Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Rondje Rottemeren

Onder de rook van Rotterdam liggen de Rottemeren: een waterrijk natuurgebied met veel groen. Saskia maakte er in de herfst een wandeling. 'De beste manier om af en toe de stad te ontvluchten, is om een wandeling te maken.'

Rottemeren
Uitkijkpunt Luhrs in de Rottemeren, foto: Saskia van den Brand

Door: Saskia van den Brand 

De zon schijnt op mijn gezicht. Het is ruim zeventien graden, terwijl ik in een trui wandel ten noorden van Rotterdam. De beste manier om af en toe de stad te ontvluchten, is om een wandeling te maken. Vandaag ben ik in Rottemeren. Eerst loop ik door het Lage Bergse Bos. Steeds via kleine paadjes, waarop tientallen gele en bruine herfstbladeren liggen. Soms pak ik een blad op om een foto te maken van de verschillende kleuren. De herfst is nu op zijn mooist.

Het gebied kenmerkt zich door veel water. Soms een enkele boom en grasvelden. Ik loop via verschillende parkeerplaatsen door naar het Hoge Bergse Bos. Het leuke is dat de twee gebieden totaal verschillend zijn. In het Lage Bergse Bos kan ik prima kletsen en wandelen, maar in het Hoge Bergse Bos hap ik soms naar adem. Ik ben verrast door de flinke heuvels. Ik klim nog een klein stukje omhoog, waardoor ik de stedelijke wolkenkrabbers van Rotterdam zie. De Erasmusbrug is ook goed te zien en daarachter Delft. Aan de andere kant zie ik de vele kassen van Bleiswijk. Een vrouw met haar zoon, vertelt dat ze hier iedere week wandelt. Volgens haar verveelt het uitzicht nooit. Ieder seizoen en weertype is het uitzicht anders.

Water bij het Lage Bergse Bos
Water bij het Lage Bergse Bos, foto: Saskia van den Brand

Ik zie ook nog de tweeëntwintig meter hoge uitkijktoren van het Hoge Bergse Bos. Op het bordje lees ik dat ik sta op uitzichtpunt Lührs. Het valt me nu pas op dat een kompas met windrichtingen is afgebeeld in de bestrating. Het is echt genieten met dit prachtige weer. Ik daal weer naar beneden. In het Hoge Bergse Bos lijken de afstanden dichtbij, maar hier vergis ik me in. Gelukkig staan er bankjes om af en toe even uit te rusten. Op het eind heb ik nog enkele mooie doorkijkjes naar de rivier de Rotte. Ik wandel weer terug door het Lage Bergse Bos. Ik zie een vrouw op de golfbaan zich klaarmaken voor een swing. Even later vliegt de bal over de green. Heel zachtjes rolt hij richting hole acht. Ik loop nog over een paar bruggen, waarna ik uitkijk op spelende kinderen bij het water. Mijn horloge geeft aan dat ik ruim tweeënhalf uur heb gelopen en ongeveer dertien kilometer.

Tips

  • Het startpunt van deze route is parkeerplaats Mollenplaats, navigatieadres Rottebandreef 50 te Bergschenhoek.
  • Bij de parkeerplaats staat een bord met routes die je kunt volgen.