Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Blauwe Kamer Rhenen

Gebied / Regio
Grebbeberg en Blauwe Kamer
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
16.8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Een aaneenschakeling van hoogtepunten: de weidse uiterwaarden van de Nederrijn, natuurgebied de Blauwe Kamer en de hogere heuvels van de Grebbeberg. Nog tijd en energie over? Knoop er dan een extra rondje aan vast door de historische binnenstad van Rhenen.

Startpunt
Naam
Station Rhenen
Straat
Stationsplein 1
Postcode
3911 BK
Plaats
Rhenen
Grebbeberg
Grebbeberg (Afbeelding Flickr: © Nanda Sluijsmans)

Vanaf station Rhenen bereik je al snel de lange brug over de Nederrijn. Grote schepen varen onder je door, de Cuneratoren ligt steeds verder achter je. Snel maakt het grijze asfalt plaats voor het groene gras van de uiterwaarden en het licht golvende water. Na ruim vijf kilometer steek je met de veerpont de rivier over, terug naar de noordzijde waar een prachtig natuurgebied ligt: de Blauwe Kamer. Je loopt er over graslanden, langs meidoorns en moerasjes waar wilgen met hun tenen in het water staan.

Groot is het contrast met de ruim vijftig meter hoger gelegen Grebbeberg. Een dicht bos, een uitzichttoren, de ruïne van een boswachterswoning en een oude ringwalburg, er is van alles te zien. Eenmaal terug bij station kun je de route naar keuze verlengen met een rondje door de oude binnenstad van Rhenen.

Blauwe Kamer

Omdat het water van de Nederrijn vrij kan in- en uitstromen, bestaat de Blauwe Kamer uit een dynamisch natuurgebied met veel bijzondere planten en dieren. Niet alleen de bever komt er graag, ook ruim zeventig soorten broedvogels strijken er neer. Een paradijs voor vogelliefhebbers! Een vlonderpad leidt naar de vogelkijkhut waar je in alle rust eenden, ganzen, zilverreigers en aalscholvers kunt spotten. Met wat geluk zie je zelfs een lepelaar, want een van de wilgenbossen herbergt een grote kolonie lepelaars. Meer weten over dit prachtige natuurreservaat? Bezoek dan het informatiecentrum bij de ingang; ernaast ligt een restaurant waar je gastvrij wordt onthaald.

Grebbeberg

Nederland zo plat als een pannenkoek? Niet bij de Grebbeberg, want hier domineren steile hellingen, lange trappen en slingerende paadjes. Je waant je er zelfs een beetje in het buitenland. Eikenbomen en typische bosplanten als vingerhoedskruid, salomonszegel en adelaarsvaren gedijen goed op de hoge en droge berg.

Je wandelt langs steile hellingen met fenomenale uitzichten op de Blauwe Kamer en de Nederrijn die als een glinsterend lint door het landschap slingert. Een groter verschil tussen de Grebbeberg en de Blauwe Kamer is bijna niet mogelijk, en toch vormen ze samen één natuurreservaat.

Kenmerken

  • Cultureel erfgoed
  • Rivieren en kanalen
  • Heuvels
  • Bosrijk
  • Vogels en wild
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.