De mooiste netwerkwandelingen in Twente
In Twente kun je prachtig wandelen. Je vindt er heel veel verschillende landschappen. Door deze landschappen gaan 15 netwerkwandelingen die zijn beschreven in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.
In Twente kun je prachtig wandelen. Je vindt er heel veel verschillende landschappen. Door deze landschappen gaan 15 netwerkwandelingen die zijn beschreven in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.
De 15 netwerkwandelingen bevinden zich aan de rand van Nederland, vlakbij de grens met Duitsland. In de voorlaatste IJstijd is een stuwwal ontstaan, waardoor er heuvels zijn van wel 80 meter hoog.
Het glooiende landschap maakt een wandeling in deze streek extra aantrekkelijk. En natuurlijk kom je tijdens een wandeling in Twente behalve door uitgestrekte natuurgebieden ook langs geschiedenis en cultuur. Tukkers (inwoners van Twente) zijn ‘onmeunig’ (ontzettend) trots op hun taal en cultuur. Loop je door een Twents dorp, dan heb je goede kans om de Twentse taal nog te horen.
In de gids van uitgeverij Elmar staan 15 Twentse wandelingen, die gebaseerd zijn op de markeringen en routes van het regionale Wandelnetwerk Twente. De wandelingen zijn tussen de 6 en 14 kilometer lang.
De eerste netwerkwandeling (de Engbertsdijksvenenroute) start in een uniek hoogveengebied aan de noordrand van Twente. Je wandelt onder meer over het restant van wat ooit het grootste veenmoeras van Nederland was. Nu is dit het leefgebied van de adder en een eldorado voor vogelliefhebbers. Fraaie graspaden voeren je op de Markgravenroute (wandeling 2) langs het Twentse cultuurlandschap met zicht op boerderijen met geveltekens. Het slot van deze route bestaat uit een statige eikenlaan met mooie doorkijkjes en uit een koeienpad langs vakwerkschuren. Op de Vasseroute (wandeling 3) zie je goed hoe heuvelachtig deze streek is. Je wandelt langs en soms ook dwars over glooiende akkers en door een oud cultuurlandschap.
De Springendalroute (wandeling 4) brengt je naar het meest oostelijke stukje van Twente, ook wel ‘een walhalla voor wandelaars' genoemd. Het afwisselende landschap bestaat hier uit bosjes, houtwallen, beken, boerderijen, weilanden en akkers. De Kuiperberg staat centraal op wandeling 5, niet voor niets is deze tot de Kuiperbergroute gedoopt. Op de top van de 68 meter hoge ‘berg’ kun je tot diep in Twente kijken. De Dinkelroute (wandeling 6) is een mooie, niet al te lange wandeling langs de kronkelende Dinkel. De rivier maakt hier grote bochten en heeft flink uitgesleten, zandige oevers. Met een beetje geluk zie je een ijsvogel.
Wandeling 7 (de Paasbergroute) ligt rond het dorp De Lutte. Het heuvelachtige en bosrijke landgoed Egheria staat garant voor beukenlanen met zicht op typisch Twentse hekken en vakwerkboerderijen. De Paasberg, met panorama’s tot ver in Duitsland, is het letterlijke hoogtepunt van deze route. Op de Meden- en Matenroute (wandeling 8) waan je je in de wereld van vroeger. Je wandelt door een open agrarisch landschap met veel grasland, soms zelfs tussen de koeien. Wandeling 9 (de Bornsebeekroute) heeft maar liefst vier beken voor je in petto. Op de oevers staan in het voorjaar en in de zomer veel bloemen en ruige struiken.
De Doorbraakroute (wandeling 10) brengt je naar De Doorbraak: een breed kronkelende beek omzoond door ruige graslanden en veel struikgewas. Pony’s grazen hier om het gras kort te houden. De Dinkeldalroute (wandeling 11) gaat vooral over verharde wegen, maar is zeker niet saai. In het Dinkeldal kronkelt de rivier er lustig op los. Bovenop een uitkijktoren kun je genieten van uitzicht over het water. Wandeling 12, de Twekkeloroute, gaat door een verrassend authentiek landschap. Op het eerste deel van de route kom je onderweg veel zouthuisjes en een oude zoutboortoren tegen.
Tussen Haaksbergen en Buurse ligt het Buurserzand, waar je tijdens wandeling 13 (de Buurserzandroute) overheen wandelt. Dit is een uitgestrekt heidelandschap van droge en natte heidevelden en 150 jaar oude jeneverbesstruiken. De Lankheetroute (wandeling 14) ligt op de grens van Twente en de Achterhoek. Je wandelt over landgoed Lankheet en langs de brede Buurserbeek. De laatste wandeling (de Haaksbergerveenroute) brengt je via een gebied met hoogveen, bosjes en heidevelden naar Siberië. Wees gerust, voor extreme vrieskou hoef je niet te vrezen, want dit is een buurtschap bij Haaksbergen.
Wandeling 5 (de Kuiperbergroute) gaat door Ootmarsum, één van de bekendste toeristenplaatsen van Twente. De ronde omtrek van de omwalling is nog altijd mooi te zien in het huidige stratenpatroon met de Oostwal en Westwal. De wallen werden al in 1597 na verovering van Ootmarsum door Prins Maurits afgebroken. Ootmarsum manifesteert zich graag als kunststad, vanwege de vele galerieën, maar het is ook in trek door zijn middeleeuws aandoende, mooi geconserveerde bebouwing en prachtige omgeving. Het centrum is beschermd stadsgezicht en bevat vele vakwerkhuizen. Bijzonder zijn het Drostenhuis, de grote gotische Westfaalse hallenkerk en het in rococostijl opgetrokken stadhuis.
Op de Dinkelroute (wandeling 6) staat de 93 kilometer lange rivier de Dinkel centraal. De helft daarvan ligt in Nederland, de andere helft van de Dinkel ligt in Duitsland. Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo’n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. In het Nederlandse deel is het aantal ingrepen door de mens beperkt gebleven, waardoor het natuurlijke karakter van het landschap en de rivier zijn behouden. De Dinkel eet als het ware aan de ene oever stukjes land weg en laat aan de andere kant weer land los. Op deze manier verandert de loop van de rivier steeds, net als het aangrenzende landschap. Op sommige plaatsen zijn de buitenbochten spectaculair uitgesleten, waardoor hoge steilranden zijn ontstaan. Van oudsher staat de Dinkel met zijn steile oevers en zijn kabbelende zijbeekjes bekend als leefgebied van de ijsvogel.
De geschiedenis van de prachtige dubbele waterradmolen aan de Buursebeek begint in 1548. De naam komt van Johan ten Oostendorp, boerenzoon uit Langelo die hier in 1547 pachter was. De molen heeft drie onderslagraderen, twee voor de korenmolen en één voor de oliemolen. In het begin van 20e eeuw is het bovenslagrad weggebroken. De molen raakte in verval en moest in 1930 gerestaureerd worden. In 1946 verdween de molen grotendeels door hoog water in de kolk en is pas in 1987 grondig hersteld. De molen is sindsdien weer maalvaardig en voor publiek opengesteld. Veel kunstenaars hebben zich door deze dubbele onderslagmolen laten inspireren. Zo bijvoorbeeld ook de beroemde landschapschilder Jacob van Ruysdael. Een mooie plek voor een tussenstop tijdens wandeling 14 (de Lankheetroute).
De 15 netwerkwandelingen in Twente staan beschreven in de gids ‘De mooiste netwerkwandelingen Twente’ van uitgeverij Elmar. In de gids zie je per route welke knooppunten van het wandelnetwerk je moet volgen.
Ook bevat deze gids alle praktische info, zoals startplaats, horeca en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Bovendien lees je in de gids interessante achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Bestel de gids via onderstaande button.