Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Twente: 10 tips

Twente, in de uiterste oosthoek van Overijssel, staat garant voor mooie wandelroutes. Wandel.nl wijst je de weg.

Een wandelaar steekt een riviertje over bij Hellendoorn
Een wandelaar steekt een riviertje over bij Hellendoorn, foto: Margriet Spangenberg

Door: Nanda Raaphorst

Twente, in de uiterste oosthoek van Overijssel, is een streek met glooiende akkers, statige landgoederen, romantische beekdalen, zeldzame veengebieden en bossen met oeroude bomen. In Twente ben je onder de Tukkers ('tuk' betekent 'broekzak', dan kun je wel raden wat 'Oet de goaldn korenaarn, skeup God de Tweantenaarn, en oet 't kaf en d' restn, de leu oet 't Westn' betekent), en er wappert de Twentse vlag (rood met een steigerende witte ros erop). En toch, wanneer ben je nou eigenlijk in Twente? Vanuit het westen pas als je de Regge bent overgestoken. En als je in het oosten de Dinkel passeert, rij je Twente weer uit.

 

Het klokje rond

Stel je Twente voor als een ronde klok. Centraal ligt Zenderen (7 km ten zuidoosten van Almelo). Trek met de grote wijzer een cirkel met een straal van 30 km rond Zenderen. Dan heb je de uiterste grenzen van Twente, inclusief - beetje smokkelen - mooi Hellendoorn en Holten.

Per uur geven we de mooiste wandelgebieden en tips voor wandelroutes.

De molen van Frans | Mosbeek
De molen van Frans op de Mosbeek nabij Mander (Foto: Wikipedia.org).

Routetip 1: 12 uur - Manderheide | Engbertsdijksvenen, vanuit Geesteren, Kloosterhaar

De wandelplanner van Wandelen in Twente stuurt je rond dit tijdstip naar Geesteren. Daar liggen tientallen routes, startpunten zijn Harbrinkhoek, Langeveen, Manderveen, Mariaparochie, Molenhoek, Tubbergen en Zielakkers. Fraai natuurgebied op circa 12.30 uur is de Manderheide. En iets vóór twaalven vind je bij Kloosterhaar natuurgebied de Engbertsdijksvenen. Dit uitgestrekte veengebied met heideterreinen en vennen is een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt nog zo’n hoogveenrestant van ongeveer vijf meter dik, helemaal in oorspronkelijke staat.

De Bergvennen
De Bergvennen, foto: Wikimedia - Wouter Hagens

Routetip 2: 13 uur - Springendal | Bergvennen, vanuit Vasse, Lattrop, Ootmarsum

Ook rond Vasse (startplaatsen Baasdam, Fleringerveld, Mander, Mosbeek, Reutum, Tutenberg, Vasse en Vasserheide) en Ootmarsum (startplaatsen Brandtoren, Groot Agelo, Hazelbekke, Kuiperberg, Nutte, Ootmarsum, Springendal) kun je wandelen met stip. Entussen Vasse en Ootmarsum in, om een uur of 13.30, ligt een fraai natuurgebied. Oogappel van Staatsbosbeheer is Springendal met watervalletjes, beekjes, heuvels, hooilanden, heide en historische boerderijen. In het verlengde van Ootmarsum ligt Lattrop (met sterrenwacht), vlakbij natuurgebied De Bergvennen: zeven vennen in een glooiende landschap waar de stilte je haast overvalt.

 

Wandelroutes rond 13 uur

  • Een lekkere lange wandelroute via de wandelplanner is Groot Agelo, combi van 3 routes, lengte tussen 5,5 - ca 20 km.
  • Kapelletjespad Vasse, 16 km, grensoverschrijdend 
  • Trage Tocht Vasse, 17 km, start Vasse
  • Groene Wissel Vasse, 12 km, o.a. door het dal van de Mosbeek
  • Groene W
  • issel Ootmarsum, 16 km, door Springendal,
  • Wandelroute Springendal Staatsbosbeheer, 17 km,
  • Planner op 'Wandelen in Twente', bijvoorbeeld de 10,4 km lange route Groot Agelo
De Regge
De Regge (Foto: Shutterstock).

Routetip 3: 14 uur - Singraven | Dinkel | Rammelbeek, vanuit Denekamp

Om twee uur is het tijd voor Denekamp, waar je in de omgeving vanuit zeven startpunten je wandelroute(s)kunt beginnen. Brecklenkamp, Rammelbeek, Rodenmors, Sterrenwacht, Tilligte, Westeres en Denekamp zelf. Erg fraai is Singraven, een landgoed dat doorsneden wordt door het romantische riviertje de Dinkel en waar je kunt aanschuiven op het terras van de watermolen. Ook mooi wandelen is het langs de Rammelbeek.

Wandelroutes rond 14 uur

Routetip 4: 15 uur - Boerskotten | Lutterzand | Dinkel, vanuit Oldenzaal, De Lutte, Losser

Zorg dat je op klokslag 15 uur bij Oldenzaal (zoek in de planner op Rossum) bent. Of net iets vóór 15 uur bij De Lutte, of iets erna bij Losser. Mooi natuurgebied bij Oldenzaal is Boerskotten, een landgoed met fraai loofboomlanen, kleine weilanden en akkers met kruiden en wilde bloemen. Ook de natuurgebiedjes Duivelshof (heide, bos, akkers, grasland) en Egheria (heuvelachtig hoevenlandschap) liggen bij Oldenzaal. De Lutte grenst aan het Lutterzand (zand, grillige dennen, jeneverbessen, heide) waar het grensriviertje de Dinkel doorheen meandert. De Lutte is ook bekend vanwege het mooie Arboretum Poort Bulten.

Wandelroutes rond 15 uur

De Dinkel bij het Lutterzand
De Dinkel bij het Lutterzand, foto: Wikimedia - Patrick Reijnders
Rutbeek | Buurserzand

Routetip 5: 18 uur - Rutbeek | Buurserzand | Siberië, Witte Veen, vanuit Haaksbergen, Buurse, Boekelo

We slaan een paar uur over en komen om 18 uur vanzelf uit bij Haaksbergen. De planner geeft al aan waar het mooi wandelen is, inclusief Boekelo zijn er maar liefst 14 startplaatsen: Armenveen, Buurse, Veldmaat, Haaksbergen, Haarmühle, Lankheterbrug, Molenbelt, Oortjesbrug, Ronde Bulten, Siberië, Watermolen, Boekelo, Rutbeek, Smalenbroek, Usselo.

Mooie natuurgebieden/tjes zijn het Rutbeek, het Lankheet, het Buurserzand, het Witte Veen, Siberië en het Haaksbergerveen, één van de mooiste veengebieden van Nederland dat voor wandelaars toegankelijk is gemaakt met paden en vlonders.

Kasteel Twickel bij Delden
Kasteel Twickel bij Delden, foto: Wikimedia - Michielverbeek

Routetip 6: Van 19 tot 20 uur - Hof van Twente, vanuit Diepenheim, Goor, Markelo, Delden

Het Hof van Twente is een uitgestrekt gebied (13 startplaatsen) met enkele mooie natuurgebieden zoals de Landgoederen Warmelo en Weldam, bij Delden de streek rond kasteel Twickel en de Tuinen van Diepenheim. De natuur van het uitgestrekte Hof van Twente is nogal gevarieerd en loopt uiteen van het parklandschap van Twickel tot en met de ongecultiveerde natuur op De Borkeld bij Markelo. Onder het Hof van Twente vallen de gemeenten Diepenheim, Goor, Markelo en Ambt en Stad Delden.

 

De Holterberg
De Holterberg, foto: Wikimedia - Brian Mos

Routetip 7: 21 uur - Holterberg | Regge ( Salland), vanuit Enter, Rijssen, Holten

Om 21 uur, aan de westkant van Twente ligt Enter, waar je kunt wandelen bij de Almelose Aa, Enter, Enterbroek, Mokkelengoor, Wisselmaat en Ypelo. Op dezelfde lijn als Enter, maar verder naar het westen liggen Rijssen en Holten (samen goed voor 11 startpunten). Eigenlijk zijn we dan in Salland, maar -  net als in Hellendoorn (22 uur) - zit het hier wel goed met het tukker-gevoel, dus we nemen Holten-Rijssen mee bij Twente. Hoogtepunt zijn de wandelingen over de Holterberg en langs het fraaie riviertje de Regge.

Hellendoornse Berg

Routetip 8: Iets voor 22 uur - Hellendoornse Berg | Nijverdalse Berg | Schuilenburg, vanuit Hellendoorn, Nijverdal, Wierden

Ook Hellendoorn ligt aan de 'verkeerde' kant van de Regge (west = Salland) maar het is té mooi om links te laten liggen en bestuurlijk gezien klopt het helemaal. Rondom Hellendoorn (met sterrrenwacht) geeft de planner maar liefst 15 startpunten en veelvoud aan wandelroutes, onder andere over de huisbergen van Hellendoorn (Hellendoornse Berg) en Nijverdal (Nijverdalse Berg) en over het statige oeroude landgoed Schuilenburg. Wat op dit tijdstip van de dag ook mag: wandelen over de Sallandse Heuvelrug, dat is vanuit Hellendoorn nogal voor de hand liggend. Iets dichterbij Zenderen liggen Wierden en Enter, beide stadjes ook met leuke wandelroutes.

Routetip 9: 23 uur - Twenterand: Regge | Zandstuvebos, vanuit Den Ham, Vroomshoop, Vriezenveen

Langs de rand van Twente, rond de klok van 23, vinden we Den Ham, Vroomshoop en iets meer landinwaarts ook Vriezenveen. Natuurgebieden die interessant zijn voor wandelaars bind je langs de Regge, Mageler Es, Hammerflier, Zandstuvebos en - maar dan iets later, rond 23.30 uur - ook Kloosterhaar met de Engbertsdijksvenen, zie wandeltips rond 12 uur.

Wandelroutes Twenterand (e.o.)

Routetip 10: De routeplanner van Wandelenintwente

Tot slot een handige tip voor als je op zoek bent naar nog veel meer mooie wandelroutes in Twente: de perfecte planner op de site Wandelenintwente. Op deze site kun je honderden routes downloaden of printen. Ook kun je er je eigen route samenstellen via knooppunten van het wandelnetwerk in Twente. www.wandelenintwente.nl