Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Pietersberg Maastricht

Gebied / Regio
Pietersberg Maastricht
Karakteristiek
Stedelijk en heuvels
Afstand
13.8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Maastricht en de Pietersberg: dat is een beetje buitenland. Je hopt zelfs even de grens over naar onze zuiderburen. Beklim de Sint-Pietersberg en geniet van het uitzicht over de heuvels. Via het riviertje de Jeker loop je terug naar de binnenstad. Een echte topper!

Startpunt
Naam
Station Maastricht
Straat
Stationsplein 27
Postcode
6221 BT
Plaats
Maastricht
Pietersberg
Pietersberg (Afbeelding Flickr: ©Gertjan van Noord)

Van het station loop je over de Sint Servaasbrug zo het oude centrum van Maastricht in. Je passeert de basiliek van Onze Lieve Vrouw – een romaanse kerk uit de 11e eeuw – en de Bisschopsmolen, een oude watermolen. Dan zet je de klim in naar Fort Sint Pieter en de Sint-Pietersberg, met mooi zicht op het langgerekte Jekerdal en de glooiende wijngaarden. Grenspalen verraden dat je voet op Belgisch grondgebied zet. Daar bevindt zich ook het plaatsje Kanne; tijd voor een pauze! Voorbij Kasteel Neercanne volg je in grote lijnen het riviertje de Jeker terug naar Maastricht. Eerst hoog door de heuvels, later dwars door het groene Jekerdal. In de oude binnenstad met tal van monumenten, winkeltjes, cafés en restaurants, kom je tijd te kort.

Mergel

Onderweg kom je langs de afgravingen en fabrieken van de ENCI, de Eerste Nederlandse Cement Industrie. Van 1926 tot 2020 werd hier mergel gewonnen om er cement van te maken. De mergel werd vervolgens gebrand tot klinker, een halffabricaat voor cement. Tegenwoordig is het terrein buiten de fabriek deels ingericht als natuurgebied; het andere deel fungeert nog als bedrijventerrein.

Kasteel Neercanne

Dit statige kasteel uit 1698 is gebouwd van mergel, afkomstig uit de grotten achter het kasteel. Het eeuwenoude gastenboek vermeldt beroemde namen als tsaar Peter de Grote. Van recenter datum (1991) is het verblijf van leden van de Maastrichtse Eurotop. De binnenplaats, de bossen en een deel van de tuinen zijn vrij te bezoeken. Je kunt er natuurlijk ook dineren, met of zonder overnachting.

Nederlandse wijn

Het beschutte en romantische Jekerdal is dankzij het gunstige microklimaat heel geschikt voor het telen van druiven. Daarom vind je er diverse gerenommeerde wijngaarden. De bekende Apostelhoeve ligt iets van de route af, maar Hoeve Nekum ligt er pal langs. Leuk om te weten: tijdens de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima (2002) schonk Hoeve Nekum zestig flessen Riesling aan het bruidspaar en hun gasten. Beide wijngaarden zijn opengesteld voor bezoekers; natuurlijk mag je de wijn eerst proeven voordat je hem koopt.

Kenmerken

  • Heuvels
  • Stedelijk
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.