Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen en verblijven in het Drents-Friese Wold

Midden in Nationaal Park Drents-Friese Wold – op de grens tussen Drenthe en Friesland – ligt RCN De Roggeberg. Dit vakantiepark in Appelscha is de perfecte uitvalsbasis om de 33 meter hoge Bosbergtoren te beklimmen of om bijvoorbeeld het natuurgebied Aekingerzand te bezoeken. Maak eindeloze wandelingen in het typische esdorpenlandschap, zonder een snelweg tegen te komen.

afbeelding van wandelaars met een hond in het stuifzand.

In samenwerking met RCN Vakantieparken

Het Drents-Friese Wold is meer dan bos alleen. Je kunt hier dwalen van een zandverstuiving naar een vennetje, en van heide naar moeras. Vanaf De Roggeberg is het niet ver naar het Aekingerzand en het Aekingermeer, waar je heerlijk kunt wandelen en zwemmen. Op 20 minuten afstand ligt het Fochteloërveen, dat in het voorjaar een kraanvogelgebied is, met een uitkijktoren om vogels te spotten. Uitgewandeld? Schuif aan in de brasserie van je vakantiepark of kies een plekje uit op het gezellige terras.

Deze wandelroutes zijn de moeite waard

We hebben een aantal mooie wandelroutes voor je op een rij gezet, die jouw uitstapje in de omgeving van Appelscha onvergetelijk maken. Speciaal voor wandelaars die graag op pad gaan met het hele gezin, tippen we ook een paar belevingsroutes.

afbeelding van een meer.
Aekingermeer (Canadameer), Appelscha. (Foto: © RCN)
afbeelding van kraanvogels in het Fochteloërveen.
Kraanvogels in het Fochteloërveen. (Foto: © RCN)

Drenthepad, van Diever naar Appelscha (21,8 km)

Op deze etappe van het Drenthepad loop je van Diever in 21,8 kilometer naar Appelscha. Onderweg kom je door het prachtige Aekingerzand, ook wel de 'Kale Duinen' genoemd. Vanaf de uitkijktoren heb je een eindeloos uitzicht over de heide, het stuifzand en beekdal. Je wandelt door het één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land met reeën, boommarters, hermelijnen, wezels en vossen.

Bekijk de route
afbeeldingen van een stel dat geniet van het uitzicht vanaf de Bosbergtoren.
Uitzicht vanaf de Bosbergtoren, Appelscha. (Foto: © RCN)

Bij de Bosbergtoren Appelscha (5 km)

Een van de meest iconische plekken in de omgeving van Appelscha is de Bosbergtoren, dé uitkijktoren in de buurt. Vanaf een hoogte van 33 meter kijk je uit over het natuurgebied Drents-Friese Wold en de verre omgeving van Drenthe en Friesland. De toren is gebouwd op een enorme eikenboom van 300 jaar oud, die verscholen ligt onder de grond in een stuifduin. Het ontwerp van de toren lijkt wel op een boom! Je kunt niet alleen met een trap maar ook met een lift naar boven.

Vanaf de parkeerplaats van de Bosbergtoren kun je mooie wandelingen maken, zoals de Wandelroute Bosberg (5 km), waarop vaak vele vogels zijn te spotten. Je loopt over heuvels en dalen door het Drents-Friese Wold. Op een mooie zomerdag staat de heide hier prachtig in bloei. Ook Wandelroute Westeres (5 km) is een aanrader. Deze gaat langs houtwallen, graslanden en akkers in het Drents-Friese Wold.

Bekijk de Bosbergtoren

Stellingenpad, van Appelscha naar Vledder (25,8 km)

Het Stellingenpad is onlangs uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023 in de Benelux. Alle reden om eens een kijkje te gaan nemen op de eerste etappe, die start in Appelscha. De route gaat via Wateren naar Vledder en doorkruist een afwisselend landschap van bos, duinen en vervolgens rechte lanen die zijn aangelegd door de Maatschappij van Weldadigheid. Bij Vledderveen loop je om twee grote poelen heen. waar in de oorlog nog turf werd gewonnen. Je volgt het pad via de bestaande wandelknooppunten van het Wandelnetwerk Friesland. Klik op de onderstaande button om de eerste etappe van ruim 25 kilometer te bekijken (de gehele route is ruim 260 km).

Bekijk de etappe
afbeelding van twee wandelaars in de natuur.
afbeelding van de uitkijktoren in het Aekingerzand.
Uitkijktoren in het Aekingerzand.

Wandelroute Kale Duinen (5,5 of 11 km)

In het Aekingerzand kun je prachtig wandelen door het Drents-Friese Wold, met bos, heide en zandverstuivingen. Je kunt hier een mooi ommetje maken van 5,5 kilometer, aangegeven via rode paaltjes. Je loopt over kronkelpaadjes door het heuvelachtige gebied, met als hoogtepunt de uitkijktoren. De rode route valt ook goed te combineren met de witte paaltjes tot de Grote Bos- en Duinroute van 11 kilometer. Vanaf het Buitencentrum Drents-Friese Wold staan de wandelingen goed aangegeven.

Bekijk de route

Natte Neuzenroute (7,3 km)

Deze mooie route is ideaal voor baasjes die hun hond graag los willen laten meelopen. Volg de markering met een pootafdruk van een hond vanaf het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Op sommige plekken moet de hond wel weer even aan de lijn, maar dat staat goed aangegeven op borden. Verder kun je lekker rondstruinen over de rustige wandelpaadjes in de natuur.

Bekijk de route
afbeelding van diverse wandelroute-markeringen, waaronder de Natte Neuzenroute.
Gemarkeerd zijn o.a. de knooppunten van het Wandelnetwerk Friesland en de Natte Neuzenroute.
afbeelding van wandelende kinderen in het bos.
(Foto: © RCN)

Belevingsroutes met kinderen (va. 2 km)

Wil je een leuke wandeling maken samen met de (klein)kinderen? Deze belevings- en familieroutes in het Drents-Friese Wold zijn een aanrader.

1. Wandelroute Belevingspad in Hoogersmilde (3 km) biedt onderweg 10 leuke doe-dingen door het Drents-Friese Wold.

2. Staatsbosbeheer heeft vanaf het Buitencentrum Drents-Friese Wold een leuk familiepad (2 km) uitgezet voor het hele gezin. Er staan braillebordjes onderweg en de weg is verhard, waardoor het ook heel toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, doven en slechtzienden en mensen met kinderwagens.

3. Leuk om eens te ervaren op een wat minder koude dag: het Blotevoetenpad (2 km) vanaf Buitencentrum Drents-Friese Wold. Je moet dit regelen bij het buitencentrum. Onderweg voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes.

4. Staatsbosbeheer organiseert in de omgeving vaak leuke wandelexcursies met kinderen. Check bijvoorbeeld deze insectensafari in juni 2023, leuk voor jong en oud!

5. Voor het betere klauterwerk tijdens of na je wandelingen, kun je met de (klein)kinderen naar een speelbos. Het klimbos in Appelscha heeft allerlei speelparcoursen, kabelbanen en hindernissen. En in het speelbos Drents-Friese Wold kun je heuvels beklimmen en kruipen door tunnels.

afbeelding van iemand die in de zomer met een kind wandelt.
De heide in bloei. (Foto: © RCN)
afbeelding van een vakantiehuisje op RCN De Roggeberg.
Bungalow 'De Kraanvogel' op RCN Vakantiepark De Roggeberg. (Foto: © RCN)

Boek jouw verblijf

Ben je enthousiast geworden over een wandeluitstapje in Appelscha? Dan is het leuk om te weten dat RCN De Roggeberg voor jouw verblijf de keuze biedt uit verschillende accommodaties: bungalows, chalets, kampeerchalets, mobil homes, sfeervolle boshutten en stoere safaritenten. Ook kampeerliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Alle kampeervelden zijn omringd door bomen en struiken, wat zorgt voor een persoonlijke, kleinschalige sfeer – ondanks de grootte van het vakantiepark.

Bekijk het vakantiepark

Korting voor KWbN-leden

Wist je dat KWbN-leden tot 25% korting ontvangen op een boeking bij RCN Vakantieparken? Klik op de onderstaande button voor meer informatie en bekijk meteen waar je allemaal nog meer kunt verblijven.

Ja, ik wil ledenkorting