Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute NP De Hoge Veluwe: Otterlo

Gebied / Regio
Hoge Veluwe
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
10.8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Otterlo Lang en Otterlo Kort zijn wandelroutes door Nationaal Park de Hoge Veluwe. Wandelroute Otterlo Lang is 10,8 km lang, wandelroute Otterlo Kort is 6,4 km lang. Otterlo Lang brengt je vanuit Ingang Otterlo naar ’t Rieselo naar De Plijmen en via het Otterlose Bos weer terug naar ’t Rieselo. Otterlo Kort gaat alleen over ’t Rieselo. Beide wandelroutes starten bij Ingang Otterlo.

Startpunt
Naam
Ingang Otterlo Nationaal Park De Hoge Veluwe
Straat
Houtkampweg 9
Postcode
6731 AV
Plaats
Otterlo
Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlo
Wandelen in Otterlo. (Foto: © HildaWeges, Getty Images)

Wandelroute Nationaal Park de Hoge Veluwe

Deze wandelroutes over Nationaal Park de Hoge Veluwe (Otterlo Lang en Otterlo Kort) laten je kennismaken met het mooiste dat het Otterlose Bos te bieden heeft. In natuurgebied De Plijmen vind je ook een wildkansel; hoge uitkijkposten om het Veluws natuurschoon te bewonderen. Wandel je Otterlo Kort? Dan kun je ook met de auto naar de Wildbaanweg en vanaf daar 100 meter lopen ten zuidwesten van het fietspad. De wildkansel ligt aan het fietspad vanaf het Kröller Müller Museum.

Wandelen Otterlo Kort, Hoge Veluwe

Het eerste stuk van deze wandelroute over de Hoge Veluwe is voor Otterlo Kort en Otterlo lang hetzelfde. Je wandelt via de heidevelden van ’t Rieselo naar De Plijmen. Otterlo Kort neemt bij de Nieuwe Plijmen een verkorting rechtstreeks weer terug naar Ingang Otterlo. Otterlo Lang brengt je verder natuurgebied De Plijmen over en via de prachtige jeneverbesbossen het Otterlose Bos in.

Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlo De Plijmen Jachthuis
Wandelroute vanaf het Jachthuis. (Foto: © Flor Pilar Banito Dionisio, Getty Images)
Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlo Wilde Zwijnen
Wilde zwijnen in Otterlo. (Foto: © ysbrandcosijnfotografie, )

Otterlose Bos, wandelroute Otterlo Lang

Op de wandelroute Otterlo Lang wandel je een groot gedeelte langs jeneverbesbossen en het Otterlose Bos. Tot 10 jaar geleden was het nog Otterlose Bos nog vrij toegankelijk, daarna behoorde het tot het Nationale Park de Hoge Veluwe. In het Otterlose Bos kom je langs een prachtig jeneverbessenbos. Het Otterlose Bos is een van de oudste bossen van de Hoge Veluwe. Je vindt er (sporen van) wilde zwijnen, dassen, vossen, moeflons en herten.

Ingang Otterlo bronsttijd Hoge Veluwe

Elk jaar zijn de wandelroutes Otterlo Lang en Otterlo Kort op de Hoge Veluwe afgesloten voor publiek in de hele maand september. De sluiting houdt verband met de bronsttijd in het nationale park. De wilde dieren hebben in deze periode rust nodig. Kijk op de website van de Hoge Veluwe voor de actuele afsluitingen tijdens de bronsttijd.

Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlo Bronsttijd
Bronsttijd op de Veluwe. (Foto: © Henk Bogaard, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van de Hoge Veluwe. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Wandelroute Otterlo Kort (6,4) is gemarkeerd met een das
  • Wandelroute Otterlo Lang (10,8 km) is gemarkeerd met een eekhoorn
  • Beide wandelroutes starten bij Ingang Otterlo
  • Een wandelkaart is te koop bij alle ingangen van het Nationaal Park
  • Om toegang te krijgen tot het Nationale Park De Hoge Veluwe moet je een entreebewijs kopen. Tickets zijn vooraf te bestellen via tickets.hogeveluwe.nl