Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stevige wandelroutes over heuvels, wallen en duinen: 10 tips

Voor echte bergen moet je natuurlijk naar het buitenland, maar toch kun je ook in Nederland heuvelrijke routes vinden. Zelfs in provincies waar je dit niet zou verwachten. Wandel.nl tipt je routes waarop je flink moet klimmen.

Vijlenerbosroute

Vijlenerbosroute (Vaals, Limburg) 5,7 kilometer

In Zuid-Limburg wemelt het van de heuvels. Bijvoorbeeld in het Vijlenerbos bij Vaals. Hier kun je hoogteverschillen van zo’n honderd meter bedwingen. Op deze wandelroute van bijna 6 kilometer moet je af en toe dus flink klimmen. Eenmaal boven gekomen, dan kun je genieten van het uitzicht over het Geuldal. Je wandelt door zowel naald- als loofbos en langs beekjes. In het Vijlenerbos komt een grote variatie van diersoorten voor, zoals dassen, steenmarters en zelfs de wilde kat. De route start vanaf de Epenerbaan in Vaals. Volg de route via de groene markeringen.

Meer informatie
Montferlandse Toppentocht
Montferland - foto: Wikimedia - Michielverbeek

Montferlandse Toppentocht (Zeddam, Gelderland), 42 kilometer

In het oosten van Gelderland ligt het Montferland, een heuvelrijk gebied dat in de ijstijd is ontstaan. Door dit gebied gaat een route van 42 kilometer met 18 heuvels. Deze heuvels luisteren naar namen als de Hettenheuvel, de Hulzenberg en de Kale Jacob. Op deze laatste heuvel heb je een beetje de indruk op een kaal hoofd te staan, hoewel niet duidelijk is waar de naam Jacob vandaan komt. Wat wel zeker is, is dat je op de top een fantastisch uitzicht hebt over het Montferland, tot aan de Veluwezoom bij Arnhem. Na afloop van deze wandeling heb je maar liefst 400 hoogtemeters gemaakt. De route brengt je door een afwisselend landschap van bossen, akkers en heide. Je kunt de route volgen via speciale markeringen.

Meer informatie

Wandelroute Gaasterland (Oudemirdum, Friesland) 12 kilometer

Bij Friesland denk je misschien aan vlakke velden (en water met daarop in ze de zomer bootjes en in de winter schaatsers), maar deze provincie heeft ook heuvels. Je vindt ze in het Gaasterland, een gebied in het zuiden van Friesland. In dit natuurgebied ligt een wandelroute van 12 kilometer waarop je in totaal 113 hoogtemeters maakt. Je beklimt namelijk gaasten (vandaar de naam Gaasterland) en dat is de Friese benaming voor stuwwallen. Deze verhogingen in het landschap zijn in de ijstijd ontstaan. De route gaat behalve over deze gaasten door glooiende bossen. In deze bossen leven onder meer dassen en diverse soorten vogels, zoals bonte spechten. De route start vanaf Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum (vanwege de coronacrisis is het centrum zelf gesloten, maar je kunt hier wel parkeren).

Meer informatie
Gaasterland
Gaasterland, foto: Wikimedia - Romaine
Wandelen Sprengenberg
De Sprengenberg, foto: Wikimedia - AFiermas

Woeste Route Sprengenberg (Haarle, Overijssel), 17 kilometer

Net als heel veel heuvels in het routeoverzicht op deze pagina, is ook de Sprengenberg een overblijfsel van de ijstijd. Het heeft gezorgd voor een landschap met glooiende heidevelden, bossen, smeltdalen en mooie uitzichtpunten. De makers van de route waarschuwen op hun site zelfs voor de steile hellingen die je onderweg kunt tegenkomen. Dat klinkt de wandelaar die van een uitdaging houdt natuurlijk als muziek in de oren! Maar de route is niet alleen de moeite waard als je op zoek bent naar een fysieke uitdaging, want je kunt ook proberen de zeldzame korhoen in het gebied te zien. De route start vanaf Informatieschuur Erve De Pas aan de Molenweg in Haarle. Je kunt de route lopen door eerst de oranje en daarna de gele markeringen te volgen (kijk voor de precieze beschrijving op deze site van Natuurmonumenten) of door de route-app van Natuurmonumenten te gebruiken.

Meer informatie

N70 (Berg en Dal, Gelderland), 16 kilometer

De N70 (een natuurwandelroute die in 1970 is ontwikkeld), ligt in het heuvelrijke landschap bij Nijmegen. Je wandelt over 8 heuvels, zoals de Boterberg en de Duivelsberg en komt ook langs cultuurhistorie. In dit artikel lees je meer over de hoogtepunten op de N70. Zo passeer je eeuwenoude kastanjebomen en heb je op één van de heuveltoppen uitzicht op het kleinste kerkdorpje van Nederland. Je kunt de route vanaf verschillende punten starten. Bijvoorbeeld vanaf parkeerplaats Holdeurn in Berg en Dal of vanuit het centrum van het dorp Beek-Ubbergen.

Meer informastie
N70 route Berg en Dal
De Duivelsberg bij Berg en Dal, foto: Wikimedia - Romaine
Schoorlse duinen
De Schoorlse Duinen, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Wandelroute Duintoppentocht (Schoorl, Noord-Holland), 23 kilometer

De Schoorlse Duinen zijn de hoogste duinen van ons land. Over deze hoge duinen loopt een route van maar liefst 23 kilometer. De hoogste top, de Schoorlse Nok, ligt 57 meter boven zeeniveau. Deze berg heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11 procent, dus je gaat je kuiten flink voelen. De Duintoppentocht gaat behalve over duinen ook door bossen. In het gebied is bijzondere natuur te vinden: van zeldzame vogels tot paddenstoelen. De route start vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen. Volg voor de Duintoppentocht de rode markeringen.

Meer informatie

Boswachterspad Landal Amerongse Berg (Overberg, Utrecht), 8 kilometer

De Amerongse Berg is met 69 meter boven zeeniveau de hoogste ‘berg’ van de provincie Utrecht. In de omgeving van deze berg ligt het gelijknamige Boswachterspad. De heuvels waar je overheen loopt, zijn honderdduizenden jaren geleden in de ijstijd ontstaan. Ze zorgen ervoor dat je onderweg op de hoogte punten soms wel tientallen kilometers over het lager gelegen landschap kunt kijken. Bij helder weer kun je vanaf de Elfsterberg zelfs de windmolens in de Flevopolder zien staan. In de winter heb je hier het gevoel in een wintersportgebied te wandelen. Je kunt deze route starten vanaf de Slaperdijk in Overberg. Volg vervolgens de gele markeringen.

Meer informatie
Boswachterspad Amerongen
Veluwezoom

Zevenheuvelenroute Veluwezoom (De Steeg, Gelderland), 15 kilometer

Deze route in de omgeving van de Posbank is eigenlijk een hardlooproute, maar ook de moeite waard voor de fanatieke wandelaar. De route dankt haar naam aan een inzamelingsactie onder deelnemers aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Het aantal heuvels dat je op deze route bedwingt, zou zomaar eens een stuk hoger kunnen liggen. De route start vanaf de parkeerplaats Lappendeken in De Steeg. Vanaf deze locatie loop je zo de bossen in. Na een tijdje wandelen kom je in een heidegebied volop vergezichten. De route is gratis te downloaden via de website van Natuurmonumenten.

Meer informatie

Duinwandeling Zoutelande (Zeeland), 10 kilometer

Bij de Zeeuwse plaats Groot-Valkenisse liggen duintoppen die tientallen meters boven zeeniveau stijgen. Het zijn niet voor niets één van de hoogste duinen van Nederland. Vanaf deze toppen heb je een schitterend uitzicht over het eiland Walcheren en over de Westerschelde. Je kunt hier bovendien heel veel schepen zien varen. In het duingebied zie je volop struiken van de meidoorn, een soort die je op heel Walcheren veel ziet. De route van 10 kilometer brengt je behalve over duinen door bossen en zelfs langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie
Zoutelande
De duinen bij Zoutelande

Brabantse Wal (Ossendrecht, Noord-Brabant), 15 kilometer

In West-Brabant steekt er ineens een wal in het verder vlakke landschap omhoog. Dit is de Brabantse Wal, de overgang tussen de zeekleipolders en de hoger geleden zandgronden. Waarschijnlijk is deze ooit ontstaan door erosie door de zee en de rivier de Schelde. Op de hoogste punten is deze wal ongeveer twintig meter hoog. Wandel je door dit gebied, dan moet je regelmatig klimmen en dalen. Bovenop de wal heb je een mooi uitzicht. Bij helder weer kun je zelfs de rookpluimen boven de haven van Antwerpen zien. De Trage Tocht Brabantse Wal brengt je door een interessant afwisselend landschap. Je loopt door bossen en over heidevelden en door polders en langs akkers.

Meer informatie

De hoogste bergtop per provincie

Uiteraard heeft iedere provincie zijn eigen hoogste punt. In onderstaand lijstje hebben we kunstmatige 'bergen' zoals de voormalige stortplaatsen Gulbergen in Noord-Brabant (75 meter) en de VAM-berg in het Drentse Wijster (56 meter) buiten beschouwing gelaten:

Gulbergen
 • Limburg: Vaalserberg, 323 meter, Vaals
 • Gelderland: Signaal Imbosch, 110 meter, Rheden
 • Overijssel: Tankenberg, 85 meter, Losser
 • Utrecht: Amerongse Berg 69 meter, Amerongen
 • Noord-Holland: Schoorlse Nok, 57 meter, Bergen
 • Zeeland: Groot-Valkenisse, 49 meter, Zoutelande
 • Noord-Brabant: Venakkerbos, 44 meter, Bergeijk
 • Friesland: Vuurboetsduin 45 meter, Vlieland
 • Zuid-Holland: Vlaggeduin, 37 meter, Katwijk
 • Drenthe: Haantjeduin, 26.5 meter, Emmen
 • Groningen: Hasseberg, 14meter, Vlagtwedde
 • Flevoland: Urk, 8 meter, Urk

Oproep

Ken jij nog meer routes in ons land waarop je veel heuvels moet beklimmen? Stuur jouw tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.