Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

In het voetspoor van architect Pierre Cuypers in Roermond

De Cuypers Wandeling in Roermond brengt je langs het leven en werk van de bekende architect Pierre Cuypers. Ook kom je langs het Cuypershuis, een museum in het voormalige woonhuis van Cuypers.

Pierre Cuypers | Kerk
Het Cuypershuis in Roermond
Het Cuypershuis in Roermond, foto: Wikimedia - Stedelijk Museum Roermond

Wandelen langs het werk van Cuypers

De route voert je door het centrum van de Limburgse stad Roermond. Je komt onder meer langs de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk uit de dertiende eeuw. Onder leiding van Cuypers werd deze kerk in de negentiende eeuw gerestaureerd. Een andere blikvanger is de Teekenschool uit 1905. Dit is een staalkaart van de ideeën van Cuypers. Ook gaat de route langs woonwinkels op het gebied van hedendaags interieur design en langs twee designtentoonstellingen.

De route heeft een lengte van 5 kilometer en start bij het VVV Kantoor op de Markt 17 in Roermond. De routes is te lopen met een gids die je kunt bestellen op de site van de VVV in Roermond. Klik hier voor meer informatie over de route.

Wie was Pierre Cuypers?

Grote kans dat je wel eens langs een gebouw van Pierre Cuypers bent gekomen. Deze negentiende-eeuwse architect ontwierp namelijk diverse neogotische kerken en beroemde gebouwen in Nederland. Hij restaureerde bovendien veel middeleeuwse gebouwen. Cuypers was vooral bekend om bakstenen kruisbasilieken met hoge gewelven en neogotische torenspitsen. Zijn manier van restaureren leidde behalve tot lof ook tot kritiek. Volgens sommige critici bracht Cuypers Nederland met zijn neogotische bouwkunst terug naar ‘de donkere middeleeuwen’. Ook het gebruik van nieuwe elementen en materialen bij restauraties, zoals staal en beton, viel niet altijd bij iedereen in de smaak.  

Pierre Cuypers

In 1865 verruilde Cuypers zijn geboorteplaats Roermond voor Amsterdam. Ook hier bouwde hij diverse kerken, zoals de Vondelkerk. Daarnaast ontwierp hij het Rijksmuseum en het Centraal Station in de hoofdstad. Toen zijn partner overleed, keerde hij weer terug naar Roermond. Tot op hoge leeftijd bleef hij ontwerpen. Cuypers heeft zijn sporen nagelaten in de wereld van de architectuur. Latere bekende architecten als Berlage zijn beïnvloed door Cuypers.   

Hier lees je meer over het leven en het werk van Pierre Cuypers.