Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute NP De Hoge Veluwe: Otterlose Zand

Gebied / Regio
Hoge Veluwe
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Wandelroute Het Otterlose Zand door Nationaal Park de Hoge Veluwe brengt je over het allermooiste stukje van de Hoge Veluwe. Waar wilde dieren vaak worden gespot en zelfs de wolf is gespot. Het Otterlose Zand is een stukje waardevolle geschiedenis in de Veluwse natuur.

Startpunt
Naam
Ingang Otterlo Nationaal Park De Hoge Veluwe
Straat
Houtkampweg 9
Postcode
6731 AV
Plaats
Otterlo
Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlose Zand
Het Otterlose Zand, Hoge Veluwe. (Foto: © HildaWeges, Getty Images)

Wandelroute Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Otterlose Zand is één van de oudste en meest waardevolle natuurgebieden van de Hoge Veluwe. Het behoort nog niet zo lang tot het nationale park. Tijdens deze wandelroute passeer je een jeneverbessenbos; zoveel jeneverbessenstruiken zijn uniek in Nederland. Ook heb je kans op het spotten van wilde dieren zoals herten, wilde zwijnen, vossen, dassen en als je veel geluk hebt zelfs moeflons.

Otterlose Zand, Hoge Veluwe

Het Otterlose Zand behoort tot de top 5 grootste stuifzandgebieden van Nederland. Het Otterlose Zand is maar liefst 324 hectare groot. In vergelijking: dat is de grootte van een gemiddelde nieuwbouwwijk. Door een corridor (strook tussen twee natuurgebieden) aan te leggen tussen  de zuidelijkere natuurgebieden ’t Rieselo en het Oud-Reemsterzand is het Otterlose Zand beter verbonden voor de wilde dieren.

Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlose Zand Bos
Wandelen op het Otterlose Zand. (Foto: © HildaWeges, Getty Images)
Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlose Zand Generaal De Wet
Generaal de Wet. (Foto: © John Stuij)

Standbeeld Generaal de Wet

In het Otterlose Zand vind je het standbeeld van Generaal de Wet. In 1921 werd het standbeeld geplaatst op het Otterlose Zand. Het kunstwerk dat van veraf zichtbaar is, staat vlakbij het fietspad. Generaal De Wet kijkt, met zijn linkerhand op zijn hart en de rechterhand gebald over het stuifzandlandschap, in de richting van Zuid-Afrika. En dat hij richting Zuid-Afrika kijkt is geen toeval. Wie met een beetje fantasie over het Otterlose Zand kijkt, ziet gelijkenissen met Zuid-Afrika. In de sokkel van het monument zijn acht maal twee gezichten afgebeeld, waaronder die van de boerenpresidenten Paul Kruger en Martinus Steyn.

Bronsttijd Otterlose Zand gesloten

Hoewel het nog steeds zeldzaam is om de wolf te spotten, is de wolf de afgelopen jaren vaker gezien op het Otterlose Zand. Hoeveel wolven er precies leven op de hele Veluwe is niet bekend. De aantal lopen uiteen van 25 tot enkele tientallen. Dit komt mede omdat er op het Otterlose Zand veel wilde dieren leven. Om die reden is het Otterlose Zand gesloten tijdens de bronsttijd, de dieren hebben dan rust nodig om zich voort te planten.

Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlose Zand Bronsttijd
Bronsttijd op de Hoge Veluwe. (Foto: © Henk Bogaard, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van de Hoge Veluwe. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Wandelroute Otterlose Zand (6,1 km) is gemarkeerd met een moeflon (schaap met hoorns)
  • De wandelroute start bij Ingang Otterlo, een wandelkaart is eveneens daar verkrijgbaar
  • Wandelroute Otterlose Zand is afgesloten tijdens de bronsttijd in september en oktober
  • Om toegang te krijgen tot het Nationale Park De Hoge Veluwe moet je een entreebewijs kopen. Tickets zijn vooraf te bestellen via tickets.hogeveluwe.nl