Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Veluwe: Boswachterspad Kootwijk

Gebied / Regio
Veluwe
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
18.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Kootwijkerzand is misschien wel het meest bekend vanwege Radio Kootwijk: het voormalige zendstation in het hart van de Veluwe. Toch is het Kootwijkerzand meer dan alleen dat. En deze wandelroute laat je dat ervaren.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Grevenhout
Straat
Grevenhout
Postcode
3888 NR
Plaats
Uddel
Wandelroute Veluwe Boswachterspad Kootwijk
Wandelen in Kootwijkerzand. (Foto: © dennisvdw, Getty Images)

Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied dat valt onder Boswachterij Kootwijk. Het Kootwijkerzand gaat ver terug in de tijd. Al rond 2500 v. Chr. woonden er mensen op het Kootwijkerzand; dat bewijzen onder andere een vuurstenen pijlpunt en enkele aardewerken potresten.

Rond 700 n. Chr. werd er bos gekapt voor de productie van houtskool, waardoor de zandbodem bloot kwam te liggen en ging stuiven. Door dit gestuif werd het dorp Kootwijkerzand in de 11e eeuw bedolven onder het zand. Inmiddels wordt het Kootwijkerzand actief beheerd en is het wettelijk beschermd.

Uitkijktoren Kootwijkerzand

Deze wandelroute start bij de uitkijktoren van het Kootwijkerzand. Deze toren is 13,5 meter hoog en geeft je een prachtig uitzicht over het Kootwijkerzand: de grootste zandverstuiving van West-Europa van maar liefst 700 hectare. De uitkijktoren heeft de toepasselijke naam ‘Zandloper’.

Zandloper

Een dubbelzinnige naam, zo op deze zandvlakte. Want ook de vorm lijkt enigszins op een zandloper. De uitkijktoren is in 1999 vervangen, dat met 8 meter ook een stukje kleiner was en houtrot vertoonde. Uitkijktoren Zandloper is vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

Wandelroute Veluwe Boswachterspad Kootwijk Uitkijktoren
Uitkijktoren de Zandloper. (Foto: © Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer)
Wandelroute Veluwe Boswachterspad Kootwijk Radio Kootwijk
Radio Kootwijk. (Foto: © Henk Hulshof, Getty Images)

Radio Kootwijk

Het voormalige zendstation Radio Kootwijk is hét symbool van het Kootwijkerzand. Dit enorme betonnen Rijksmonument is belangrijk geweest voor de geschiedenis van Nederland. Hier werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw radiotelegrafisch contact gelegd me toenmalige overzeese gebieden waaronder met name Nederlands-Indië.

"Hallo Bandoeng"

Aan het begin van de 20ste eeuw was dit gebied tussen Apeldoorn en Kootwijk desolaat. Erg afgelegen, op een enkele schaapsherder na. Tegen het einde van 1918 bouwden 150 werkloze mannen aan Radio Kootwijk. Bestaande uit een hoofdgebouw, bijgebouwen, een watertoren en natuurlijk de zes zendmasten. "Hallo Bandoeng" waren de beroemde woorden waarmee Koningin Emma in 1923 verbinding maakte met Indonesië.

Kootwijkerveen

Boswachterpad Kootwijk brengt je ook langs het Kootwijkerveen. Prachtige langgerekte vennen, omringd door dichte bossen. Vennen zoals het Kootwijkerveen is zeldzaam in Nederland. Het natte hoogveengebied ligt op verder droge Veluwese zandgronden. Het Kootwijkerveen was oorspronkelijk een moerasgebied op een helling, een historische stuwwal op een hoogte van 40 meter boven NAP. Hoe verder je richting Apeldoorn gaat, hoe hoger het gebied wordt.

Hoogveen

Door deze hoogte komt regenwater in het Kootwijkerveen terecht. En omdat de bodem van het Kootwijkerveen ondoorlatend is, blijft het water staan en is het een ideale plek voor hoogveen.

Wandelroute Veluwe Boswachterspad Kootwijk Kootwijkerveen
Kootwijkerveen. (Foto: © Henk Hulshof, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Trek hoge wandelschoenen aan, zeker rondom het Kootwijkerveen is het drassig
  • De route is aangegeven met oranje paaltjes
  • De wandelroute gaat parallel op met de mountainbikeroute, hier en daar is het oppassen