Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Heuvelrijke routes om te trainen voor de bergen: tips

Op welke routes in eigen land kun je trainen voor je wandelvakantie in de bergen? Wandel.nl geeft je tips.

Limburgse heuvels
Wandelen in de Limburgse heuvels, foto: Janny Ribbers

Wil je alvast wat hoogtemeters maken als voorbereiding op je wandelvakantie in de bergen? Dat kan ook in Nederland. De beklimmingen en afdalingen zijn wat minder lang en minder steil dan die in de Alpen, maar toch kun je alvast wennen aan het bergop en bergaf lopen. Wandel.nl tipt je een aantal heuvelrijke routes in eigen land.

1. Montferlandse Toppentocht (42 km)

De Montferlandse Toppentocht brengt je over maar liefst 18 heuvels, oftewel ‘toppen’. Wandel je de hele route, dan heb je 500 hoogtemeters afgelegd. Een goede route als je straks in de bergen dagtochten gaat maken. De heuvels waar je overheen komt, zijn in de ijstijd ontstaan. Op iedere heuvel kun je een QR-code scannen om meer over de heuvel te weten te komen. De route gaat door bossen en over heide. Om alvast in de vakantiestemming te komen, passeer je zelfs de grens met Duitsland. Je kunt de route op verschillende plaatsen starten en ook kun je de route inkorten. De Montferlandse Toppentocht is in twee richtingen met gele bordjes gemarkeerd.

Schoorlse duinen
Schoorlse duinen, foto: Wikimedia - Gouwenaar

2. Wandelroute Duintoppentocht  (23 km)

Deze Duintoppentocht gaat door natuurgebied de Schoorlse Duinen. Je vindt hier de hoogste duinen van Nederland (58 meter boven NAP). Ook krijg je af en toe flinke stijgingspercentages voor je kiezen. De beklimming van de Schoorlse Nok heeft soms stijgingspercentages van maar liefst 11 procent. Een goede oefening voor je tochten door de bergen dus. Op de top van de duinen heb je een schitterend uitzicht over de duinvalleien en heide. In het gebied leven veel verschillende vogelsoorten. Startplaats van de Duintoppentocht is Buitencentrum Schoorlse Duinen. Je kunt de route in twee richtingen lopen. Volg de rode pijlen.

Meer info over deze route

3. Wandelroute N70 (16 km)

De wandelroute N70 heeft flinke kuitenbijters voor je in petto. Je wandelt door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen. Er liggen acht 'bergen' op deze route, die luisteren naar namen als de Sterrenberg en de Duivelsberg. Bij de Duivelsberg is overigens een gelijknamig pannekoekenrestaurant. Kun je alvast oefenen met een tussenstop in een berghut. Benieuwd waarom de route N70 heet? N70 verwijst naar 1970, het jaar dat werd uitgeroepen tot Europees natuurbeschermingsjaar. De ongeveer 16 kilometer lange natuurroute gaat door bossen en weilanden. Je kunt de route op zes plaatsen starten. De route is in twee richtingen gemarkeerd met groene paaltjes.

4. Wandelroutes in Vaals (diverse afstanden)

De Vaalserberg in Zuid-Limburg, bij het Drielandenpunt, is met 323 meter boven NAP de hoogste berg van Nederland. Dit gebied mag daarom niet ontbreken in een overzicht van heuvelrijke wandelroutes. Hier kun je prima hoogtemeters maken. Over de Vaalserberg gaan diverse wandelroutes, bijvoorbeeld deze 10,9 kilometer lange wandelroute vanuit het centrum van Vaals. Of deze ruim 13 kilometer lange boswandeling. Vooral op warme dagen is deze route ideaal, want je loopt voornamelijk door schaduwrijke bossen.

Meer info over routes in Vaals
De Vaalserberg
De Vaalserberg, foto: Wikimedia - Romaine

5. Bergenroute, Lemele (12 km)

Ook noordelijker dan Limburg en Gelderland zijn een aantal heuvels te vinden. In Overijssel kun je in natuurgebied de Lemelerberg hoogteverschillen overwinnen. In het gebied liggen meerdere ‘bergen’. De hoogste is de Archemerberg met 78 meter hoogte. De Bergenroute van 12 kilometer gaat onder meer over deze berg. Je wandelt over de heide en door dennenbossen. De route start vanaf natuurcamping De Lemeler Esch aan de Lemelerweg in Lemele. Volg eerst de paarse en vervolgens de blauwe paaltjes.

De Posbank
De Posbank, foto: Wikimedia - StevenL

6. Wandelroute Veluwezoom-Posbank (5 km)

In Nationaal Park Veluwezoom bij Arnhem ligt de Posbank, met een top van 90 meter boven zeeniveau. Vanuit Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden start een route van 5 kilometer die je naar de top van de Posbank brengt. Je hebt vanaf deze top een prachtig uitzicht over de heidevelden. Vind je 5 kilometer iets te weinig, dan kun je de route makkelijk uitbreiden. Er liggen in de heuvels van de Veluwezoom heel veel wandelpaden. Hoogtemeters gegarandeerd dus.

Meer info over deze route