Wandelroutes op de Veluwe: 10 tips
Bossen, heidevelden, stuifzandvlakten, de Veluwe kent oneindige mogelijkheden voor mooie wandelingen. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips!
Bossen, heidevelden, stuifzandvlakten, de Veluwe kent oneindige mogelijkheden voor mooie wandelingen. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips!
Als je op zoek bent naar een mooie wandelroute op de Veluwe, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het gebied kent oneindige wandelmogelijkheden. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je tien tips: van kale zandvlakten tot dichtbegroeide bossen.
Het 700 hectare grote Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van Europa. Over het Kootwijkerzand lopen diverse wandelroutes. Een goede locatie om te starten is de parkeerplaats Van ’t Hoffweg aan de Heetweg tussen Kootwijk en Harskamp. Vanaf deze plek kun je onder meer de 3 km lange Wandelroute Kootwijkerzand lopen (volg de oranje paaltjes) of de 16 km lange Wandelroute Kootwijk (oranje route). Beide routes zijn uitgezet door Staatsbosbeheer.
Het Kootwijkerzand wordt ook wel 'de Sahara van de Lage landen' genoemd. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Aan de zuidwestkant biedt een tien meter hoge uitkijktoren een prachtig uitzicht over het natuurgebied. Ook voormalig zendstation Radio Kootwijk, een imposant gebouw midden in de natuur, is een blikvanger.
De Leuvenumse bossen bij Ermelo staan bekend om veel variatie: dichte loof- en dennenbossen en uitgestrekte heidevelden, afgewisseld met stuifzandvlakten. Door dit landgoed op de Noord-Veluwe lopen diverse wandelroutes. De wandelroute Leuvenumse bos van Natuurmonumenten is 5 kilometer lang en daardoor heel geschikt om met kinderen te lopen. De start is vanaf de parkeerplaats de Poolseweg, in te rijden nabij Jkhr. Dr. C.J. Sandbergweg 78 in Ermelo. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes.
Er leeft veel wild in de Leuvenumse bossen. De wandeling komt langs een reeënweitje waar vooral in de ochtend en avond regelmatig reeën te zien zijn. De heldere Leuvenumse beek, die door het gebied stroomt, is het leefgebied van allerlei bijzondere planten, insecten en broedvogels. Vlakbij de start van de route ligt Hotel-Restaurant De Zwarte Boer. Hier kun je bijvoorbeeld met een kop koffie uitrusten van je wandeling.
De Loenermark ligt midden op de Veluwe. Hoogtepunten in dit gebied zijn de glooiende heidevelden, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de opvallende jeneverbesstruiken. Op de Loenermark zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Vanaf de parkeerplaats aan de Droefakkers (nabij de schaapskooi) starten de witte zwerfkeienroute van 6,7 km. en de gele zwerfkeienroute van 13,5 km. Vanaf parkeerplaats Het Dichte Gat aan de Groenendaalseweg in Loenen kun je een blauwe route van 6 kilometer en een rode IVN-route van 2 kilometer lopen.
De routes gaan over heidevelden en zandvlakten en door bossen. Op de Loenermark leven veel edelherten. Tijdens de bronsttijd (september-oktober) is het geburl van de dieren van grote afstand te horen. Op de Loenermark staat sinds 2012 een houten wildobservatiepost. Deze is te bereiken via een verhard pad vanaf de parkeerplaats aan de Groenendaalseweg. Ook de schaapskooi is tijdens de wandeling een bezoekje waard. Deze ligt aan het einde van de Droefakkers in Loenen.
Met ruim 5000 hectare aan verschillende landschappen is Nationaal Park De Hoge Veluwe een wereldberoemd wandelparadijs. Als bezoeker heb je de keuze uit diverse soorten wandelingen: paaltjesroutes, themawandelingen, lange-afstandswandelingen, het Landschappenpad, de belevingsroute en het Berlagepad. Het Landschappenpad (4,1 km) is een cultuurhistorische wandeling en komt onder meer langs het Kröller-Müller Museum en een wildobservatieplaats. Deze route start bij het Bezoekerscentrum. Het Berlagepad (2,6 km) loopt rond de vijver van Jachthuis Sint Hubertus. Deze route is ook geschikt voor rolstoelen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een route te bepalen of om verschillende routes aan elkaar te koppelen.
Als je graag in de heuvels wandelt, is Nationaal Park Veluwezoom een aanrader. Dit heuvelrijke gebied ligt ten noordoosten van Arnhem. Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom aan de Heuvenseweg bij Rheden starten wandelroutes van verschillende afstanden. De wandelroute Veluwezoom-Posbank van Natuurmonumenten heeft een lengte van 5,4 km. Vanaf het Bezoekerscentrum volg je de zwarte pijltjes. De wandeling gaat vanuit Landgoed Heuven langs de schaapskooi om uiteindelijk op de top van de Posbank het Paviljoen de Posbank te bereiken. Hier kun je uitrusten, genieten van het uitzicht en iets eten en drinken. Over de met heide begroeide stuwwallen loop je weer terug naar het Bezoekerscentrum. Hier kun je onder meer een expositie bezoeken.
Voor wie een grotere afstand wil wandelen, is er onder meer de NS-route Veluwezoom van 14 km. Deze volgt het dal van de Beekhuizense beek en gaat van het station in Dieren naar het station in Velp. Je loopt onder meer door brede beukenlanen en paarse heuvelrijke heidevelden. Je hebt regelmatig prachtige vergezichten. In de bossen op de Veluwezoom leven veel diersoorten, zoals reeën en wilde zwijnen.
Tussen Arnhem en Oosterbeek liggen een paar mooie landgoederen. Deze gebieden waren vroeger het eigendom van het klooster Mariënborn, maar zijn nu vrij toegankelijk voor het publiek. De landgoederen bestaan uit bos, fraaie beukenlanen, graslanden, beekjes en vijvers. Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen, de eigenaar van de grond, heeft diverse wandelroutes in de gebieden uitgezet. Op Landgoed Mariëndaal ligt een rode route van 3 km. Dit landgoed is vooral bekend om de ‘Groene Bedstee’. Dit is een 400 meter lange dubbele beukenhaag, gelegen in een glooiend grasland. Op Landgoed Mariëndaal ligt tevens een rolstoelpad van 1,5 km.
Op Landgoed Warnsborn is een wandelroute van 4,5 km uitgezet. Je passeert onder meer een voormalig ijskelder waarin tegenwoordig in de winter verschillende soorten vleermuizen wonen. Op de heide in het gebied grazen in de lente en in de zomer Veluwse heideschapen. Verderop langs de route kom je langs een aantal grafheuvels van duizenden jaren oud. De landgoederen zijn bereikbaar per auto, maar ook per openbaar vervoer. Een goed vertrekpunt van je wandeling is de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn aan de Bakenbergseweg 257 in Arnhem.
Het Deelerwoud ligt midden op de Veluwe en is vooral geliefd bij wandelaars die graag in rustige gebieden lopen. In dit natuurgebied ligt een 9 km lange wandelroute. Je wandelt langs stuwwallen en over oude handelsroutes naar de Hartenhulberg, met 90 meter het hoogste punt van het gebied. De route is gemarkeerd met groene paaltjes. In het gebied leven veel dieren, zoals herten en reeën. Ook heb je kans om Schotse hooglanders te zien. Tijdens de hertenbronst, in september en oktober, is de route deels afgesloten.
De wandeling start op de parkeerplaats Deelen aan de Hoog Delenseweg bij Arnhem ter hoogte van museum Vliegbasis Deelen.
Het Wekeromse Zand is een stuifzand- en heidegebied met indrukwekkende vergezichten over dit deel van de Veluwe. Het is één van de laatste gebieden van Noordwest Europa met actief stuifzand. In het gebied heb je de keuze uit twee wandelroutes: een rode route van 7,5 km. en een blauwe route van 2,5 km. In het gebied leven 65 moeflons (wilde langharige schapen). Het gebied is daarom niet toegankelijk voor honden. De moeflons moeten het dichtgroeien van de heide tegengaan.
De routes starten vanaf de parkeerplaats aan de Vijfsprongweg in Wekerom. Bij deze parkeerplaats ligt een wildobservatiepost. Vanuit deze houten post kun je met wat geluk en geduld moeflons, reeën en andere dieren spotten.
De Dellen bij Epe op de Noord-Veluwe is een landgoed uit de negentiende eeuw. In het gebied wisselen bossen met brede lanen en heidevelden elkaar af. Je hebt hier de keuze uit vier kortere wandelroutes (3 – 3 - 3,5 of 4,5 km). De routes zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. De groene route van 3 km. is alleen in het weekend toegankelijk, omdat er doordeweeks schietoefeningen door defensie plaatsvinden. Je wandelt bij alle routes door een afwisselend bos waar vooral in de herfst van alles te zien is, zoals paddenstoelen en kastanjes. In het naaldbos leven veel verschillende soorten vogels. Ook kom je langs glooiende heidevelden.
De route start vanaf parkeerplaats De Dellen aan de Nieuwe Zuidweg. Op ongeveer 3 kilometer van het beginpunt ligt uitspanning De Schaapskooi. (Elburgerweg 31 in Heerde). Hier kun je na je wandeling terecht voor koffie met gebak.
In Planken Wambuis, een heiderijk natuurgebied bij Ede, heb je de keuze uit verschillende wandelroutes. De historische wandelroute Planken Wambuis van 4,5 km. vertelt je over de geschiedenis van het gebied. Deze route is niet gemarkeerd, maar is te lopen met je smartphone of via de beschrijving op de website van Natuurmonumenten. Het startpunt is bij de parkeerplaats Amsterdamseweg (N224)/Wolfhezerweg.
De route van 8 km heeft twee startplaatsen: de parkeerplaats bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten (Planken Wambuisweg 1a in Ede) of de parkeerplaats Oud Reemst (Harderwijkerweg 1 in Otterlo). Deze route is gemarkeerd met stenen met daarop een gele stip. Je loopt door een gebied met veel grazers: pony’s, Spaanse runderen en een schaapskudde.