Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Laat je fantasie de vrije loop op deze Kunstroutes

Kunst vind je natuurlijk in musea, maar ook in de buitenlucht en soms zelfs midden in de natuur. Er zijn diverse wandelroutes die langs kunstwerken gaan: van geheimzinnige beelden tot merkwaardige objecten. Verwonder je, laat je verrassen of laat je fantasie de vrije loop op deze routes. Wandel.nl zet en paar kunstroutes voor je op een rij.

Kunstroute in het centrum, Groningen
'Spoortunnel' van Marcel Kronenburg in het Hoge Bergse Bos
'Spoortunnel' van Marcel Kronenburg in het Hoge Bergse Bos, foto: Wikimedia - Michiel1972

Rondje Kunst, Rottemeren (Zuid-Holland)

Langs de oevers van de Rotte en door de diverse bossen in recreatiegebied Rottemeren kun je prima wandelen. In het gebied heeft behalve de natuur ook kunst een belangrijke plaats. Het ruim 5 kilometer lange Rondje Kunst gaat langs verschillende kunstwerken. In het Hoge Bergse Bos wandel je langs vijf kunstzinnige waterpartijen in de vorm van ‘kunstbruggen’, fonteintjes en zelfs een onderwaterbeeld. Ieder kunstwerk vertegenwoordigt een menselijke stemming en samen vormen ze ‘stille wateren’. Een ander kunstwerk in hetzelfde bos is Trophy, een kleurrijk keramisch werk in de vorm van een beker met daarop een getrainde sportman. Het beeld verwijst naar de vele sporten die in het recreatiegebied worden beoefend. Je passeert tijdens je wandeling in totaal tien bijzondere kunstwerken. Op deze pagina van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over de route en kun je een digitale routebeschrijving downloaden.

Kunst en Keramiekroute, Gennep (Limburg)

Het Noord-Limburgse Gennep wordt ook wel Keramiekstad genoemd. De klei bij de rivier de Maas en de bossen in de omgeving (voor hout voor ovens) waren al van oudsher de ingrediënten van een bloeiende keramiekkunst. Op deze wandelroute van 3 kilometer kom je langs verschillende kunstwerken van keramiek.  Je wandelt onder meer langs museum het Petershuis, waar je een permanente keramiekexpositie kunt bekijken. Hier kom je alles te weten over de lange keramiekgeschiedenis van Gennep en omstreken: van Nederrijns aardewerk tot het Limburgs Blond. Andere blikvangers op de route zijn een mozaïekplein achter het stadhuis, een keramiek van een pottenbakker aan de muur van de stadspoort en het Jan Lindersplein met meerdere kunstwerken. De Kunst en Keramiekroute start vanaf het bezoekerscentrum Martinustoren. Je kunt de route downloaden via deze site.

Kunst en Keramiek
Het Groninger Museum
Het Groninger Museum, foto: Pixabay - Zachtleven Fotografie

Kunstroute in het centrum, Groningen

Vanaf het Centraal Station in Groningen kun je een kunstroute lopen, die je langs oudere en nieuwe kunstwerken leidt. Je kunstbeleving begint al in de stationshal uit 1896, waar je bijzonder metselwerk, glas-in-loodramen en tegentableaus ziet. Van recentere tijden is het beeld Ultra aan de Emmasingel uit 2004: een beeld van een dame die niet aan het gangbare schoonheidsideaal voldoet. Weer heel anders is het bronzen beeld Kind met lam aan het begin van de Ubbo Emmiussingel. Zo kom je tijdens deze wandeling in totaal langs 24 bijzondere en heel verschillende kunstwerken in het centrum van Groningen. Wil je tijdens je wandeling nog meer kunst zien? Dan kun je een bezoek brengen aan het Groninger Museum, dat op de route ligt. De Kunstroute eindigt weer bij het station. Klik op deze link voor meer informatie over de route.

Kunstroute, Helmond (Noord-Brabant)

In Helmond staan in parken en op pleinen diverse beelden, voornamelijk bronzen beelden, gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars.  De Kunstroute Helmond gaat langs 65 beelden in het centrum van Helmond.  De start van de route is bij het bronzen beeld ‘Profiel’ van Pepé Gregoire: het silhouet van een gezicht waarin alle zintuigen bij elkaar komen. Je passeert onderweg het Gemeentemuseum van Helmond, waar je tijdens de openingstijden nog eens drie beelden kunt bezichtigen (en natuurlijk de rest van het museum, maar daarvoor moet je betalen). Je bent ongeveer 1 tot 1,5 uur onderweg. De route is te downloaden via deze link.

Het beeld 'Jongetje op gans',
Het beeld 'Jongetje op gans', foto: Wikimedia - Willem Nabuurs

Kunstroute in Almelo (Overijssel)

In Almelo is altijd wat te doen, zei cabaretier Herman Finkers jaren geleden al. Je kunt er onder meer een Kunstroute lopen langs bijzondere kunstwerken, ateliers en kunstgaleries. De route start midden in het centrum, aan de Rosa Luxemburgstraat. Het eerste kunstwerk dat je tegenkomt, luistert naar de naam ‘Heel eventjes maar’. Deze tekst op een bloemsteel met twee klaprozen licht ’s avonds maar ‘heel eventjes’ op. Ook wandel je langs verschillende bronzen beelden: van een marskramer tot een paddenstoelenzoekster en een jongetje op een gans. In Galerie Het Baken (op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend) kun je verschillende kunstdisciplines bewonderen, zoals schilderijen, beeldhouwkunst en edelsmeedkunst. De route is gratis te verkrijgen bij de Tourist Info Almelo. Hier vind je meer info over de Kunstroute.

Verrassende Kunst in Boswachterij Dorst (Noord-Brabant)

Midden in het uitgestrekte bosgebied bij Dorst staan architectonische bouwwerken, follies genaamd. Ze doen een beroep op je fantasie, want ze zien er nogal dwaas uit. Langs de kunstwerken gaat een wandelroute van ongeveer 13 kilometer. Zo kom je onder meer langs een stal waar veraf dichtbij lijkt, en andersom. Kunstenaar Jeroen Doorenweerd heeft het gebouw vanuit ‘omgekeerd perspectief’ ontworpen. Vanuit het gebouw heb je een mooi uitzicht over de oude leemputten van het gebied.  Al net zo merkwaardig zijn de stenen golvende vleermuiskelders op een eiland. De golvende vormen van het kunstwerk zijn in trek bij zowel vogels als vleermuizen. Een bijzondere combinatie van kunst en natuur dus. Je kunt de route starten vanaf meerdere parkeerplaatsen bij Boswachterij Dorst, zoals die bij restaurant De Vijf Eiken aan de Oosterhoutseweg in Rijen. Via deze link vind je een digitale folder over de route.

Folly 'De stal' in Boswachterij Dorst
Folly 'De stal' in Boswachterij Dorst, foto: Wikimedia - G. Lanting
vlierbessen
In het Vlierbomenbloesembessenbos groeien volop vlierbessen

Boswachterspad Museumbospad, Almere (Flevoland)

Kunst kan gemaakt zijn met materialen als brons, keramiek of metaal, maar ook met bomen of grond. Tijdens een wandeling over het 5 kilometer lange Boswachterspad door het Museumbos in Almere kun je zeven boskunstwerken ontdekken. Eén van de kunstwerken is de berg Almere Boven, waar je met een spiraalvormig pad op loopt. Op de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Ook kom je langs het Labyrint: een met haagbeuken aangelegd labyrint in het bos. In het Vlierbomenbloesembessenbos kun je in de zomer vlierbessen plukken. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Meesweg in Almere. De route is gemarkeerd met bruine paaltjes en informatieborden vertellen je onderweg meer over de boskunstwerken. Op deze pagina kun je de route downloaden en vind je meer info. En via deze link kom je op de site van het Museumbos, waar je meer kunt lezen over dit gebied.