Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Veluwe: Planken Wambuis

Gebied / Regio
Veluwe
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Wilde dieren, bos, heide en zandverstuivingen. Dat is in het kort deze wandelroute over Planken Wambuis. Als je geluk hebt kom je edelherten en wilde zwijnen tegen. En dat allemaal op nog geen 8 kilometer afstand.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Oud Reemst Otterlo
Straat
Harderwijkerweg 1A
Postcode
6731 ST
Plaats
Otterlo
Wandelroute Veluwe Planken Wambuis
Wandelen in Planken Wambuis. (Foto: © steppelandphoto)

Planken Wambuis was lang niet het prachtige natuurgebied waar het nu om bekend staat. Het lag geïsoleerd tussen boerderijen, snelwegen en andere hindernissen. Twee omliggende natuurgebieden Reijerscamp en Oud Reemst zijn aan Planken Wambuis toegevoegd. Ook zijn er wildpassages aangelegd over de A12 en de A50, waardoor er nu één groot natuurgebied ontstaat. Groener en veiliger voor dieren.

Wandelroute Planken Wambuis

100 meter vanaf de parkeerplaats kom je langs een voormalige akker, die sinds de jaren 80 niet meer met dat doel wordt gebruikt. Nu is het een gevarieerd gebied, met plaatselijke bosvormingen. Dit trekt veel wilde dieren aan. Als je hier op een ochtend komt met helder weer, of juist net voor zonsondergang, heb je hier de meeste kans op het zien van reeën. Midden op de akker vallen ze goed op.

Wandelroute Veluwe Planken Wambuis Hertjes
Hert in Planken Wambuis. (Foto: © Tommy Goossens, Getty Images)
Wandelroute Veluwe Planken Wambuis Wilde Grazers Planken Wambuis
Wilde grazers. (Foto: © compuinfoto, Getty Images)

Wilde grazers Planken Wambuis

Het hoogseizoen van deze wandelroute Planken Wambuis is in augustus en september, wanneer de heide mooi paars kleurt. Tijdens deze wandelroute kom je over uitgestrekte heidevelden die veel onderhoud nodig hebben. Kleine boompjes bijvoorbeeld overwoekeren al snel de kwetsbare heide, daarom lopen er veel wilde grazers rond. Gedurende 4 maanden per jaar loopt er een schaapskudde van de Ginkelse Heide, buiten die periode vind je hier ook New Forest pony’s en Spaanse runderen.

Het Oude Hout

Deze wandelroute over Planken Wambuis brengt je ook over Het Oude Hout. Dit natuurgebied heet al sinds de middeleeuwen zo. Oorspronkelijk was het veel groter, zo’n 100 hectare. Nu is het ongeveer de helft, zo’n kleine 50 hectare. Dit bos werd lange tijd gebruikt als eikenhakbos, een bos specifiek voor de productie van takken. Omdat het niet meer rendabel was om het eikenhakbos te onderhouden, lieten de beheerders takken omhoog groeien. Dat betekent dat de toppen van de bomen hier eeuwen ouder zijn dan de wortels in de grond.

Wandelroute Veluwe Planken Wambuis Het Oude Hout
Het Oude Hout. (Foto: © AGAMI stock, Getty Images)
Wandelroute Veluwe Planken Wambuis Wilde Dieren
Pad in het bos op de Veluwe. (Foto: © JannekeStam, Getty Images)

Wilde dieren

Deze afwisselende wandelroute door Planken Wambuis brengt je alles wat zo mooi is aan de Veluwe. Uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en opwaaiende zandvlaktes. En als je (heel veel) geluk hebt, kom je een edelhert, wild zwijn of ree tegen. Groter is de kans op kleinere dieren die hier ook leven, zoals de zandhagedis en de hazelworm.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Planken Wambuis is geopend van zonsopgang tot zonsondergang
  • Een kopje koffie drink je in Restaurant Planken Wambuis, aan de andere kant van het bos
  • Trek hoge wandelschoenen aan