Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Mooie wandelroutes op de Veluwezoom

Heuvels, vergezichten, heide, bossen: Nationaal Park Veluwezoom heeft wandelaars heel veel te bieden. Op deze pagina geven we je een paar tips voor mooie wandelroutes door dit natuurgebied.

IJslandse pony
Een IJslandse pony in Nationaal Park Veluwezoom

Tip vooraf: Kies een rustig moment

In Nationaal Park Veluwezoom, zeker in de omgeving van de Posbank bij Rheden, kan het soms erg druk zijn. Dit is met name in de weekenden het geval. Kies daarom bij voorkeur een rustiger moment om een wandeling te maken. Bijkomend voordeel is dat je dan ook meer van de natuur kunt zien.

Tip 1: Wandelroute Veluwezoom-Posbank (5 kilometer)

Deze route brengt je langs de favoriete plekken van de boswachter van Nationaal Park Veluwezoom. Vanuit Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden (zeker een bezoekje waard, want je komt hier van alles te weten over de dieren en planten in het gebied) wandel je naar de uitgestrekte heidevelden. Je komt langs diverse mooie uitzichtpunten, maar ook dichterbij valt heel veel te zien. Bijvoorbeeld insecten en vlinders (in de zomer) en IJslandse pony's die het gebied begrazen.

Meer informatie
De schaapskooi bij Rheden
De schaapskooi bij Rheden, foto: Marlies V via Pixabay

Tip 2: Familieroute Uitzichtpunt Schaapskooi Veluwezoom (2,5 kilometer)

In de bossen van Landgoed Heuven bevindt zich de schaapskooi van de Rhedense schaapskudde. Deze 2,5 kilometer lange route gaat vanaf Bezoekscentrum Veluwezoom naar de schaapskooi. Je komt onder meer langs een rentmeesterswoning. Al snel zie je een groene weide in de verte. Hier kun je schapen zien grazen, mits ze niet met de schaapherder op pad zijn. Na de schaapskooi gaat de route verder naar een uitzichtpunt. Voor rolstoelen, scootmobielen of kinderwagens is er een speciaal zigzagpad aangelegd. Vanaf het uitzichtpunt heb je een spectaculair uitzicht over de heuvels. Zeker in augustus, als de heide in bloei staat.

Meer informatie

Tip 3: NS-wandeling Veluwezoom (11 of 14 kilometer)

Vanaf het station in Dieren kun je een flinke wandeling door Nationaal Park Veluwezoom maken. Het eerste deel van de route brengt je door de Onzalige Bosschen, waar je af en toe flink moet klimmen. De herkomst van de naam van deze bossen is overigens niet helemaal duidelijk. Mogelijk verwijst het naar een gebrek aan voedingsstoffen in de grond, waardoor het gebied vroeger niet geschikt was voor landbouw. Het is er in ieder geval heerlijk om te wandelen. Verderop kom je in het open heidegebied van de Posbank. Je kunt ervoor kiezen om tot station Rheden (11 kilometer) of tot het station in Velp (14 kilometer) te lopen. Onderweg passeer je een aantal horecagelegenheden, zoals de Carolinahoeve in de bossen bij De Steeg en Paviljoen de Posbank bovenop de top van deze 'berg'

Meer informatie
De Posbank
De Posbank, foto: Elsemargriet via Pixabay

Tip 4: Wandelroute Sprengen Veluwezoom (7 kilometer)

Bij het dorp Laag-Soeren ligt een heldere beek waar vroeger diverse papiermolens stonden. Deze route van 7 kilometer brengt je door het oostelijk deel van de Veluwezoom. Je wandelt onder meer langs een voormalig badhuis, dat ooit dienst deed als kuuroord. Het heldere water uit de beek stroomde rechtstreeks naar het badhuis. Ook kom je langs sprengen. Dit zijn uitgegraven bronnen van de Soerense beek. Het grondwater komt hier makkelijk naar de oppervlakte en dit merk je tijdens je wandeling. Je loopt regelmatig over een drassig pad, dus stevige schoenen zijn aan te raden.

Meer informatie
Schotse Hooglander
Schotse Hooglander op de Veluwezoom, foto: Jos Berkien

Tip 5: Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom (9 kilometer)

De bos- en heuvelrijke Veluwezoom was eeuwen geleden in trek bij rijke, welgestelde families. Ze lieten er een imposant landhuis bouwen, omringd door een uitgestrekte tuin met waterpartijen. Deze route van 9 kilometer, die start vanuit Bezoekerscentrum Veluwezoom, gaat in de richting van Velp over twee landgoederen. Op Landgoed Heuven wandel je onder meer langs glooiende akkers. Het landhuis is vorige eeuw al afgebroken. Op Landgoed Beekhuizen bij Velp kom je langs waterpartijen en een grote

Meer informatie