Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Apeldoorn

Apeldoorn staat bekend om zijn stadsparken en groene karakter. Ook vind je hier Paleis Het Loo en een aantal mooie klompenpaden en LAW’s in de buurt. Je wandelt vanuit Apeldoorn zo de Veluwe in! Geniet van de omgeving met deze 5 mooie wandeltips.

Paleis Het Loo

Naast het groene karakter van Apeldoorn, kenmerkt de stad zich ook door de huisjes-structuur, met veel monumentale en vrijstaande woningen en relatief weinig hoogbouw. Dit geef de stad een mooi karakter, met een bosrijke omgeving waarin het heerlijk wandelen is.

Das Ugcheler Markerpad

Ugcheler Markerpad

We trappen het lijstje af met het Ugcheler Markerpad: een Klompenpad ten zuidwesten van Apeldoorn. De wandelroute van 11 kilometer loopt door het prachtige buitengebied van Ugchelen. Je wandelt over heide en langs sprengen en bossen. Bijvoorbeeld het Salamandergat, een natuurlijk ven. Door de ijzerhoudende oerlaag kan het oppervlaktewater niet in de bodem weglopen. In droge tijden komen reeën, vossen, dassen en wilde zwijnen hier drinken. De route start bij het Van der Valk Hotel Apeldoorn en is gemakkelijk te lopen doormiddel van de bruine markering in de vorm van een klomp.

Meer info over deze route

Jugendstilroute

Jugendstil (art noveau) is een kunststroming die tussen 1880 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa opkwam. Deze wandelroute van ongeveer 1,5 uur brengt je langs de architectuur en het erfgoed van de jugendstil. Wat opvalt aan de stijl is dat deze bijzonder in trek was bij de mensen die in die tijd wat meer geld te besteden hadden: jugendstilgebouwen zijn meestal hotels, warenhuizen en andere winkelpanden, kantoren en villa’s van industriëlen. Het vertrekpunt van de wandeling is het Marktplein; bij Het Huis van De Stad (stadhuis).

Meer info over deze route
architectuur en het erfgoed van de jugendstil
Het Woldhuis hoofdgebouw landgoed Het Woudhuis
Het Woldhuis hoofdgebouw landgoed Het Woudhuis (wikimedia: Apdency)

Landgoed Het Woudhuis

In 8 kilometer brengt deze wandelroute over Landgoed Het Woudhuis je langs het overgangsgebied tussen Veluwe en IJsselvallei. De route start op station Apeldoorn Osseveld, waarna je eerst een leuke wandeling door de moderne wijk Het Kasteel maakt. De wijk heeft de vorm van een kasteel, compleet met kasteelgracht, muurhuizen en een enorme binnenplaats. Daarna volgt een bosrijke wandeling over het landgoed. Je kuiert over bosrandpaadjes en gaat regelmatig een bruggetje over. Je kan de route lopen via een routebeschrijving, maar er is ook een GPS track beschikbaar.

Meer info over deze route

De Oranje-wandeling

Overdag (van 10.00 tot 17.00 uur) kan je in Apeldoorn Paleis Het Loo bezoeken. Je kunt via de barokke tuinen een wandelroute volgen door een deel van het paleispark. De paleistuinen van Paleis Het Loo behoren tot de mooiste van Europa. De 'Oranje-wandeling' brengt je in ongeveer een uurtje langs de veldvijvers met Badpaviljoen, Theepaviljoen en de koninklijke Botenhuizen. Je moet alleen even een toegangskaartje kopen voor de paleistuinen.

Meer info over deze route
Tuin Paleis het Loo
Tuin Paleis het Loo
Stadspark Berg & Bos
Stadspark Berg & Bos (wikimedia: Apdency)

Stadspark Berg & Bos

Grenzend aan de Kroondomeinen van Paleis Het Loo ligt natuurgebied Stadspark Berg & Bos. In het park van ruim 250 hectare tref je verschillende Veluwse planten, bomen en dieren aan, zoals wilde zwijnen en edelherten. Door het park loopt het IVN-Natuurpad Berg en Bos. Langs de wandelroute van 5 kilometer staan borden met informatie en leuke activiteiten. De route start aan het eind van de Jubileumlaan en is te volgen via paaltjes met een blauwe kop of met de IVN-app.

Meer info over deze route

Tips van andere wandelaars

Tip van Hans (stadsgids gemeente Apeldoorn)
'Denk je aan Apeldoorn, dan denk je aan Paleis Het Loo. Minder bekend, maar daarom niet minder fraai, zijn de uitgezette wandelingen in het immens grote Paleispark. De entree is 2 euro (let op, alleen pinnen )en je kunt hier betaald parkeren. De rondwandelingen (aangegeven met rode, gele, blauwe en witte paaltjes) variëren van 3 tot 13 km. Onderweg maak je kennis met onder andere het badhuis van Koningin Wilhelmina, de roeibaan, de prachtige veldvijvers, het paardenkerkhof enz.'

Tip van Marianne
'Apeldoorn kent ook nog wandelroutes vanuit park Zuidbroek en de Grote Wetering. Deze routes zijn ook aan elkaar te koppelen en dan loop je een route van ongeveer 10 tot 12 kilometer (afhankelijk van je startpunt). Deze route is zeer de moeite waard. Onderweg is geen horeca, maar als je een stukje van de route afwijkt, kun je in het gehucht de Vecht heerlijk koffie drinken op een terras dat zeer geliefd is bij wandelaars en fietsers.'

Tip van Lindsey
'Aan de rand van Apeldoorn ligt Beekbergen, en daar is het ook erg leuk lopen! Een hele leuke route die ik al twee keer heb gelopen is de Groene Wissel Beekbergen. Daarbij loop je langs en over (!) de oude spoorlijn en kom je langs de Loenense waterval.'

Oproep
Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Apeldoorn? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan het lijstje.

Interesse in routes bij andere steden?
Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van wandelroutes in steden te bekijken.