Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen Hoge Veluwe: 5x de mooiste wandelroutes

Je kunt prachtige wandelroutes maken over Nationaal Park de Hoge Veluwe. Maar welke wandelroutes zijn nu het allermooiste? En welke dieren kun je spotten op de Hoge Veluwe? We hebben een top 5 wandelroutes samengesteld van de mooiste wandelroutes op de Hoge Veluwe.

Wandelen Hoge Veluwe 5X De Mooiste Wandelroutes
Sint Hubertus Jachthuis op de Hoge Veluwe. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Nationaal Park de Hoge Veluwe, bekend als de 'groene schatkamer van Nederland', strekt zich uit over een indrukwekkende 5400 hectare. Dit omvat een gevarieerd landschap van bossen, grasheide, heide, vennen en stuifzand. Je vindt er prachtige wandelroutes. Wandel door Otterlo, Hoenderloo en maak je bezoek nog mooier door een bezoek aan het Kröller Müller Museum.

Mooiste wandelroute Hoge Veluwe #1: Otterlo Lang / Otterlo Kort

Ontdek de prachtige wandelroutes door Nationaal Park de Hoge Veluwe: Otterlo Lang en Otterlo Kort. De uitgestrekte Otterlo Lang strekt zich uit over een afstand van 10,8 km en voert je van Ingang Otterlo naar 't Rieselo, De Plijmen en door het weelderige Otterlose Bos, om vervolgens terug te keren naar 't Rieselo. Otterlo Kort, met een lengte van 6,4 km, neemt je mee op een boeiende reis rond 't Rieselo. Beide routes starten vanaf Ingang Otterlo.

Download route
Wandelen Hoge Veluwe 5X De Mooiste Wandelroutes Otterlo
Wandelen in Otterlo. (Foto: © HildaWeges, Getty Images)
Wandelen Hoge Veluwe 5X De Mooiste Wandelroutes Hoenderloo
Wandelen in Hoenderloo. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)

Mooiste wandelroute Hoge Veluwe #2: Hoenderloo Lang / Hoenderloo Kort

Ontdek de prachtige wandelroute over de Hoge Veluwe. Hoenderloo Lang route van 8 km die je meeneemt op een reis door de Zwarte Berg, het Zwarte Veld, het schilderachtige Veentjesbos en langs de charmante Theekoepel. Sluit de wandelroute af met zicht op de wilde dieren. Liever korter? Kies voor de Hoenderloo Kort route van 4,5 km. Met hetzelfde startpunt, die je meeneemt van de Zwarte Berg naar de prachtige heidevelden van Westerflier, om uiteindelijk terug te keren naar de Prins Hendriklaan.

Download route

Mooiste wandelroute Hoge Veluwe #3: Otterlose Zand

Het Otterlose Zand, een van de oudste en kostbaarste natuurgebieden in de Hoge Veluwe, is pas recentelijk opgenomen in het nationale park. Deze wandelroute voert je langs een jeneverbessenbos, een zeldzaamheid in Nederland. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om wilde dieren zoals herten, wilde zwijnen, vossen, dassen en bij geluk zelfs moeflons te spotten. Wandelroute Otterlose Zand op de Hoge Veluwe is 6 km lang.

Download route
Wandelen Hoge Veluwe 5X De Mooiste Wandelroutes Otterlose Zand
Het Otterlose Zand, Hoge Veluwe. (Foto: © HildaWeges, Getty Images)
Wandelen Hoge Veluwe 5X De Mooiste Wandelroutes Landschappenpad
Wandelen op de Hoge Veluwe. (Foto: © Fokke Baarssen, Baarssen Images)

Mooiste wandelroute Hoge Veluwe #4: Landschappenpad

Wandelroute Het Landschappenpad start bij het Bezoekerscentrum Museonder. De route is aangeduid met gele stippen en is rolstoeltoegankelijk. Het is mogelijk om de Landschappenpad-wandelroute te verkorten tot 3,2 kilometer. Met deze verkorting sla je de President Steynbank en de Stenen Tafel over. Je kunt de route ook verlengen met 1,2 kilometer door de Belevingsroute achter het bezoekerscentrum Museonder te volgen.

Download route

Mooiste wandelroute Hoge Veluwe #5: Belevingsroute

De Belevingsroute op Nationaal Park de Hoge Veluwe is geschikt voor zowel mindervaliden als wandelliefhebbers. De route is 1 km lang en leidt je over goed onderhouden verharde wegen. De Belevingsroute start bij het gastvrije Bezoekerscentrum Museonder. Je herkent de route aan de rode paaltjes.

Download route
Wandelen Hoge Veluwe 5X De Mooiste Wandelroutes Belevingsroute
Belevingsroute Hoge Veluwe. (Foto: © Thijs Tuynman, Pexels)

Bezienswaardigheden op de Hoge Veluwe

Wandelen op de Hoge Veluwe

Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling of een energieke fietstocht, de Hoge Veluwe biedt een netwerk van goed gemarkeerde paden die je door de meest pittoreske hoekjes van het park leiden. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen!

Kröller-Müller Museum: Een Kunstschatkamer

Naast de natuurlijke pracht herbergt de Hoge Veluwe ook een schat aan culturele schatten. Het Kröller-Müller Museum, gelegen in het hart van het park, is de thuisbasis van een indrukwekkende collectie van wereldberoemde schilderijen en beeldhouwwerken.

Wilde dieren Hoge Veluwe

Met uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en weelderige valleien is de Hoge Veluwe de thuisbasis van een verbazingwekkende verscheidenheid aan planten en dieren. Edelherten, wilde zwijnen en vossen zijn slechts enkele van de bewoners van dit prachtige natuurgebied.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de Veluwe en de Hoge Veluwe?

De Hoge Veluwe is onderdeel van de Veluwe. Natuurgebied de Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Onder de Veluwe vallen onder andere de Hoge Veluwe, maar ook bijvoorbeeld de Veluwezoom en het Kootwijkerzand. 

Wat kost de entree van De Hoge Veluwe?

Tickets voor de Hoge Veluwe kosten tussen de €5,- en €12,- per persoon. Dat is afhankelijk van de leeftijden van de bezoekers, het aantal bezoekers en bijvoorbeeld of je met de auto het park in gaat.

Kan je met de auto over de Hoge Veluwe?

Ja, je kunt met de auto door de Hoge Veluwe rijden. Het Park is gemakkelijk bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Bij de ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen zijn diverse wandelroutes en geasfalteerde autowegen beschikbaar. Als gevolg van de drukte bij ingang Otterlo, wordt aangeraden om ingang Schaarsbergen of Hoenderloo te gebruiken.

Kun je gratis naar de Hoge Veluwe?

Je kunt helaas niet gratis naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. Voor de Hoge Veluwe is een toegangskaartje benodigd, dit komt omdat het park een zelfstandige stichting is. Kijk voor actuele prijzen van de tickets op de website van de Hoge Veluwe.

Waarom is de Hoge Veluwe zo duur?

Om een natuurgebied te behouden, is actief beheer essentieel en dit brengt kosten met zich mee. Als zelfstandige stichting voert het Park een grotendeels (88%) subsidieonafhankelijke exploitatie en is daardoor vrijwel geheel afhankelijk van inkomsten uit entreegelden.