Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Ontdek het Waddeneiland Vlieland

Strand, duinen, bos, een gezellige dorpskern: Vlieland is een prachtig waddeneiland. Of wandeleiland. Saskia stak de Waddenzee over en verkende de wandelpaden van Vlieland.

Ontdek het Waddeneiland Vlieland
Ontdek het Waddeneiland Vlieland

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Voor Wandel.nl schrijft ze over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Saskia van den Brand
Saskia van den Brand

In de verte stijgt een vlucht meeuwen op vanaf de heuvel. Ik volg de blik naar het jonge kind dat skate door de Dorpsstraat. Vlie wordt wakker. De eerste vakantiegangers genieten van een ontbijtje. De geur van vers gezette koffie en warme croissants ruikt appetijtelijk. Een eindje verderop worden de eerste ansichtkaarten aan een bistro tafeltje geschreven.

Alles is in beweging

In de Dorpsstraat staat de tijd even stil. Het voelt knus aan. Mooie voordeuren met kleine brievenbussen. Een paar jaar terug was ik hier ook, maar alles ziet er nog precies hetzelfde uit. Ik verlaat de Dorpsstraat en loop door een smal steegje naar de dijk. Een paar trapjes omhoog en je hebt een waanzinnig uitzicht over de Waddenzee. Aan het eind van het pad, ga ik bij het water zitten. Met mijn vingers pak ik een schelp uit het water. Het water van de zee is zo helder. Alles is puur en de zilte geur heb ik gemist. Ik blijf hier uren zitten, want alles is in beweging. Geen minuut is gelijk. De vogels vliegen vrij en een krab beweegt zich schuin voort in het water. De omgeving doet je stilstaan. Negatieve gedachten worden meegenomen door de zoute lucht.

Ik krabbel overeind en kijk naar de Friese paarden. De vlag van de vuurtoren wappert. Ik loop de trappen op naar de heuvel. Een kleine klim, maar vanaf hier heb je een uitzicht over Oost-Vlieland, Wadden- en Noordzee. Een stel maakt foto’s bij de vuurtoren, terwijl ik geniet van de rust en alles wat de natuur ons schenkt.

Natuurgeschenk

Het eiland is niet groot en je kunt alles te voet doen. Er zijn zoveel mooie plekjes. Vlieland is een natuurgeschenk. Ik loop terug over het strand naar mijn verblijfplaats. Ik laat door mijn handen tientallen zandkorrels glijden. Mijn oog valt op een spoor van een terreinwagen. Via de banden worden letters in het zand achtergelaten. Het is een gedicht. Ik volg voor heel even de woorden langs de waterlijn. Volledig in mijn element. Hier kan ik weken verblijven.

Tips

Download de gratis app Wadvogels. Deze gids bevat 185 vogelsoorten van het Waddengebied inclusief geluiden. Download de app voor Android hier en voor Apple via deze link.

Wil je een wandelroute volgen? Op deze pagina van Staatsbosbeheer vind je routes van 1,3 tot en met 7,5 kilometer.

De vuurtoren op Vlieland, foto: Roald Kleist via Pixabay
De vuurtoren op Vlieland, foto: Roald Kleist via Pixabay