Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Loonse en Drunense Duinen

Gebied / Regio
Loonse en Drunense Duinen
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
16.9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Ploegen en zwoegen door mul zand, omhoog en omlaag. Prachtige vergezichten en alles wat je ziet is … zand. Maar, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen bestaat niet alleen uit zand. Je wandelt er ook door bossen, heidevelden en weilanden. Een bijzonder stukje Nederland.

Startpunt
Naam
Knooppunt 30 bij Bosch en Duin
Straat
Schoorstraat 50
Postcode
5071 RC
Plaats
Udenhout
Loonse En Drunense Duinen
Loonse en Drunense Duinen (Afbeelding Flickr: ©Frans de Wit)

Je kunt deze rondwandeling op verschillende plekken starten. Bijvoorbeeld aan de noordzijde in Giersbergen, of aan de zuidkant bij Bosch en Duin, vlak bij Udenhout. Voor OV-reizigers is deze route minder goed bereikbaar. De route volgt de knooppunten van het Brabantse wandelnetwerk, maar loopt ook een stukje gelijk op met het wit-rood gemarkeerde Hertogenpad. Je loopt door een afwisselend landschap van bossen met grove dennen, door agrarisch gebied en over een paar heidevelden die in de nazomer prachtig paars kleuren. De hoge stuifzandheuvels van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen vormen het onbetwiste hoogtepunt. Glooiende duinen, blinkend wit zand, een unieke ervaring. Neem voldoende water mee. Vooral ’s zomers kan het er heel warm zijn.

Brabantse Sahara

Als je midden op de uitgestrekte zandvlakte staat, lijkt het net alsof je in een woestijn bent. Het gebied heet niet voor niets de Brabantse Sahara. Het is zelfs een van de grootste aaneengesloten stuifzandgebieden van Europa. Bij elke stap zak je weg en moet je je voet weer omhoogtrekken uit het losse zand. Dat loopt best zwaar. De wind blaast het zand alle kanten op. Alles wat uitsteekt, wordt gezandstraald en bedolven. Elke dag ziet het glooiende landschap van hoge, soms steile zandbulten en lagergelegen dalletjes er weer anders uit.

‘s Zomers kan de temperatuur er wel oplopen tot vijftig graden Celsius, terwijl het ’s avonds afkoelt tot rond het vriespunt. Kevers, sprinkhanen, vlinders en zelfs dassen hebben daar geen problemen mee, ze houden van deze extreme omstandigheden.

Giersbergen

Vergeet niet om het idyllische dorpje Giersbergen te bekijken. Je kunt er uitrusten bij Herberg De Drie Linden. Overigens zijn er op de route meer horecagelegenheden. Het dorp zelf bestaat uit niet meer dan een paar oude schuren en een stel typische Brabantse boerderijen. Het gehucht, dat al bestaat sinds de 13e eeuw, heeft welgeteld 28 inwoners. Vooral tijdens de weekends kan het er druk zijn, maar doordeweeks is het rustiger.

Kenmerken

  • Heuvels
  • Bosrijk
  • Heide en zand
  • Gemarkeerd

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.