Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Paleis het Loo: Paleispark

Gebied / Regio
Veluwe
Karakteristiek
Historie
Afstand
5.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

In het natuurgebied van Het Loo vind je het Paleispark. Dat eigenlijk een naam is die je op verkeerde benen brengt. Want inderdaad, er staat een paleis en je vindt er een park. Maar het Paleispark van Paleis Het Loo is zoveel meer dan dat.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Bosloo
Straat
Paleispark Het Loo
Postcode
7313 AA
Plaats
Apeldoorn
Wandelroute Paleis Het Loo Paleispark
Paleis Het Loo. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)

Imposante lanen, vijvers, kleurrijke rododendrons, houten paviljoens: het is slechts een greep uit de indrukwekkende bezienswaardigheden tijdens deze wandelroute over het Paleispark. Een wandeling met koninklijke allure langs één van de mooiste paleizen van ons land. Met 650 hectare is er niet alleen een bos, maar ook heide, vijvers, een hertenkamp en vele andere bijzonderheden te vinden.

Forellenvijver Paleispark

Tijdens deze wandelroute over het Paleispark kom je langs het hertenkamp en de Forellenvijver. Dit is niet zomaar een vijver met forellen. De forellenvijver werd onder leiding van Koning Willem l voorzien van huisjes en bruggetjes, het was in dezelfde periode dat het hele Paleispark werd heringericht in Engelse landschapsstijl.

Blauw vishuisje

Aan de rand van de forellenvijver vind je een klein blauw vishuisje. Hier werd vroeger het wild dat geschoten werd verzameld door het personeel van het paleis. Het vlees werd door de vleesmolen gehaald en vervolgens met wat meel aan de forellen gevoerd. De forellen werden op hun beurt weer geserveerd aan de koninklijke familie en hun gasten.

Wandelroute Paleis Het Loo Paleispark Hertenkamp
Hertenkamp Het Loo. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute Paleis Het Loo Paleispark Theepaviljoen
Theepaviljoen in het Paleispark. (Foto: © Julia700702, Getty Images)

Theepaviljoen Paleispark

Binnen dit wit met blauw gekleurde gebouw hield de koninklijke familie ervan om thee te drinken en te genieten van het prachtige uitzicht over de hoge veldvijver. Wat dit plekje zo bijzonder maakt, is dat het interieur vrijwel onveranderd is gebleven. In de zomer bloeien er prachtige fuchsia's op de steiger, wat het Theepaviljoen tot een fotogenieke plek maakt.

Badpaviljoen

Het theepaviljoen en het badpaviljoen komen uit de tweede helft van de 19e eeuw. Oorspronkelijk was het theepaviljoen bedoeld als schiettent, waarbij men schoot op een doel dat opgesteld was in de openlucht. Aan de linkerkant van het theepaviljoen vind je een boothuisje.

Dierenkerkhof

Een beetje luguber misschien, maar in het Paleispark vind je ook een dierenkerkhof. Hier werden de dieren van de koninklijke familie begraven, waaronder huisdieren maar ook paarden. Als je goed kijkt naar de sterfdata van de paarden op de grafzerken valt iets op. Een aantal paarden is overleden is 1939. Toeval? In 1940 zijn een aantal paarden afgeschoten, om te voorkomen dat ze in de handen zouden vallen van de Duitsers. Om de Duitsers op het verkeerde been te zetten, is er 1939 op de grafzerken gezet, in plaats van 1940.

Baby en Reintje

Het oudste graf dat hier ligt stamt uit 1886. Daar ligt de eerste pony van de toen zesjarige Prinses Wilhelmina. De pony heette Baby. De West-Friese pony was een cadeau van koningin Emma aan prinses Wilhelmina. Ook Reintje ligt hier begraven, het eerste rijpaard van prinses Juliana.

Wandelroute Paleis Het Loo Paleispark Paardenkerkhof
Paardenkerkhof. (Foto: © Alex Hoekerd, Wikimedia)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van IVN. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Deze wandelroute is paars gemarkeerd, is te verkorten tot 3,5 km en te verlengen tot 7 km
  • Om het Paleispark te bezoeken heb je een dagkaart nodig, deze koop je voor €2 op de parkeerplaats
  • Honden en fietsen zijn niet toegestaan op deze wandelroute