Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Wandel.nl selecteerde vier hoogtepunten voor een wandeling bij Radio Kootwijk in natuurgebied Kootwijkerzand op de Veluwe.

Radio Kootwijk
Radio Kootwijk, foto: Corine Koolstra

Het oude zendstation Radio Kootwijk ligt middenin de Veluwe, in het Kootwijkerzand. Het vormt daardoor een ideaal uitgangspunt voor een dagje cultuur én natuur. Hieronder vind je vier hoogtepunten van dit natuurgebied. Benieuwd naar de geschiedenis van Radio Kootwijk? 

1. Stuifzand

Met een oppervlakte van zevenhonderd hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa waar je vrij mag rondstruinen. In de witte zandheuvels heerst een bijzonder klimaat, met vaak grote temperatuurverschillen: ’s zomers kan de temperatuur vlak boven het zand oplopen tot wel 50 graden Celsius, terwijl de temperatuur er ’s nachts rond het vriespunt schommelt.

Uitkijktoren de Zandloper
Uitkijktoren de Zandloper, foto: Marco van de Burgwal (Staatsbosbeheer)

2. Uitkijktoren

Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een mooi uitzicht over de Veluwe. De bijna veertien meter hoge stalen toren is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Tip: wandel in 3 kilometer langs en om de uitkijktoren.

3. Wilde dieren

In de bossen rondom de zandverstuiving leven veel dieren, zoals dassen, reeën, boommarters, edelherten en wilde zwijnen. Van die laatste kun je de wroetsporen vaak heel duidelijk waarnemen. Zelfs in de buurt van het hoofdgebouw van Radio Kootwijk zie je omgewoelde aarde.

4. Radio Kootwijk

Midden in het Kootwijkerzand werd begin twintigste eeuw zendstation Radio Kootwijk gebouwd. Door dit zendstation was het mogelijk te communiceren met Nederlands-Indië, zo’n 12.000 kilometer verderop. Je kunt oude zendgebouw altijd van buitenaf bekijken. Wil je het vanbinnen bekijken, dan kun je meedoen met een excursie van Staatsbosbeheer

Radio Kootwijk zelf is 450 hectare groot en maakt deel uit van een aangesloten stuifzand- en heidegebied van 1800 hectare, waaronder het Kootwijkerzand. Alle activiteiten in dit gebied vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Wandeltip: loop de Heidewandeling van 12,5 kilometer waarbij je o.a. langs Radio Kootwijk en de schaapskooi Hoog Buurlo komt.

Binnenkijken bij Radio Kootwijk
Binnenkijken bij Radio Kootwijk, foto: Staatsbosbeheer