Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute NP De Hoge Veluwe: Hoenderloo

Gebied / Regio
Hoge Veluwe
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe is voor echte natuurliefhebbers. Spot edelherten, wilde zwijnen of enkel de sporen ervan. In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn twee gemarkeerde wandelroutes door Hoenderloo: Hoenderloo Lang en Hoenderloo Kort.

Startpunt
Naam
Ingang Hoenderloo Nationaal Park De Hoge Veluwe
Straat
Houtkampweg 13
Postcode
7351 AB
Plaats
Hoenderloo
Wandelroute NP De Hoge Veluwe Hoenderloo
Wandelen in Hoenderloo. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)

Wandelroute Nationaal Park de Hoge Veluwe

De wandelroute Hoenderloo Lang is 8 kilometer lang en brengt je via de Zwarte Berg en het Zwarte Veld via het Veentjesbos en de Theekoepel, via de Prins Hendriklaan weer terug bij Ingang Hoenderloo. Wandelroute Hoenderloo kort is een kortere variant van deze route. Met hetzelfde startpunt, maar in plaats daarvan gaat wandelroute Hoenderloo Kort via de Zwarte Berg naar de heidevelden van Westerflier naar de Prins Hendriklaan. Hoenderloo Kort is 4,5 kilometer lang.

Wandelen Hoenderloo, Hoge Veluwe

Tijdens deze wandelroute over Nationaal Park de Hoge Veluwe heb je kans op het spotten van wilde dieren. Zeker op de Houtkampweg (parallel aan de Zwarte Berg) worden veel edelherten gespot. Ook verderop tijdens de wandelroute op de Prins Hendriklaan heb je kans op het zien van wild. Edelherten, wilde zwijnen, vossen en damherten zijn grof wild die het vaakst worden gezien hier op de wandeling door het Hoenderloose bos op de Hoge Veluwe.

Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Hoenderloo Edelherten
Spot de edelherten in het landschap. (Foto: © Gert Hilbrink, Getty Images)
Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Hoenderloo Zwarte Specht
Zwarte specht. (Foto: © Michel VIARD, Getty Images)

Veentjesbos, Hoenderloo Lang

Bij de wandelroute Hoenderloo Lang door Nationaal Park de Hoge Veluwe kom je lang het Veentjesbos. Het Veentjesbos is het domein van de zwarte specht, die hier broedt. Ook heb je (met veel geluk) kans op het zien van de zeldzame boommarter. De boommarter houdt van rustige en oude bomen. In beukenbossen heb je de meeste kans, let maar eens op krabsporen.

Theekoepel Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Theekoepel is een oud bijgebouw dat evenals Jachthuis Sint Hubertus is gebouwd door H.P.Berlage. Je vindt de Theekoepel in het parkachtige noordelijke deel van Nationaal Park de Hoge Veluwe. In de Theekoepel kun je genieten van warme en koude dranken, evenals een tussendoortje tijdens het wandelen. Neem plaats bij de Jachthuisvijver, een prachtige plek tijdens deze wandelroute Hoenderloo Lang door Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Wandelroute Nationaal Park De Hoge Veluwe Hoenderloo Jachthuis Sint Hubertus
Jachthuis Sint Hubertus. (Foto: © John Stuij)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van de Hoge Veluwe. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Hoenderloo Lang (8 km) is gemarkeerd met paaltjes met een vos afgebeeld
  • Hoenderloo Kort (4,5 km) is gemarkeerd met paaltjes met een hert afgebeeld
  • Beide wandelingen starten bij Ingang Hoenderloo
  • Een wandelkaart is te koop bij alle ingangen van Nationaal Park de Hoge Veluwe
  • Om toegang te krijgen tot het Nationale Park De Hoge Veluwe moet je een entreebewijs kopen. Tickets zijn vooraf te bestellen via tickets.hogeveluwe.nl