Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Klankkunst in openlucht

Wil jij je gehoor prikkelen in de natuur? Ontdek klankkunst in het Klankenbos in België. Achttien permanente klankinstallaties inspireren om op een andere manier met geluid en stilte om te gaan. Blogger Saskia van den Brand nam er een kijkje.

Header | blog-saskia-klankkunst
Glazen kubus in het Klankenbos, foto: Saskia van den Brand

Door: Saskia van den Brand

Het Klankenbos ligt net over de grens in België. Ik stap uit mijn auto, maar ik zie geen bos. Ik ga toch maar lopen en passeer een atletiekbaan en congrescentrum. Meteen daarna sla ik rechtsaf. Ik heb kriebels in mijn buik, voorpret tot in mijn tenen, het avontuur roept! Meteen zie ik in de verte een glazen kubus. Als ik er bijna ben zie ik een ondergrondse tunnel en sta ik in een geluidsarme ruimte. Ik kan niet anders dan stil zijn. Het is gek om te weten dat in het bos vogels kwetteren, maar dat ik niets hoor. Ik word oplettender en zie een takje bewegen. Daarna vroege zonnestralen die op een boom schijnen. Mijn enthousiasme neemt alleen maar toe en dus ga ik naar het volgende kunstwerk. Midden in het bos ligt een reusachtige buis. Het blijkt een fluit te zijn. Het is de leukste attractie wat mij betreft. Ik sta ervoor en knipper met mijn vingers. Eerst rechts dan links. Ook klap ik in mijn handen. Het geluid echoot. Daarna loop ik door de grote ronde deur naar binnen en wandel tot ik aan de andere kan ben. Uit het niets begint het te trillen. Ik voel het in mijn maag en benen, maar niet overal even sterk. De vibratie neemt af als ik naar de uitgang ga.

Fluit gemaakt door Hans van Koolwijk
Fluit gemaakt door Hans van Koolwijk, foto: Saskia van den Brand

Het is geen bos om snel te wandelen, want voor ik het weet mis ik een kunstwerk. Er zijn wel wat heuvels gemaakt. Zo blijft het een verrassing. Ik loop kriskras, maar je kunt ook een route volgen.
Geluid kan overal vandaan komen. Het leuke is dat je bij de meeste kunstwerken zelf iets moet doen om ervoor te zorgen dat er geluid ontstaat. Zo zie ik houten kisten op elkaar gestapeld. Ze zijn met elkaar verbonden met veren. Het is ontzettend leuk om te merken dat de kisten geluid produceren zodra ik dichterbij kom. Het geluid neemt toe als ik ren. Ik hoor soms knikkers, maar aan de andere kant hoor ik rinkelende flesjes. Ieder kunstwerk is een belevenis en vaak ben ik er zelf onderdeel van. Zo zit ik even later op een stoel en voel ik de vibratie in mijn billen en buik.

Doors Of Listening van Felix Blume
Doors Of Listening van Felix Blume, foto: Saskia van den Brand

Het is een waanzinnig bos en het indrukwekkendste vind ik de twaalf deuren op een heuvel in verschillende kleuren. Er gebeurt niets als ik bij een deur sta. Net op het moment dat ik wegloop hoor ik een stem. Ik luister met mijn oor tegen de deur. Eerst hoor ik een kinderstem. Een jongetje met een Belgische tongval telt. Volgens mij spelen ze verstoppertje. Een deur verder hoor ik een taal behorend bij Afrika. Ik vind het jammer dat ik de deuren niet kan openen en met de mensen een praatje kan maken. De geluidskunstenaar Félix Blume heeft dit expres gedaan, want volgens hem is luisteren een middel voor wederzijds begrip en kritisch denken. De stemmen zijn van bewoners van het opvangcentrum in Pelt. Eigenlijk kom ik woorden tekort om mijn ervaringen te delen. Beleef het zelf!

Tips

 

  • Het Klankenbos is het hele jaar door te bezoeken. Vanaf eind maart worden er weer rondleidingen georganiseerd.
  • Het bezoek aan het bos is gratis er is voldoende gelegenheid om iets te drinken en eten.
  • Het is geschikt voor iedereen. Voor kinderen zijn er extra beweegoefeningen en aan de overkant van de weg een speeltuin. Ook zijn een groot aantal kunstwerken te bezoeken met een rolstoel
  • Adres: Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5B, BE-3910 Pelt

Op deze site vind je meer informatie over het Klankbos.