Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Veluwe: Deelerwoud

Gebied / Regio
Veluwe
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

In natuurgebied het Deelerwoud op de Veluwe vind je alles wat de Veluwe zo aantrekkelijk maakt. Gelegen tussen twee bekende ‘buren’: Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Het Deelerwoud laat je kennismaken met het allermooiste van de Veluwe.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Deelen
Straat
Delenseweg
Postcode
6877 AE
Plaats
Deelen
Wandelroute Veluwe Deelerwoud
Wandelen in het Deelerwoud. (Foto: © Ysbrand Cosijn, Getty Images)

Waar je bij Nationaal Park de Hoge Veluwe een entreeprijs betaalt om naar binnen te kunnen, hoef je dat bij het Deelerwoud niet. En dat terwijl je net zoveel kans hebt om wilde dieren te spotten zoals wilde zwijnen en edelherten. Sinds een aantal jaar huist er zelfs een wolf in het Deelerwoud. Een natuurgebied dat niet verveelt en ieder seizoen anders is.

Deelerwoud, wilde dieren

Het eerste dat opvalt aan het Deelerwoud is de aanwezigheid van vele wilde dieren. Schotse Hooglanders lopen onopvallend in het landschap, hun zachtbruine vacht vervaagt in de paarsbruine heide. Ze lopen er het hele jaar rond – grote kans dus dat je ze tegenkomt tijdens deze wandeling over het Deelerwoud.

Schaapskudde

Vroeger liep hier een enorme schaapskudde om de uitgestrekte heidevelden van het Deelerwoud te begrazen, tegenwoordig zijn het deze ‘iets grotere’ grazers geworden. Zie je wilde dieren zoals Schotse Hooglanders, wilde zwijnen of herten? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand.

Wandelroute Veluwe Deelerwoud Schotse Hooglanders
Schotse Hooglanders in het Deelerwoud. (Foto: © ysbrandcosijnfotografie)
Wandelroute Veluwe Deelerwoud Terlet
Zweefvliegtuig. (Foto: © nina_gili)

Zweefvliegveld Terlet

Achter het raster van het Deelerwoud vind je Zweefvliegveld Terlet. Hoewel rasters vaak zijn bedoeld om wilde dieren tegen te houden, is het raster zo gebouwd dat herten ongehinderd heen en weer kunnen lopen. Op de velden van Zweefvliegveld Terlet zijn dan ook veel grazende herten te vinden die genieten van het verse gras.

Duitse stellingen

Terlet staat bekend vanwege de historie van de Duitse stellingen uit de Tweede Wereldoorlog. Op Zweefvliegveld Terlet vind je nog diverse sporen terug van deze vreselijke periode. Zoals bijvoorbeeld betonresten van een radiopeilstation en een neergestorte Britse bommenwerper. Op een heldere dag zie je vaak zweefvliegtuigen boven het Deelerwoud.

Herten spotten

De beste plek om herten te spotten in het Deelerwoud is op de Walweg, op ongeveer iets verder de helft van de route. Aan de ene kant heb je zicht op de Kleine Heide en aan de andere kant vind je de velden van het Deelerwoud.  Herten houden ervan om zich over het veld en achter de bomen te verschuilen. De Walweg is een rustgebied van de herten, probeer dus ook zo stil mogelijk te zijn. Alleen dan heb je een veel grotere kans op het zien van herten.

Damherten

Er zijn diverse soorten herten te vinden in het Deelerwoud, zoals bijvoorbeeld damherten en edelherten. Ze worden nog weleens met elkaar verwisseld. Een edelhert heeft een enorm gewei, een damhert een plaatvormig schoffelgewei en reetjes hebben slechts een klein gewei. Edelherten zijn de grootste, met een schofthoogte van 140 cm.

Wandelroute Veluwe Deelerwoud Hertjes Spotten
Hertjes in het Deelerwoud. (Foto: © ysbrandcosijnfotografie)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met groene paaltjes
  • Honden zijn enkel aangelijnd toegestaan, in verband met het vele wild
  • Deze wandeling is makkelijk uit te breiden met een wandeling over Terlet