Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Rondwandeling Vijlen-Vaals

Gebied / Regio
Vijlnerbos
Karakteristiek
Bosrijk en heuvels
Afstand
15.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Hoge heuvels, steile hellingen, pittoreske dorpjes: dit is Zuid-Limburg op zijn mooist. Het buitenland is nooit ver weg. Steek de Duitse grens over, pauzeer bij het Drielandenpunt en kijk uit over het Belgische land. Geen wonder dat de Limburgers trots zijn op dit zuidelijkste puntje van Nederland.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats veile
Straat
Harles 23
Postcode
6294 NG
Plaats
Vijlen
Drielandenpunt
Drielandenpunt (Afbeelding Flickr: ©Frans Berkelaar)

Deze grensoverschrijdende rondwandeling door de Limburgse heuvels kun je op diverse plekken beginnen. Reis je met het OV, pak dan de bus naar de Maastrichterlaan in Vaals. Kom je met de auto, dan is Boscafé ’t Hijgend Hert, midden in de Vijlenerbossen, ideaal uitgangspunt. Na een lekkere Limburgse vlaai in ‘de enige berghut van Nederland’ – zo staat boven de deur geschreven – duik je het heuvelland in. De geel-rode markeringen van het Krijtlandpad wijzen de weg, zelfs in twee richtingen. Met de klok mee zet je koers naar Harles en Holset. Voorbij Vaals steek je de Duitse grens over en gaat het omhoog naar de Vaalserberg en het Drielandenpunt. Via Nederlandse bodem loop je op en neer over bospaden en veldwegen terug naar ’t Hijgend Hert, ‘s zomers met terras, ’s winters met openhaard.

Vaalserberg

Na een flinke klim door het bos bereik je de top van de Vaalserberg (322 m). Verwacht geen stille bergtop waar je de enige bent, want de berg op het Drielandenpunt is een populaire pleisterplaats. Jaarlijks komen er ruim één miljoen bezoekers. Laat je niet afschrikken, want het overgrote deel van de toeristen blijft hangen rondom de top met de bijna vijftig meter hoge Boudewijntoren.

Vroeger lag de Vaalserberg zelfs op een Vierlandenpunt: België, Duitsland, Nederland en het ministaatje Moresnet kwamen er samen. De aanwezigheid van een belangrijke zinkmijn was aanleiding voor het ontstaan van het kleine neutrale landje. Maar na ruim honderd jaar werd Moresnet op verzoek van de inwoners bij België gevoegd. En zo lag de Vaalserberg sinds 1919 niet meer op een Vierlandpunt, maar een Drielandenpunt.

Vijlenerbos

Het Vijlenerbos is niet alleen het hoogstgelegen bos van ons land, maar met acht kilometer ook het langste bos. Het strekt zich uit van Epen tot de Vaalserberg. En wat een afwisseling: steile hellingbossen met beuken, eiken en berken, maar ook hoger gelegen plateaus en lieflijke beekdalletjes. Met wat geluk kom je al wandelend een wild zwijn, ree, das, eekhoorn, specht of boomklever tegen.

Kenmerken

  • Heuvels
  • Bosrijk
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.