Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Heuvelrijke routes om te trainen voor de bergen: 8 tips

Op welke routes in eigen land kun je trainen voor je wandelvakantie in de bergen? Wandel.nl geeft je tips.

Limburgse heuvels
Wandelen in de Limburgse heuvels, foto: Janny Ribbers

Wil je alvast wat hoogtemeters maken als voorbereiding op je wandelvakantie in de bergen? Dat kan ook in Nederland. De beklimmingen en afdalingen zijn wat minder lang en minder steil dan die in de Alpen, maar toch kun je alvast wennen aan het bergop en bergaf lopen. Wandel.nl tipt je een aantal heuvelrijke routes in eigen land.

1. Montferlandse Toppentocht (42 km)

De Montferlandse Toppentocht brengt je over maar liefst 18 heuvels, oftewel ‘toppen’. Wandel je de hele route, dan heb je 500 hoogtemeters afgelegd. Een goede route als je straks in de bergen dagtochten gaat maken. De heuvels waar je overheen komt, zijn in de ijstijd ontstaan. Op iedere heuvel kun je een QR-code scannen om meer over de heuvel te weten te komen. De route gaat door bossen en over heide. Om alvast in de vakantiestemming te komen, passeer je zelfs de grens met Duitsland. Je kunt de route op verschillende plaatsen starten en ook kun je de route inkorten. De Montferlandse Toppentocht is in twee richtingen met gele bordjes gemarkeerd.

Meer informatie
Schoorlse duinen
Schoorlse duinen, foto: Wikimedia - Gouwenaar

2. Wandelroute Duintoppentocht  (23 km)

Deze Duintoppentocht gaat door natuurgebied de Schoorlse Duinen. Je vindt hier de hoogste duinen van Nederland (58 meter boven NAP). Ook krijg je af en toe flinke stijgingspercentages voor je kiezen. De beklimming van de Schoorlse Nok heeft soms stijgingspercentages van maar liefst 11 procent. Een goede oefening voor je tochten door de bergen dus. Op de top van de duinen heb je een schitterend uitzicht over de duinvalleien en heide. In het gebied leven veel verschillende vogelsoorten. Startplaats van de Duintoppentocht is Buitencentrum Schoorlse Duinen. Je kunt de route in twee richtingen lopen. Volg de rode pijlen.

Meer info over deze route

3. Wandelroute N70 (14,2 km)

De wandelroute N70 heeft flinke kuitenbijters voor je in petto. Je wandelt door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen. Er liggen acht 'bergen' op deze route, die luisteren naar namen als de Sterrenberg en de Duivelsberg. Bij de Duivelsberg is overigens een gelijknamig pannekoekenrestaurant. Kun je alvast oefenen met een tussenstop in een berghut. Benieuwd waarom de route N70 heet? N70 verwijst naar 1970, het jaar dat werd uitgeroepen tot Europees natuurbeschermingsjaar. De ongeveer 14 kilometer lange natuurroute gaat door bossen en weilanden. Je kunt de route verschillende plekken starten. De route is in twee richtingen gemarkeerd met groene paaltjes.

Bekijk de route
N70 route Berg en Dal
De Duivelsberg bij Berg en Dal. (Foto: © Wikimedia, Romaine)
De Vaalserberg
De Vaalserberg, foto: Wikimedia - Romaine

4. Wandelroutes in Vaals (diverse afstanden)

De Vaalserberg in Zuid-Limburg, bij het Drielandenpunt, is met 323 meter boven NAP de hoogste berg van Nederland. Dit gebied mag daarom niet ontbreken in een overzicht van heuvelrijke wandelroutes. Hier kun je prima hoogtemeters maken. Over de Vaalserberg gaan diverse wandelroutes, bijvoorbeeld deze 11,3 kilometer lange wandelroute vanuit het centrum van Vaals. Of deze ruim 13 kilometer lange boswandeling. De Vijlnersbosroute van 5,7 kilometer is ook een aanrader. Hier kun je hoogteverschillen van zo’n honderd meter bedwingen. Vooral op warme dagen is deze route ideaal, want je loopt voornamelijk door schaduwrijke bossen.

Meer info over routes in Vaals

5. Archemerbergroute, Lemele (12,5 km)

Ook noordelijker dan Limburg en Gelderland zijn een aantal heuvels te vinden. In Overijssel kun je in natuurgebied de Lemelerberg hoogteverschillen overwinnen. In het gebied liggen meerdere ‘bergen’. De hoogste is de Archemerberg met 78 meter hoogte. De Archemerbergroute van 12,5 kilometer gaat onder meer over deze berg. Je wandelt over de heide en door dennenbossen. De route start vanaf natuurcamping De Lemeler Esch aan de Lemelerweg in Lemele. Volg eerst de paarse en vervolgens de blauwe paaltjes.

Bekijk de route

6. Wandelroute Duintoppentocht, Schoorl (23 km)

De Schoorlse Duinen zijn de hoogste duinen van ons land. Over deze hoge duinen loopt een route van maar liefst 23 kilometer. De hoogste top, de Schoorlse Nok, ligt 57 meter boven zeeniveau. Deze berg heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11 procent, dus je gaat je kuiten flink voelen. De Duintoppentocht gaat behalve over duinen ook door bossen. In het gebied is bijzondere natuur te vinden: van zeldzame vogels tot paddenstoelen. De route start vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen. Volg voor de Duintoppentocht de rode markeringen.

Bekijk de route
afbeelding van het uitzicht vanaf een hoge trap in de Schoorlse duinen
De Schoorlse Duinen. (Foto: © Wikimedia, Gouwenaar)

7. Brabantse Wal, Ossendrecht (15 km)

In West-Brabant steekt er ineens een wal in het verder vlakke landschap omhoog. Dit is de Brabantse Wal, de overgang tussen de zeekleipolders en de hoger geleden zandgronden. Waarschijnlijk is deze ooit ontstaan door erosie door de zee en de rivier de Schelde. Op de hoogste punten is deze wal ongeveer twintig meter hoog. Wandel je door dit gebied, dan moet je regelmatig klimmen en dalen. Bovenop de wal heb je een mooi uitzicht. Bij helder weer kun je zelfs de rookpluimen boven de haven van Antwerpen zien. De Trage Tocht Brabantse Wal brengt je door een interessant afwisselend landschap. Je loopt door bossen en over heidevelden en door polders en langs akkers.

Bekijk de route
Veluwezoom

8. Zevenheuvelenroute Veluwezoom (15 km)

Deze route in de omgeving van de Posbank is eigenlijk een hardlooproute, maar ook de moeite waard voor de fanatieke wandelaar. De route dankt haar naam aan een inzamelingsactie onder deelnemers aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Het aantal heuvels dat je op deze route bedwingt, zou zomaar eens een stuk hoger kunnen liggen. De route start vanaf de parkeerplaats Lappendeken in De Steeg. Vanaf deze locatie loop je zo de bossen in. Na een tijdje wandelen kom je in een heidegebied volop vergezichten. De route is gratis te downloaden via de website van Natuurmonumenten.

Bekijk de route