Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes op de Veluwe: 5 tips

Bossen, heidevelden, stuifzandvlakten, de Veluwe kent oneindige mogelijkheden voor mooie wandelingen. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips!

Wandelroutes Op De Veluwe 5 Tips
Mooiste wandelroutes Veluwe. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)

Als je op zoek bent naar een mooie wandelroute op de Veluwe, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het gebied kent oneindige wandelmogelijkheden. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je vijf tips: van kale zandvlakten tot dichtbegroeide bossen.

Wandelroute Veluwe tip 1: Boswachterspad Kootwijk

Het 700 hectare grote Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van Europa. Over het Kootwijkerzand lopen diverse wandelroutes. Een goede locatie om te starten is de parkeerplaats Grevenhout in Uddel. Vanaf hier start een stevige wandelroute van 18,6 kilometer door het zachte stuifzand van Kootwijk. Langs de uitkijktoren, Radio Kootwijk en het Kootwijkerzand.

Download wandelroute
Wandelroutes Op De Veluwe 5 Tips Boswachterspad Kootwijk
Wandelen in Kootwijkerzand. (Foto: © dennisvdw, Getty Images)
Wandelroutes Op De Veluwe 5 Tips Deelerwoud
Wandelen in het Deelerwoud. (Foto: © Ysbrand Cosijn, Getty Images)

Wandelroute Veluwe tip 2: Deelerwoud

Het Deelerwoud, gelegen in het natuurgebied van de Veluwe, biedt een rijke schakering van al het moois dat deze streek zo aantrekkelijk maakt. Tussen twee bekende 'buren', Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom, vind je hier een ongerept paradijs. Deze wandelroute van 9 km neemt je mee langs Schotse Hooglanders en zweefvliegveld Terlet.

Download wandelroute

Wandelroute Veluwe tip 3: Paleispark

Gelegen in het uitgestrekte natuurgebied van Het Loo, tref je het Paleispark. Een plek waar de grandeur van het paleis hand in hand gaat met de prachtige natuur. Wandel langs Paleis het Loo, langs het paardenkerkhof en prachtige doorkijkjes van het Paleispark. Je spot vogels op de plas, leert meer over de geschiedenis en neemt een kijkje bij het bekendste paleis van Nederland.

Download wandelroute
Wandelroutes Op De Veluwe 5 Tips Paleispark
Paleis Het Loo. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)
Wandelroutes Op De Veluwe 5 Tips Planken Wambuis
Wandelen in Planken Wambuis. (Foto: © steppelandphoto)

Wandelroute Veluwe tip 4: Planken Wambuis

Deze wandelroute op Planken Wambuis biedt een prachtige ervaring temidden van wilde dieren, bossen, heide en zandverstuivingen, en dat alles op minder dan 8 kilometer afstand. Neem je fotocamera en een verrekijker mee, want deze wandeling biedt behalve betoverende landschappen ook een kijkje in de dierenwereld. Zelden zijn wandelroutes van 8 km zo gevarieerd.

Download wandelroute

Wandelroute Veluwe tip 5: Hoge Veluwe

Uiteraard mag Nationaal Park de Hoge Veluwe niet ontbreken op dit lijstje. Het park dat in private handen is, biedt een grote variatie aan landschappen en wilde dieren. Deze wandelroute door Hoenderloo gaat over de Houtkampweg, waar regelmatig hertjes worden gespot. En brengt je langs het Veentjesbos, het domein van de zwarte specht. Uiteraard doe je ook de theekoepel aan en de jachtvijver.

Download wandelroute
Wandelroutes Op De Veluwe 5 Tips Hoge Veluwe
Wandelen in Hoenderloo. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)

Veelgestelde vragen

Waar kun je mooi wandelen op de Veluwe?

 1. Boswachterspad Kootwijk
 2. Deelerwoud
 3. Paleispark
 4. Planken Wambuis
 5. Hoge Veluwe

Wat moet je gezien hebben op de Veluwe?

 • Vierhouterbos
 • Planken Wambuis
 • Het Nationale Park De Hoge Veluwe
 • Het Nationale Park Veluwezoom
 • Empese en Tondense heide
 • Kootwijkerzand

Waar kun je mooi wandelen in Gelderland?

De mooiste wandelroutes in Gelderland liggen op de Veluwe. Bijvoorbeeld over het Deelerwoud, of Nationaal Park de Veluwezoom. Welke routes het best bij jou passen, lees je hier.

Wat is het mooiste stuk van de Veluwe?

 1. Boswachterspad Kootwijk
 2. Deelerwoud
 3. Paleispark
 4. Planken Wambuis
 5. Hoge Veluwe