreis Nederland boekt met slechts één hotel, dan kun je vanaf dat hotel (georganiseerde) wandeltochten maken. Vaak is er ook nog ruimte om met de auto er een dagje tussenuit te gaan om een mooie stad te bezoeken. De wandelroutes zijn op eigen tempo te maken, afhankelijk of het een georganiseerde wandelreis of individuele wandelreis is. Laat je inspireren door deze voorbeelden.

Wandelvakantie Waddeneilanden

Deze wandelvakantie Nederland is een ontdekkingsreis voor iedereen, zelfs als wandelen niet je dagelijkse bezigheid is. In vier dagen tijd dompel je jezelf onder in een schat aan ervaringen. Je begint in het schilderachtige Harlingen. Na een dag vol prachtige wandelroutes vaar je naar Vlieland. Dit autovrije paradijs biedt een scala aan wandelroutes om volledig tot rust te komen. Op dag twee gaat de reis verder met de boot naar West-Terschelling, waar je kennis maakt met de bossen, stranden, duinen en polders. Tenslotte sluit je de reis af op het vaste land met een historische wandeling tussen Harlingen en Franeker.

Boek deze reis
Wandelvakantie Nederland Mooiste Wandelreizen Nederland
Wandelvakantie Schiermonnikoog. (Foto: © Catolla, Getty Images)
Wandelvakantie Nederland Mooiste Wandelreizen Nederland
Wandelvakantie Drenthe. (Foto: © JacobH, Getty Images)

Wandelvakantie Drenthe

Een wandelvakantie Drenthe is misschien wel het mooist te maken op de Hondsrug. De Hondsrug, een unieke zandrug gelegen in het Noordoosten van Nederland, is een gebied dat zich kenmerkt door uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en bijna betoverende vennetjes. Tijdens deze 5-daagse wandelreis kun je op verschillende dagen kiezen uit een scala aan wandelafstanden. Je passeert niet alleen prachtige plaatsen zoals Ees, Odoorn, Aalden en Elp, maar ontdek je ook een indrukwekkende oude pingo ruïne en een aantal hunebedden. Je slaapt in drie comfortabele hotels met uitgebreid ontbijt.

Boek deze reis

Wandelvakantie Zuid-Limburg

Een wandelvakantie Zuid-Limburg is voor iedereen die zich in het buitenland wil denken. Ontdek het betoverende Zuid-Limburg met zijn glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en rijke historie. Geniet van adembenemende uitzichten vanaf de heuveltoppen en bezoek de schitterende steden Valkenburg en Maastricht. Uiteraard hebben we gezorgd voor de mooiste wandelroutes, zodat jij tijdens je wandelroute Zuid-Limburg kunt genieten van on-Nederlands mooie landschappen. Tijdens deze 5-daagse wandelreis  logeer je in twee sfeervolle hotels met hun eigen karakters. Uiteraard is ontbijt en bagagevervoer inbegrepen.

Boek deze reis
Wandelvakantie Nederland Mooiste Wandelreizen Nederland Zuid Limburg

Wandelvakantie Drenthe

Een wandelvakantie in Drenthe brengt je veel ontspanning, natuur en geschiedenis. Er zijn prachtige plekken in Drenthe waar je een wandelvakantie kunt houden.

1. Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, vennen en bossen. Een wandeltocht door dit adembenemende landschap biedt een unieke ervaring van de Nederlandse wildernis.

2. Wandelen door historisch Orvelte

Orvelte, een charmant dorpje met eeuwenoude boerderijen en geplaveide straatjes, voert je mee naar een vervlogen tijdperk. Een ideale plek voor een ontspannen wandeling.

3. Drentsche Aa

De kronkelende beekjes en weelderige bossen van de Drentse Aa vormen een oase van rust. Ideaal voor een verkwikkende wandeling.

Wandelvakantie Friesland

Wandelvakanties zijn een uitstekende manier om de natuur te verkennen en tot rust te komen. Friesland, gelegen in het noorden van Nederland, biedt een overvloed aan prachtige landschappen, pittoreske dorpjes en serene waterwegen die perfect zijn voor een ontspannen wandelvakantie.

1. Nationaal Park De Alde Feanen: Waterrijk Paradijs

Dit nationale park is een waar paradijs voor waterliefhebbers. Met een netwerk van meren, sloten en moerassen is De Alde Feanen een ideale locatie voor kanoën, varen en vogelspotten. De Alde Feanen herbergt een overvloed aan planten- en diersoorten. Van kleurrijke waterlelies tot majestueuze zeearenden, de biodiversiteit hier is adembenemend.

2. Het Drents-Friese Wold: Een Bosrijk Heiligdom

Dit nationale park strekt zich uit over zowel Friesland als Drenthe en biedt een overvloed aan dichte bossen. Ideaal voor wandelaars en fietsers die op zoek zijn naar rust en sereniteit. Het Drents-Friese Wold is ook de thuisbasis van schilderachtige heidevelden en traditionele schaapskuddes. Een idyllisch landschap dat je terugvoert in de tijd.

3. Nationaal Park Lauwersmeer: Een Paradijs voor Vogelliefhebbers

Lauwersmeer is een toevluchtsoord voor vogels, vooral tijdens de migratieperiodes. Hier kun je talloze vogelsoorten observeren, van grutto's tot lepelaars. Naast vogels biedt Lauwersmeer ook een uitstekende locatie voor sterrenkijken. De heldere nachthemel biedt een ongeëvenaarde ervaring voor liefhebbers van astronomie.

Wandelvakantie Gelderland

Gelderland is een perfecte bestemming voor een wandelvakantie. Een wandelvakantie in Gelderland betekent genieten van de natuur en de wilde dieren. Waar je ook gaat wandelen in Gelderland, het is altijd genieten in de natuur.

1. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe staat bekend om zijn weidse heidevelden en majestueuze bossen. Met een oppervlakte van meer dan 5.000 hectare biedt dit park een thuis aan een overvloed aan wilde dieren, waaronder edelherten en wilde zwijnen.

2. Het Speulder- en Sprielderbos

Dit mystieke bos, ook wel bekend als het 'Bos van de Dansende Bomen', betovert bezoekers met zijn kromme, knoestige eiken en sprookjesachtige sfeer.

3. Nationaal Park Veluwezoom

De Posbank, een iconische heuvel in Nationaal Park Veluwezoom, biedt een adembenemend panorama over de uitgestrekte heidevelden. Vooral in augustus kleurt de heide paars, wat een onvergetelijk schouwspel oplevert.

6. Boomgaarden in de Betuwe

In het voorjaar komt de Betuwe tot leven met een explosie van bloesems. De boomgaarden strekken zich uit zover het oog reikt, een betoverend gezicht. Het beste seizoen om het zien van de bloesems is mei.

Wandelvakantie Limburg

De provincie Limburg is een goede plek voor een wandelvakantie. Een wandelvakantie Limburg typeert zich het beste als een ontspannende wandelreis. Je ontdekt de natuur en haar historie, zoals in Zuid-Limburg.

1. Nationaal Park De Meinweg

Gelegen nabij Roermond, is dit nationale park bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen. Het is een thuis voor diverse planten- en diersoorten, waaronder de zeldzame adder.

2. Nationaal Park De Groote Peel

Dit park, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, staat bekend om zijn uitgestrekte veengebieden en veenplassen. Het is een belangrijk broedgebied voor veel vogelsoorten.

3. De Brunssummerheide

Gelegen in de buurt van Heerlen, is dit een uitgestrekt heidegebied met bossen, vennen en stuifzandvlaktes. Het biedt prachtige wandel- en fietsmogelijkheden.

4. De Maasduinen

Dit nationale park, gelegen in Noord-Limburg, kenmerkt zich door zijn stuifzandheuvels en uitgestrekte bossen. De kronkelende Maas voegt een schilderachtig element toe aan het landschap.

5. De Sint-Pietersberg

Gelegen bij Maastricht, is de Sint-Pietersberg het hoogste punt van Zuid-Limburg. Het herbergt een uniek kalkgrasland-ecosysteem met zeldzame planten en dieren.

Wandelvakantie Overijssel

Met een wandelvakantie Overijssel ontdek je de pareltjes van de Nederlandse natuur. Met hun weelderige groen, kabbelende beekjes en diverse fauna bieden ze een oase van rust en schoonheid.

1. Het IIsseldal: Een Rivierenlandschap vol Leven

Het Ijsseldal is een waar juweel in Overijssel. Gelegen langs de rivier de Ijssel, biedt dit gebied een spectaculair uitzicht op uitgestrekte groene velden en grazende koeien. De flora en fauna hier zijn divers, met zeldzame vogelsoorten en kleurrijke bloemen die het landschap sieren.

2. Nationaal Park Weerribben-Wieden: Het Venetië van het Noorden

Dit nationale park is een waar mozaïek van water en rietlanden. Met een netwerk van kanalen en meren is het een paradijs voor liefhebbers van waterleven. Hier kun je varen door smalle slootjes en genieten van het unieke ecosysteem.

3. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug: Uitgestrekte Heidevelden

De Sallandse Heuvelrug is een uitgestrekt natuurgebied bekend om zijn paarse heidevelden en adembenemende uitzichten. Hier kun je eindeloos wandelen en genieten van de rustgevende stilte.

4. Engbertsdijksvenen: Moerasparadijs in het Oosten

Dit unieke natuurgebied herbergt een van de grootste hoogveengebieden van Europa. Met zijn kronkelende paden en zeldzame planten is het een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelspotters.

5. Het Springendal: Een Oase van Groen

Het Springendal wordt vaak het 'dal van de Mosbeek' genoemd. Met zijn dichtbegroeide bossen, klaterende beekjes en pittoreske vijvers, biedt het een serene omgeving voor wandelaars en rustzoekers.