Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen en verblijven in Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je kunt er heerlijk wandelen langs vennetjes, luid kwakende kikkers en de vele vogels die er lustig op los kwetteren. Vanuit RCN de Noordster in Dwingeloo maak je de mooiste wandelingen door dit (beschermde) natuurgebied.

afbeelding van RCN De Noordster vanuit de lucht met het zonnetje.
(Foto's: © RCN)

Middenin Nationaal Park Dwingelderveld in Dwingeloo ligt RCN de Noordster. Hier is de natuur de baas en ben je echt even helemaal weg in eigen land. Je kunt bijvoorbeeld prachtig wandelen bij de Davidsplassen, een droom voor vogelliefhebbers. Maar ook bij de radiotelescoop van Dwingeloo kijk je je ogen uit. De kans is groot dat je zomaar de schaapsherder met zijn mooie schaapskudde Ruinen tegenkomt. Hieronder vind je de 5 leukste wandeltips in de buurt. 

afbeelding van een gezin dat wandelt in het Dwingelderveld.
Met het gezin op pad in Nationaal Park Dwingelderveld.

Familiepad bij Spier (2,5 km)

Het Informatiecentrum Spier is een prima uitgangspunt voor je wandelingen. Kom je wandelen met een rolstoel, buggy/kinderwagen of ben je anderszins niet goed te been? Dan is het verharde Familiepad van 2,5 km hier een goede tip. Je maakt een mooi rondje vanaf De Boslounge en kun naderhand ontspannen het terras op voor koffie of lunch. Voor de kids is er ook een speeltuin. Wil je vanuit hier wat langer op pad door de natte heide? Kies dan voor de rode-paaltjesroute van ruim 6 km. Trek wel je hoge, waterdichte wandelschoenen aan, zodat je met droge voeten terugkomt.

Ommetje naar Beleefpark Dwingeloo (ca. 3 km)

Aan de westkant van het Nationaal Park Dwingelderveld ligt Beleefpark Dwingeloo, een avontuurlijk klimpark met speeltoestellen, een zwembad en horeca. Het ligt op 1,5 kilometer van RCN De Noordster, dus hier loop je gemakkelijk naartoe én hiervandaan kun je ook weer prima verder wandelen!

Het donker in (5,1 km)

­Normaal gesproken zijn natuurgebieden in de nacht niet toegankelijk. Deze nachtwandelroute is speciaal uitgezet om in het donker te lopen en start dichtbij RCN De Noordster. Lopen in de nacht is een unieke ervaring: je gaat beter luisteren en hoort veel meer van de omgeving. Reeën, vleermuizen, uilen en andere vogels hoor je extra goed. Vergeet tijdens de wandeling niet om naar de lucht te kijken. De lucht in Drenthe is namelijk erg schoon en er is hier maar weinig kunstlicht. Hierdoor kun je veel meer sterren zien! Neem je zaklamp mee om ook eens te kijken wat er allemaal rondom je voeten kruipt.

afbeelding van het Nationaal Park bij zonsondergang.
In Nationaal Park Dwingelderveld kun je ook wandelen na zonsondergang.
afbeelding van twee kinderen op een plankenpad.
Plankenpad.

Boswandelen vanuit Spier (5,5 km)

Een mooi vlonderpad omringd door oneindige natuur, wie is er niet dol op? Op deze wandelroute vanuit Spier tref je een mooi exemplaar! Het is een van de favoriete boswandelingen in de omgeving. Je volgt de witte paaltjes en gaat over veelal onverharde paden door de bosrijke omgeving in de richting van het Witteveen. Vroeger is hier nog turf gestoken en nu geniet je vooral van de geluiden van de vogels en andere dieren die zich verschansen tussen de planten en bomen. De kans is groot dat je hier spechten en roofvogels tegenkomt.

Wie zin heeft in een wat groter rondje, kan deze route uitbreiden met de Wandelroute Witteveen van 6 km, samen goed voor zo’n 12 wandelkilometers. Bij Witteveen pak je een prachtig heidegebied en mooie jeneverbesstruiken mee.

Ontdek de Dwingeloo Radiotelescoop (4 km)

In de jaren vijftig werd aan de rand van het heidegebied van Dwingeloo en reusachtige radiotelescoop geplaatst, voor uitgebreid onderzoek naar het heelal. Wist je dat er hierdoor twee sterrenstelsels zijn ontdekt bij de Melkweg? Dwingeloo I en Dwingeloo II, zo heten ze. Het is indrukwekkend om rondom deze telescoop te gaan wandelen. Vanuit hier wandel je zo naar een uitkijktoren, waar je geniet van een prachtig zicht over de heidevelden. Op de vijfde dagetappe van De Ster van Dwingeloo (LAW van in totaal 110 km) passeer je dit mooie hoogtepunt. Er is ook een fijne wandelroute van 4 kilometer.

afbeelding van een grote radiotelescoop in de natuur.
Radiotelescoop Dwingeloo. (Foto: © Simber, Flickr)
afbeelding van schapen op de weide.
Schaapskudde in Nationaal Park Dwingelderveld.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Dit bezoekerscentrum is een ideaal uitgangspunt om nog veel meer wandelingen te maken. In het Nationaal Park Dwingelderveld ligt 60 kilometer aan rondwandelingen aan je voeten. Je vindt meer wandelroutes in dit handige overzicht

Adres:
Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Benderse 22, Ruinen (Drenthe)
Meer informatie

Verblijf middenin de natuur

Bij RCN de Noordster verblijf je middenin de natuur en kun je kiezen uit allerlei overnachtingsmogelijkheden waarmee je jouw natuurbeleving doortrekt en ontwaakt tussen de eekhoorns en vogeltjes. Van een unieke kampeerplaats in het bos tot aan een luxe accommodatie, voorzien van alle gemakken. Boek bijvoorbeeld de ‘Heidelodge’; met een slaapkamer inclusief dakkoepel geniet je hier de hele nacht van een schitterend zicht op de sterrenhemel. In het vakantiepark ligt Brasserie KomEet, waar je na je (wandel)activiteiten de benen kunt strekken op het terras en heerlijk kunt lunchen of dineren.

afbeelding van de Heidelodge vanuit de lucht.
De Heidelodge in RCN De Noordster.
RCN de Noordster | Drenthe, Dwingeloo; chalet Apollo
Hier kun je verblijven: cCalet Apollo in RCN de Noordster.

Doe mee & win een verblijf voor 6 personen

Bij RCN de Noordster zijn drie gloednieuwe duurzame chalets aan de lijst met accommodaties toegevoegd: Chalet Delta, Chalet Apollo en Chalet Atlas. In een van deze chalets mag de prijswinnaar van onze winactie een lang weekend (3 nachten) of midweek verblijven met max. zes personen (t.w.v. € 500,-). Data worden bepaald in overleg met RCN de Noordster. Dit gebeurt op basis van beschikbaarheid en met uitzondering van schoolvakanties.

Deze winactie is inmiddels gesloten. Gefeliciteerd Korina!

RCN de Noordster | Drenthe, Dwingeloo; Dwingelderveld
Dwingelderveld. (Foto: © RCN Vakantieparken)

Korting voor KWbN-leden

Als KWbN-lid ontvang je sowieso tot 25% korting op je vakantie bij RCN Vakantieparken. Klik op de onderstaande button voor meer informatie.

Bekijk de ledenkorting