Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De schatkamer van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Op De Hoge Veluwe wandel je ieder kwartier in een ander landschap. Ook heb je er grote kans om de ‘big four’ te spotten: edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen. Waarom wordt dit gebied ook wel ‘een schatkamer van de natuur’ genoemd?

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe

Heel veel verschillende landschappen

Nationaal Park De Hoge Veluwe staat bekend om de grote variatie aan landschappen. Vanaf Hoenderloo loop je door heide, een heel oud, gesloten eikenbos, een oud beukenbos, vervolgens klim je de stuwwal op en kom je bij het gigantische Deelense Veld, met zijn droge en natte hei, vennen en smeltwaterdalen. En dat is nog maar één deel van het park. Je ziet  hier ook moerassen, loof- en naaldboombossen, stuifzandvlaktes. Je vindt hier alle landschappen van de Veluwe bij elkaar op 5.400 hectare.

Jachtwild voor Kröller

Op De Hoge Veluwe leven zo’n 250 moeflons. Grootste kans om ze te zien, is in open vlaktes, zoals het Bosje van Stad en het Oud-Reemsterzand. Daar vinden de dieren hun voedsel: schapengras, korstmossen, hei, dennetjes. Moeflons komen oorspronkelijk van Corsica en Sardinië. Ze zijn begin vorige eeuw als jachtwild voor Anton Kröller geïmporteerd. Inmiddels zijn ze onmisbaar, want ze houden de vlaktes open.

Strijd der titanen

In september klinkt er een mysterieus geluid over de vlakten. Het is het geluid van burlende edelherten tijdens de bronstperiode. De meeste kans om edelherten te zien is bij de wildobservaties van het Pampelse Zand, het Deelense Zand en het Reemsterbos. Behalve de ‘big four’ leven er ook heel veel kleinere diersoorten in het gebied, zoals de vos, das en boommarter.

Edelherten
Edelherten
Het Deelense Veld In Nationaal Park De Hoge Veluwe
Het Deelense Veld In Nationaal Park De Hoge Veluwe, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Afrikaanse savanne

Sommige delen van De Hoge Veluwe lijken net op een Afrikaanse savanne. Vooral op het weidse Deelense Veld krijg je dit gevoel. In dit gebied groeien bovendien veel zeldzame plantensoorten, zoals snavelbies en de klokjesgentiaan. Deze laatste soort is van groot belang voor het gentiaanblauwtje: een bedreigde vlindersoort.

Wandelen op De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is toegankelijk vanuit Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. Er liggen lange en korte wandelroutes en themapaden. Bovendien lopen er twee langeafstandswandelpaden door het park: het Trekvogelpad en de Veluwe Zwerfpad.

Meer info over wandelen in Nationaal Park De Hoge Veluwe