Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Nijmegen

Op Wandel.nl vind je overzichten van wandelroutes bij een grote stad. Hier een overzicht van 'de oudste stad van Nederland' Nijmegen.

Header |  Wandelroutes bij steden: Nijmegen

Als je uit Nijmegen of omgeving komt, dan heb je heel veel wandelmogelijkheden. Van de heuvelrijke bossen tot het open landschap bij de Waal. En ook qua cultuurhistorie heeft de omgeving van 'de oudste stad van Nederland' veel te bieden.

Langs de Oude Waal in de Ooijpolder

Deze wandelroute van 10 kilometer brengt je door de Ooijpolder: onderdeel van natuurgebied de Gelderse Poort. Je wandelt over landbouwgrond dat jaren geleden is omgevormd tot natuur. Het gebied bestaat uit oude dijken, ooibossen en waterplassen. Er leven grazers (konikpaarden en gallowayrunderen) en veel weide- en watervogels. Startpunt van de route is het Hollands-Duits gemaal.

Meer informatie over deze route

Ommetje Westermeerwijk, Berg en Dal

Zin in een wandeling over heuvels? Ruim 150.000 jaar geleden werd in de ijstijd bij Nijmegen een stuwwal gevormd. Het ommetje Westermeerwijk van iets meer dan 3 kilometer gaat over deze stuwwal. Je wandelt door een heuvelrijk bosgebied, dat al in de negentiende eeuw een populair wandelgebied was. Onderweg heb je regelmatig mooie uitzichten over het dal van de Meerwijk. De route start bij hotel Erica aan de Molenbosweg in Berg en Dal. Je kunt de route lopen met een routebeschrijving of met een gpx-bestand dat je kunt downloaden.

Meer informatie over deze route
Afbeelding 1 |  Wandelroutes bij steden: Nijmegen
Stuwwal bij Nijmegen, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bos en Heideroute Heumensoord

Aan de zuidkant van Nijmegen ligt Heumensoord: een uitgestrekt gebied met bos en heide. Door dit gebied loopt de 6 kilometer lange Bos- en Heideroute. Een kudde schapen zorgt ervoor dat de heidevelden open blijven. Goede kans dat je de dieren tegenkomt tijdens je wandeling. Je wandelt zowel door naaldbossen als over beukenlanen. Een grote vlakte die je passeert, biedt tijdens de Vierdaagse plaats aan ruim 5000 militairen. De Bos- en Heideroute is gemarkeerd met rode paaltjes. Je kunt de route starten vanaf de parkeerplaats aan de Beukenlaan, aan de rand van Nijmegen. Vanaf deze plek start ook een rolstoelpad van 2 kilometer.

Meer informatie over deze route

Ommetje de Ploeg

Deze korte wandelroute van 3,7 kilometer gaat door en rond het groene dorp Heilig Landstichting. De naam van het ommetje verwijst naar het buurtschap De Ploeg, dat uitgroeide tot een drukbezocht pelgrimsoord. Honderd jaar geleden werd het buurtschap omgedoopt tot het dorp Heilig Landstichting. Alle straten kregen bijbelse namen. De route gaat langs diverse historische gebouwen, zoals voormalig kloosters, en langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De route start vanaf de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting. De route is te lopen met een routebeschrijving en met een gpx-bestand.

Meer informatie over deze route
Afbeelding 2 |  Wandelroutes bij steden: Nijmegen
Poort in Heilig Landstichting, foto: Wikimedia - Roger Veringmeier

Routetip van Bernard

"Het feit dat de Nijmeegse vierdaagse dit jaar niet doorging was voor mij de aanleiding om 4 routes van ongeveer 30 km uit te zetten. Ze beginnen en eindigen alle 4 op het Centraal Station van Nijmegen en in tegenstelling tot de ‘normale’ vierdaagse, gaan deze routes zoveel mogelijk door de prachtige natuur in de omgeving van Nijmegen." De route's van bernard zijn hier te vinden.

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Nijmegen? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.