Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Grote Rivierenpad: ruimte voor de Waal

Op het Grote Rivierenpad volg je oer-Hollandse rivieren: de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. De route gaat in twintig etappes van Hoek van Holland naar de Waal bij Nijmegen. Hier kom je een prachtig staaltje waterbeheersing tegen.

De Waal
De Waal bij Nijmegen

Wie wil wandelen door een oer-Hollands landschap, kiest voor het Grote Rivierenpad. Vanaf de Noordzeekust bij Hoek van Holland, loop je via de Oude Maas, de Lek en de Linge naar de Waal bij Nijmegen. Daar stuit je op een prachtig staaltje waterbeheersing: in de bocht van de Waal is een grote nevengeul gegraven. Het water krijgt er de ruimte, overstromingen zijn verleden tijd.

Watersnood

Wie herinnert zich niet de extreem hoge waterstanden in 1993 en 1995? Zo’n 250.000 mensen werden geëvacueerd, de schade liep in de miljoenen. Ook Nijmegen kreeg het zwaar te verduren. In een bocht van de Waal was de rivier zo smal geworden, dat de Waalkade bij hoogwater regelmatig blank stond. Het project ‘Ruimte voor de Rivier’ bleek de oplossing.

De Lentloper (Promenadebrug)
De Lentloper (Promenadebrug) verbindt eiland Veur-Lent met de nieuwe kade

Spiegelwaal

Tussen 2013 en 2015 werd de dijk ten noorden van de Waal 350 meter landinwaarts verplaatst. In de ontstane ruimte is een grote nevengeul gegraven: de Spiegelwaal. Sindsdien stroomt het overtollige water gewoon de geul in. Tussen de Waal en de geul werd stadseiland Veur-Lent aangelegd. Het Grote Rivierenpad loopt dwars over het eiland heen, langs strandjes en over bruggen. Een ideale plek voor festivals, roeiwedstrijden of een frisse nieuwjaarsduik. Maar natuurlijk ook om er te wandelen.

Ontdek het Grote Rivierenpad

Sinds vorig jaar heeft Wandelnet de wandelgids van het Grote Rivierenpad (LAW 6) herzien. Zo is bij het nieuwe stadsdeel de Waalsprong in Nijmegen het traject verfraaid. Je kunt zelf in de voetsporen van schrijver Jac. P. Thijsse het Grote Rivierenpad ontdekken. Thijsse schreef in 1938 het Verkade-album 'Onze Groote Rivieren', waarvan beelden en citaten in de gids staan

De waal
Nevengeul bij rivier de Waal, Nijmegen