Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek Salland: 5x wandelen in Heino

Wie denkt aan het Overijsselse Salland, denkt aan prachtige natuur, landgoederen, boerderijen, hanzesteden, de IJssel en rust. Wandel.nl bezoekt Heino, een klein dorp met grootse wandelmogelijkheden.

afbeelding van een landschap met een sloot en bomen in Heino.
Heino. (Foto: © Shutterstock)

Tussen Zwolle en Raalte ligt het dorpje Heino. Een klein dorp met vele monumentale buitenplaatsen, zoals Landgoed Den Alerdinck, De Colckhof, Landgoed ‘t Rozendael en Kasteel Het Nijenhuis. Het kasteel beschikt over een grote museale kunstcollectie en beeldentuin. Heino zelf is een dorp met een levendig centrum met leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Wie hier de wandelschoenen aantrekt, ontdekt de rust van het Sallandse landleven, de prachtige natuur en de gastvrijheid.

Wandelnetwerk

Een wandeling plannen kan heel makkelijk met behulp van de wandelknooppunten, maar je kunt ook één van de gemarkeerde wandelingen volgen. Tegenover Paalweg 5 in Heino, tegen de kerk, vind je een informatiepaneel. Vanaf hier starten meerdere gemarkeerde wandelingen van 6,5 tot 13 kilometer door Heino en omgeving.

Maar er zijn meer opties!

afbeelding van een landhuis in de Colckhof, met een ondergaande zon, weerspiegeld in het water.
Landgoed de Colckhof, Heino. (Foto: © Jellica Kroes, Flickr)

Wandelroute Colckhof (2,3 km)

Landgoed De Colckhof is zeker een bezoekje waard. Dit kleine paradijsje barst van de romantiek door de in Engelse stijl aangelegde tuinen. Slingerlanen, waterpartijen, verrassende doorkijkjes, weilanden met koeien en het landhuis ademen een rijke historie. De wandelroute is 2,3 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats aan de Hubertsallee. Vanaf daar loop je de oprijlaan op tot voorbij het witte hek bij De Bagatelle. Vanaf daar volg je de route met de blauwe pijltjes.

Bekijk de route

Rondje Het Nijenhuis (9 km)

Deze wandeling  start bij restaurant Veldhoek (Lemerlerveldseweg 37, Heino). Een sfeervol restaurant, waar je prima je wandeling kunt beginnen en eindigen. De wandeling is voornamelijk verhard en voert je in 9 kilometer door het buitengebied van Heino naar Kasteel Het Nijenhuis. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en is in perfecte staat. Het maakt onderdeel uit van Museum De Fundatie. Er zijn doorlopend tentoonstellingen in het kasteel en in de beeldentuin, dus als je de tijd hebt is dat zeker een bezoekje waard. Van het kasteel wandel je via het gezellige centrum van Heino terug naar restaurant Veldhoek.

Bekijk de route
afbeelding van de entree van kasteel Het Nijenhuis, op een zonnige dag.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een laan met bomen, als een soort tunnel.
Nijenhuis. (Foto: © Shutterstock)

Landgoedwandeling (15 km)

Tijdens deze 15 kilometerlange wandeling bezoek je de landgoederen rondom Heino. De route start op het station van Heino, waarna je eerst Kasteel Het Nijenhuis bezoekt. Wil je hier een bezoek brengen aan het museum en de beeldentuin, start je wandeling dan niet te vroeg, anders is het nog gesloten, of wandel de route in tegenovergestelde richting.

Via lanen met weidse uitzichten en langs Sallandse boerderijen vervolgt de route zich naar Landgoederen De Velner en ’t Reelaer. Alvorens je via Landgoed ‘t Rozendael de route beëindigt, kun je in het centrum van Heino nog even bijtanken in één van de vele horecazaakjes.

Bekijk de route

Groene wandeling Heino (10 km)

Voor de liefhebber van het boerenland is deze wandeling van tien kilometer een aanrader. Ook deze wandeling start vanaf restaurant Veldhoek, maar gaat via het buitengebied noordwaarts richting het Overijssels Kanaal. Neem wat te eten en te drinken mee en geniet op de kanaaldijk van het kabbelende water tijdens een picknick.

Bekijk de route

Rondwandeling Heino–Raalte (26 km)

Geniet gedurende 26 kilometer van het Sallandse landschap met deze rondwandeling. Deze wandeling knoopt een aantal hoogtepunten uit de voorgaande wandelingen aan elkaar, zoals Landgoederen ’t Rozendael en ’t Reelaer. Maar op je route kom je ook langs diverse Rustpunten, een boerderijwinkel en fans van Amerikaanse motorfietsen mogen het American Motorcycle Museum in Raalte niet overslaan. Ook Raalte zelf is interessant om even van de route af te wijken. Wandel langs de oude watertoren en pak even een momentje van rust onder het genot van een kopje koffie in het centrum.

Let op: Het officiële startpunt via de link van deze wandeling is de Enkstraat in Raalte, maar je kunt de wandeling ook starten bij restaurant Veldhoek in Heino.

Bekijk de route
afbeelding van het Sallandse landschap met een boerderij in de verte.
Het Sallandse landschap. (Foto: © Frans Blok, Shutterstock)
afbeelding van een lachende Carlos Platier Luna in de natuur bij Heino.
Carlos Platier Luna in de natuur bij Heino. (Foto: © David Meulenbeld)

Carlos Platier Luna over wandelen bij Heino

Oud-winnaar van Expeditie Robinson Carlos Platier Luna wandelt regelmatig in de natuur rondom zijn woonplaats Zwolle. In de nieuwste editie van Magazine Wandel.nl hebben we een wandelgesprek met hem in Heino, nabij Kasteel het Nijenhuis. "Er is hier op wandelgebied veel te ontdekken. Nu de verbouwing van ons huis in Zwolle er bijna op zit, kunnen we daar weer meer tijd aan besteden.” Hij zit naar eigen zeggen niet vaak stil. "Ik wandel graag in het bos. [...] Mijn moeder is Spaans. Ook als we in Spanje waren, zaten we vaak in de bossen. Daar is de natuur nog wat extremer. In de bossen voel je echt dat je leeft."

Lees het uitgebreide interview met Carlos Platier Luna in editie 04-2022 van Magazine Wandel.nl. Vanaf vrijdag 2 december 2022 verkrijgbaar in de winkels en via onze site.

Is Magazine Wandel.nl onderdeel van jouw KWbN-lidmaatschap? Dan krijg je dit nummer vanaf 2 december automatisch toegestuurd.