Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Dwingelderveld: Familiepad Noordenveld

Gebied / Regio
Dwingelderveld
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
2.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van Nederland. In natuurgebied Dwingelderveld vind je Familiepad Noordenveld: dankzij het verharde pad is het geschikt voor iedereen. Van rolstoelgebruikers tot gezinnen met kinderwagens. En met een beetje geluk tref je de herder met zijn schapen!

Startpunt
Naam
Dwingelderveld
Straat
parkeerplaats Achter 't Zaand
Postcode
7963 RA
Plaats
Dwingeloo
Wandelroute Dwingelderveld Familiepad Noordenveld
Wandelen in het Dwingelderveld. (Foto: © KvdB50, Getty Images Signature)

De route start bij parkeerplaats Achter ’t Zaand, direct achter het informatiepaneel. Je hebt ook de optie om de wandelroute Familiepad Noordenveld te starten bij de schaapskooi. En hoewel de route niet gemarkeerd is, is de route goed te volgen door op het betonnen pad te blijven lopen.

Wandelroute Dwingelderveld Familiepad Noordenveld
Heidelandschap Dwingelderveld. (Foto: © catolla, Getty Images)

Wandelroute Dwingelderveld: Familiepad Noordenveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste vochtige heidelandschap van West-Europa. Hier in het uitgestrekte Dwingelderveld zie je afwisselend natte laagtes, ook wel slenken genoemd, en hoge zandruggen. Ontdek een diversiteit aan heide, bossen, charmante jeneverbesbosjes, stuifzand en meer dan veertig prachtige vennen. Sommige van deze vennen zijn gevormd in de ijstijd, terwijl andere hun oorsprong vinden in veenafgravingen.

Slangen in Nationaal Park Dwingelderveld

Op wandelroute Familiepad Noordenveld in Nationaal Park Dwingelderveld heb je kans om slangen te spotten. Allerdrie de slangensoorten die in Nederland voorkomen leven hier. De adder, de gladde slang en de ringslang. Kom je er een tegen? Je hoeft er echt niet bang voor te zijn! Je hebt juist superveel geluk als je één van de slangen spot.

Wandelroute Dwingelderveld Familiepad Noordenveld
Ringslang in Drenthe. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)
Wandelroute Dwingelderveld Familiepad Noordenveld
Kraanvogels in het Dwingelderveld. (Foto: © Photospirit)

Kraanvogels in Familiepad Noordenveld

Nog een portie geluk heb je iets verder op de route. Hoor je een harde trompetterende roep in de verte? Hier in Nationaal Park Dwingelderveld broeden sinds enkele jaren kraanvogels. Niet voor niets zijn de boswachters hier in Drenthe trots dat de kraanvogel hier weer broedt!

Stuifheuvels Nationaal Park Dwingelderveld

Hoewel het Familiepad Noordenveld de hele route op verhard pad blijft, kom je wel langs een aantal stuifheuvels. En dat valt op, want hoe komt die heuvels hier in het bos? Daarvoor moeten we een stukje terug in de geschiedenis. Rond 1900 was er nauwelijks bos in Nationaal Park Dwingelderveld. Daarvoor in de plaats was er veel heide en zandverstuivingen. Bij flinke stormen bedekte dit zand hele akkers, zelfs dorpen werden erdoor bedreigd. Door dennen en eiken aan te planten – bomen die kunnen leven op voedselarme grond, werd het zand tegengehouden.

Wandelroute Dwingelderveld Familiepad Noordenveld
Stuifduinen Dwingelderveld. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)
Wandelroute Dwingelderveld Familiepad Noordenveld
Schaapsherder Nationaal Park Dwingelderveld. (Foto: © catolla, Getty Images)

Schaapsherder Nationaal Park Dwingelderveld

Schapen zien? Grote kans dat je de rondtrekkende schaapsherder tegenkomt op het Familiepad Noordenveld. Het ziet er idyllisch uit, maar het is hard werken voor mens en dier. Iedere ochtend gaat de herder als één grote groep, als een geoliede machine de heide op. Om daar de jonge boompjes en het gras tussen de heide weg te eten. Zonder de schapen zou de heide snel weer bos worden.

Tip: iedere zondagmiddag zijn er vrijwilligers in de inforuimte bij de schaapskooi. De vrijwilligers vertellen je graag over de schapen, kudde en het heidebeheer. Ook zijn er regelmatig demonstraties met wol in de hoofdrol. Leer spinnen, vilten of kaarden.

Grote heide Familiepad Noordenveld

Daarna volgt de route over prachtige heide. Bij de afslag waar de route de heide opgaat vind je een picknickplek met rolstoelvriendelijke picknicktafels. Je wandelt over het Noordenveld, langs tal van vennetjes en landbouwgrond. Volg bij de kruising met de onverharde weg het betonpad, deze maakt een kleine slinger. Het pad gaat rechtdoor, volg hiervoor het bord ‘Wandelpad’.

Via het productiebos kom je uiteindelijk weer terug bij het beginpunt van het Familiepad Noordenveld.

Wandelroute Dwingelderveld Familiepad Noordenveld
Heide in Drenthe. (Foto: © venemama, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.