Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De N70: hoge heuvels en diepe dalen

De N70 klinkt als een drukke autoweg, maar het is een wandelroute dwars door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers die van een pittige wandeling houden.

de N70, Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal

Kuitenbijter

Wandel je over de N70, dan krijg je af en toe flinke kuitenbijters voor je kiezen. De route telt namelijk zo'n 375 hoogtemeters. De steile heuvels geven je het gevoel in het buitenland te zijn. Tussen de bomen door zie je het frisgroene gras van de lager gelegen polders rond de Waal. Blikvanger in het weidse uitzicht over de graslanden is het kerkje van Persingen. Dit kerkje uit de veertiende eeuw stond ooit in een bloeiende nederzetting. Persingen verdween vanaf het einde van de Middeleeuwen tijdens meerdere overstromingen langzaam in de Waal. Het dorp wordt beschouwd als het kleinste dorp van Nederland. Bij helder weer kun je in de verte zelfs Arnhem en de heuvels van de Veluwezoom zien liggen.

Roffelende spechten

Terug naar de N70. De ongeveer 16 kilometer lange route gaat door bossen en weilanden. N70 verwijst naar 1970, het jaar dat werd uitgeroepen tot Europees natuurbeschermingsjaar. Natuur is er volop langs deze route. Vooral als je de route in het voorjaar loopt, hoor je roffelende spechten en fluitende zangvogels. En zie je iets kleins omhoog gaan langs een boomstam? Dan zou het wel eens een boomklever of boomkruiper kunnen zijn. Langs het pad staan soms reusachtige kastanjebomen, die al eeuwen oud zijn. In de herfst kijk je vanaf de route over prachtig gekleurde boomtoppen. Bovendien kun je hier dan uitstekend kastanjes zoeken.

een kabbelend beekje op de N70.
Kabbelend water op de N70. (Foto: © Titia Dauven)
het wasvrouwtje in een tuin in Beek-Ubbergen
Wasvrouwtje in Beek-Ubbergen. (Foto: © Titia Dauven)

'De bevalligste gezigten'

In de buurt van het dorp Beek-Ubbergen klinkt het kabbelende water van een beek. Het heldere water komt uit in een parkje met een waterrad en het beeld van een wasvrouwtje. Het parkje herinnert aan de tijd dat er in Beek-Ubbergen diverse wasserijen stonden. De Nijmeegse dichter Cornelis ten Hoet schreef in 1825: 'Men heeft van uit dit bosch de bevalligste gezigten op de daarnaast gelegen spoelkommen, waarin men vaak de Beeksche meisjes hare wasschen ziet spoelen.'

Bij het parkje is in de zeventiende eeuw een Romeinse mijlpaal gevonden. Deze paal was in de eerste eeuw door keizer Traianus geplaatst om de afstand tot de stad Ulpia Noviomagus (het huidige Nijmegen) aan te geven. Wil je de paal in het echt zien, dan moet je naar Museum Het Valkhof. Op de vindplaats in Beek-Ubbergen staat een informatiebord.

Uitrusten

Mocht je willen uitrusten, wat gezien het hoogteverschil niet zo gek is, dan zijn er in Beek-Ubbergen een paar horecagelegenheden met terras. Langs de route staan diverse bankjes, die meestal een prachtig uitzicht over het rivierenlandschap bieden. Ze vormen de beloning van de pittige beklimmingen. Vaak loop je via trappen omhoog. De N70 is daarom niet geschikt als je niet zo goed ter been bent of als je een kinderwagen bij je hebt.  Het is niet voor niets dat je zeker in het weekend veel hardlopers, of eigenlijk trailrunners, tegenkomt. Wandelend zie je uiteraard veel meer van de mooie omgeving.

wandelaars lopen omhoog met een trap op de N70.
Op de N70. (Foto: © Titia Dauven)
Afbeelding 2 | de n70 hoge heuvels en diepe dalen

Heuvels uit de ijstijd

De heuvels waar je overheen wandelt, zijn in de voorlaatste ijstijd (ongeveer 150.000 jaar geleden) ontstaan. Oprukkend landijs uit Scandinavië stuwde toen zand op tot een stuwwal. De heuvelrug was voor de mens een perfecte vestigingsplaats. Vanaf de heuvel had je, net zoals nu, een goed uitzicht over het laaggelegen rivierengebied. Je kon de vijand al van verre zien aankomen. Het was niet voor niets dat de Romeinen hier vlak voor het begin van de jaartelling neerstreken. In de buurt van parkeerplaats De Holdeurn, waar de N70 langs gaat, hebben archeologen in de vorige eeuw een groot ovencomplex aangetroffen. Hier bakten de Romeinen aardewerk en dakpannen die ze gebruikten voor de bouw van huizen.

Praktische info

Je kunt de N70 op zes plaatsen starten. De route is 14,2 kilometer lang en in twee richtingen te lopen. Je komt onderweg langs meerdere horecagelegenheden. De route is gemarkeerd met groene paaltjes. Je kunt de route downloaden via onderstaande button. 

Download route
Houten en groene routemarkering van de N70.
N70. (Foto: © Titia Dauven)