Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen tussen burlende edelherten

In de herfst klinkt er een indrukwekkend geluid in verschillende natuurgebieden, zoals op de Veluwe. Het is het geluid van burlende edelherten. Wandel.nl zet de mogelijkheden op een rij om in Nederland de bronsttijd van edelherten mee te maken tijdens een excursie.

Edelhert

Herfst betekent niet alleen paddenstoelen en vallende bladeren, maar ook: bronsttijd voor de edelherten. Waar kun je genieten van het indrukwekkende geburl van de ‘koning van het woud’? Wandel.nl selecteerde een aantal bronstplekken en burlexcursies die door het hele land te vinden zijn.

Burlend edelhert op de Hoge Veluwe
Burlend edelhert op de Hoge Veluwe

Burlende edelherten spotten

Op de Hoge Veluwe worden in september bronstexcursies gegeven. In het nationale park zijn ook publiekstoegankelijke wildobservatieplekken waar de kans op het zien van burlende herten groot is. Op de website vind je een kaart met locaties.

Staatsbosbeheer houdt in september en oktober speciale burlexcursies in onder andere het Ugchelse Bos, Hoog Buurloo, Radio Kootwijk, Vierhouten en de Oostvaardersplassen. Hier vind je de excursiedata.

Natuurmonumenten geeft bronstexcursies in Nationaal Park Veluwezoom. Ook kun je de Bronstroute (8,4 km) door het gebied lopen.

Weerterbos

In een omrasterd deel in het Weerterbos, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, leeft een twintigtal edelherten. Stichting het Limburgs Landschap organiseert in september en oktober speciale bronstexcursies in het Weerterbos.  

Ook zonder excursie kun je in dit gebied de edelherten zien. Beklim de uitkijktoren in het gebied of wandel langs het grasland bij de Brensbrug. Hier lopen de dieren vaak. Ga vroeg in de ochtend of in de avond op pad.

Uitkijktoren in het Weerterbos
Uitkijktoren in het Weerterbos, foto: Stichting het Limburgs Landschap