Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Heuvel op en af, op en rond de Zevenheuvelenweg

De Zevenheuvelenweg bij Groesbeek en Nijmegen staat bekend als dé kuitenbijter van de Nijmeegse 4Daagse. De weg is omgeven door natuurschoon. Je kunt er mooie wandelingen maken met de nodige hoogtemeters. Vijf tips!

afbeelding van de Zevenheuvelenweg

De Zevenheuvelenweg is beroemd en berucht. Niet alleen onder wandelaars, maar ook onder wielrenners, die de hoogtemeters bedwingen. Vanuit Groesbeek loopt de 4,5 kilometerlange Zevenheuvelenweg richting Berg en Dal. En je raadt het al: je komt onderweg zeven ‘heuvelen’ tegen, al bestaat hier discussie over. Vanuit het centrum van Groesbeek stijg je al direct met een stijgingspercentage van 8 tot 9 procent! De weg glooit zich door het prachtige landschap en wordt door veel wandelaars gezien als het hoogtepunt van de Nijmeegse 4Daagse. Letterlijk ook, want het hoogste punt ligt op 102 meter boven NAP. Het glooiende landschap laat je kilometers ver in de omtrek kijken. Een fijne afleiding om de pijn in de kuiten even te vergeten.

Doe jij mee aan de 4Daagse Nijmegen? Train dan ook het wandelen in de heuvels. In dit artikel zetten wij al eerder op een rijtje hoe je het beste heuvel op, heuvel af loopt. Maar waar kun je dit nou het beste ten uitvoer brengen dan op en rond de Zevenheuvelenweg? We tippen je een paar mooie wandelroutes!

N70 en Korte Duivelsbergroute (14 km)

De bekendste wandelroute in het Rijk van Nijmegen is wel de N70 natuurwandelroute. Maar veel mensen vinden deze wandelroute, die over de Duivelsberg gaat en flink wat hoogtemeters kent, te druk. De kortere Duivelsberg-route is 6 kilometer en beslaat het oostelijk deel van de route. Hoewel je waarschijnlijk niet de enige wandelaar zult zijn op deze routes, zijn ze zeker de moeite waard!

Bekijk de route (N70)
afbeelding van een wandelaar op de Duivelsberg
Duivelsberg. (Foto's: © Shutterstock)
afbeelding van wandelaars in het bos

Door de bossen van Berg en Dal (10 km)

Deze wandelroute begint bij de Duivelsberg in Berg en Dal. Je wandelt 10 kilometer lang door het verrassende buitengebied van Nijmegen. De wandeling gaat langs verschillende bezienswaardigheden van Berg en Dal zoals het tabaksmuseum. Je loopt langs kabbelende beekjes en door bossen vol met loofbomen. De wandeling gaat door 2000 jaar oude historie waar soms nog resten van romeinse forten te zien zijn.

Bekijk de route

Zevenheuvelen (20 km)

We laten de Duivelsberg nog niet helemaal links liggen, maar met deze route laat je de drukke N70 route op den duur achter je en kuier je in alle rust over boerenpaden en door de bossen. Je kruist de Zevenheuvelenweg en beklimt maar liefst 14 topjes! Prima training dus voor de 4Daagse Nijmegen!

Bekijk de route
afbeelding van de Zevenheuvelenweg
De Zevenheuvelenweg.

Geopad Stekkenberg Dekkerswald (9 km)

Dit geopad brengt je langs een van de fraaiste droogdalen van het gebied en de stuwwal die meer dan 150.000 jaar geleden ontstond. Vanaf de bovenrand van het stuwwalplateau aan de noordwestkant van Groesbeek wandel je tot het begin van de spoelzandvlakte bij het zweefvliegveld bij Malden. De route loopt door één van de fraaiste droogdalen van het stuwwalgebied, het Kraaiendal, dat praktisch in zijn geheel doorlopen wordt. Ook maak je onderweg kennis met meerdere andere mooie droogdalen ten westen van het Dekkerswald.

Bekijk de route
afbeelding van het Canadian War Cemetery
Canadian War Cemetery in Groesbeek.

Rondom het Vrijheidsmuseum (6 km)

In de Tweede Wereldoorlog is in dit gebied hard gevochten door de bezetter en de geallieerden en dat heeft zijn sporen nagelaten. Een geschiedenis die niet vergeten mag worden en nog zo tastbaar is. Deze wandeling laat zich prima combineren met een bezoek aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en de Canadese Begraafplaats halverwege de route.

Bekijk de route