Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Routes langs kunst in de buitenlucht

Houd jij van kunst? Dan zijn er in Nederland legio wandelroutes die je langs beelden of kunstinstallaties in de openbare ruimte brengen! De werken liggen vaak verscholen in het landschap en roepen om ontdekt te worden. Wandel.nl zet voor jou 6 verrassende tips op een rijtje.

afbeelding van landschapskunst in Kijkduin.

Hemels gewelf, Kijkduin

Wie door de duinen bij Kijkduin wandelt, kan zo maar eens met een bijzonder kunstwerk geconfronteerd worden. Hemels gewelf, ontworpen door de Amerikaanse James Turell, bestaat uit twee delen. Via een tunnel bereik je een kom en op een andere plek de top van een duin. Op beide plekken kun je op een stenen bank gaan liggen, je hoofd naar achteren kantelen en de hemel observeren. De hemel vormt zich als een koepel om je heen.

Locatie: Machiel Vrijenhoeklaan 175, Kijkduin (tegenover restaurant De Haagsche Beek)
Wandelroute: Rondje Kijkduin, 13 kilometer.

Bekijk de route

Mozesbrug, Halsteren

Fort de Roovere is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie en stamt uit de 17e eeuw. Bij het toegankelijk maken van het oude zandfort voor bezoekers wilde de architect geen zichtbare brug over het water realiseren. Het zou niet passen bij het verdedigingswerk dat de vijand buiten moest houden. Zo ontstond de Mozesbrug; een verdiepte brug onder het wateroppervlak. Als door een loopgraaf wandel je nu naar het fort.

Locatie: Fort de Roovere, Ligneweg, Halsteren
Wandelroutes: Bij Fort de Roovere zijn twee gemarkeerde routes. De gele route is 2 kilometer en de paarse route 6 kilometer. Of wandel de eerste etappe van de Zuiderwaterlinie (19,2 km).

Bekijk de routes
afbeelding van de Mozesbrug bij Fort De Roovere.
De Mozesbrug bij Fort De Roovere. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van het kunstwerk de Tulpenpiramide in Delft.
(Foto: © Land Art Delft)

Land Art Delft

Vanaf de A13 is hij absoluut niet te missen: de enorme tulpenvaas in Delfts blauw. Deze 12-meter-hoge piramide maakt deel uit van Land Art Delft, een beeldentuin in het zuiden van Delft. Hier kun je makkelijk een paar uur ronddwalen en genieten van de natuur en het werk van tientallen internationale kunstenaars. Toegang tot dit park is gratis en je kunt er vrij rondstruinen. Bij de receptie van het Art Center kun je voor 5 euro een wandelboekje kopen met informatie over alle sculpturen en hun makers. De langste route is 2,5 kilometer (in de buitenlucht). 

Bij het park vind je ook een van twee delen van het duokunstwerk Human Memory van de Japanse kunstenaar Kouji Ohno. Het andere deel staat middenin natuurgebied Het Kraaiennest. Het werk is een mensfiguur en een silhouet, bestaande uit gedumpte fietsonderdelen, opgevist uit grachten en vaarten.

Locatie: Rotterdamseweg 205, Delft.
Wandelroute: In Land Art Delft kun je vrij rondstruinen. Vanaf de parkeerplaats aan de Rotterdamseweg kun je ook nog twee bewegwijzerde polderroutes lopen: het Ackerdijksepad van 5 kilometer en de Ackerdijkseroute van 7 kilometer. Op de onderstaande website van Midden-Delfland vind je deze en andere wandelroutes.

Bekijk de routes

Timeline, Slijk-Ewijk

Het landschapskunstwerk Timeline van beeldend kunstenaar Rob Sweere laat je een reis maken door de tijd. Een slingerpad over het water, met grote mammoetslagtanden, voert je naar een tijdcapsule van de toekomst. De voormalige zandwinning is nu een recreatieplas, maar ooit liepen hier mammoeten rond, getuige de opgegraven botten, die als inspiratie dienden voor dit kunstwerk.

Locatie: Valburgsestraat 45, Slijk-Ewijk
Wandelroute: Rondje Strandpark Slijk-Ewijk, 5,7 kilometer.

Bekijk de route
afbeelding van bovenaf, van het landschapskunstwerk Timeline van Rob Sweere.
Timeline, Rob Sweere (Foto: © Nadine Reef)
afbeelding van De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, van bovenaf.
De Groene Kathedraal van Marinus Boezem. (Foto: © Wardie, courtesy stichting Land Art Flevoland)

De Groene Kathedraal, Almere

Wandel je door de Stadsbossen van Almere, dan verrijst daar zomaar De Groene Kathedraal van kunstenaar Marinus Boezem. Dit landschapskunstwerk heeft de contouren van de gotische kathedraal van de Franse stad Reims, maar dan zonder dak, stenen muren of glas-in-loodramen, maar gevormd door populieren en betonnen paden die eruitzien als kruisgewelven. Een stukje verderop ligt een tweede kathedraal, een contramodel waarbij de omtrek is uitgespaard in beukenhagen.

Locatie: Kathedralenpad, Almere
Wandelroute: Wandelroute Kathedraal, 3 kilometer.

Bekijk de route

Deltawerk//, Marknesse

In het Waterloopbos bij Marknesse wandel je langs schaalmodellen van havens, dammen en delta’s, waarmee vroeger de Deltawerken werden getest. Een van die modellen was de Deltagoot, een lange betonnen geul voor onderzoek naar de effecten van golven op constructies. RAAAF en Atelier de Lyon hebben een zaag gezet in het kolossale golfbassin en hebben deze tot het kunstwerk Deltawerk// getransformeerd. Het torent zo’n 7 meter boven je uit en staat nu in een verstild watervlak. De betonnen muren zijn gedraaid en gekanteld, waardoor het lijkt alsof de platen als dominostenen omvallen. Het kunstwerk vormt de entree van een 120 hectare groot natuurgebied met nog veel meer openluchtmaquettes, overwoekerd door het groen. Een sprookje om doorheen te lopen.

Locatie: Paviljoen Het Proeflab, Voorsterweg 34, Marknesse
Wandelroutes: Via de onderstaande site van Natuurmonumenten vind je meerdere wandelroutes, variërend van 1 tot 10 kilometer.

Bekijk de routes
afbeelding van Deltawerk// in het Waterloopbos.
Deltawerk// in het Waterloopbos. (Foto: © Marian Steenvoorden, Natuurmonumenten)