Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Een ommetje Asten

Heb je niet zoveel tijd, maar wil je toch genieten van de buitenlucht? Even een half uur de benen strekken tijdens de pauze of na een lange werkdag is altijd een goed idee. Dat ervaarde ook onze blogger Saskia van den Brand, die tussen haar werk door een ommetje bij Asten maakte.

Het buitengebied van Asten
Het buitengebied van Asten, foto: Saskia van den Brand

Eerst ben ik nog bezig met alle afspraken die ik nog moet doen, maar al vrij snel raak ik alle stress kwijt. Ik wandel in Asten. Een klein dorpje in Noord-Brabant. Ik hoor vrolijke, opgewekte klanken. Het zijn klokken. Niet gek, want de slogan van het dorp is: ‘Asten klinkt als een klok’. Bij een ommetje let ik meer op de kleine details, zoals een teddybeer met een hart achter een raam of kleine arbeidershuisjes met glas in lood. Zo zie ik ook een mooi beeld in de tuin van twee mensen die elkaar steunen. De wandeling gaat verder.

Ik hoor een stem als een klok. Een jonge vader roept de naam van zijn kind. Het jongetje komt met rode konen aangerend, terwijl ik langs een enorm grote kathedraal loop. De kerk is wel 75 meter hoog. Ik loop weer verder en voel de eerste zon op mijn gezicht. Na dagen van grijze dagen, laat de zon zich nu weer zien. Als ik een tunneltje onder door ga, valt mijn oog op een bronzen plaquette met de volgende tekst: ‘Die maar één klok hoort, hoort maar één klank’. Later zie ik nog meer spreuken. Je kunt nu vast wel raden waar de spreuken overgaan.

Arbeidershuisjes in Asten
Arbeidershuisjes in Asten, foto: Saskia van den Brand
De Jan Paagman-sterrenwacht
De Jan Paagman-sterrenwacht, foto: Saskia van den Brand

Ik wandel door naar het museum Klok & Peel, terwijl ik mijn boterham eet. Aan de overkant is de Jan Paagman sterrenwacht. Met de wind in de rug, neem ik een geitenpaadje naar het buitengebied. Een stelletje passeert mij. Als je rond de zestig bent en dezelfde jas draagt, ben je vast heel blij met elkaar. In het buitengebied kom ik wat boerderijen tegen en vooral veel agrarische landbouwgrond. Ik sla achter elkaar drie keer linksaf om op tijd terug te zijn. Na drie kwartier ben ik weer fris en fruitig om mijn werk af te maken.  

Tips

  • Je kunt naar het klokkenmuseum. Via deze link vind je meer informatie. 
  • Op deze site kun je enkele wandelroutes in de omgeving van Asten vinden.