Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De favoriete wandelroutes van… Saskia van den Brand

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met onze blogger Saskia van den Brand mee op haar vijf favoriete routes in Nederland. Van Texel in het noorden tot het Zeeuwse Walcheren in het zuiden.

Natuurgebied de Mokbaai op Texel

Voor Saskia van den Brand is wandelen het ultieme medicijn om haar hoofd leeg te maken en te ontspannen. Sinds dit jaar deelt Saskia haar mooiste wandelavonturen met ons in haar blogs.

1. WaddenWandelen Texel (Noord-Holland)

Saskia: “Deze route barst van de diversiteit in flora en fauna. Je start direct in natuurgebied de Mokbaai. Vergeet je verrekijker niet, want je kunt hier tureluurs, zeemeeuwen en nog vele andere vogels tegenkomen. Vervolgens wandel je langs de duinen en het wad. Onderweg kun je heerlijk genieten van een hapje en een drankje bij verschillende gezellige strandpaviljoens, zoals Paal 9 of Kaap Noord. Check voordat je op pad gaat het busvervoer op Texel en actuele openingstijden van de strandpaviljoens. Ook kun je ervoor kiezen om alleen dag één te wandelen of te starten vanuit De Koog.” Etappe 1 van WaddenWandelen Texel (21,2 km + 19,4 km) start direct bij aankomst met de veerboot op het eiland. De Koog is het eindpunt van deze tweedaagse wandeling.

Meer info over deze route
De Mozesbrug bij de Brabantse Wal
De Mozesbrug bij de Brabantse Wal

2. NS-wandeling Fort de Roovere (Noord-Brabant)

Saskia: “Op de grens met Zeeland ligt het prachtige natuurgebied de Brabantse Wal. Het is de omgeving waar ik zelf al vele kilometers heb afgelegd, omdat ik uit deze streek kom. Via landgoed Zoomland, een gebied met bos, heide, stuifzand en moeras, kom je bij Fort de Roovere. Dit fort is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie. VVV Brabantse Wal organiseert er rondleidingen. Wandel eens over de Mozesbrug, waar je door het water loopt, maar geen natte voeten krijgt. Aan het eind van de wandeling kom je door het historische centrum van Bergen op Zoom, een onverwachte parel.” Bij de NS-wandeling Fort de Roovere kun je kiezen uit drie routes van 13, 16 of 18 km. Alle wandelingen eindigen in het monumentale centrum van Bergen op Zoom, waar onder andere het oudste hotel van Nederland staat: De Draak.

Meer info over deze route

3. Boswachterspad Ooijpolder (Gelderland)

Saskia: “Ten oosten van de stad Nijmegen ligt natuurgebied de Ooijpolder. Samen met de Duffelt, de streek tussen Nijmegen en Kleef (Duitsland), vormt dit een mooi gebied om in te wandelen en recreëren. Ideaal als je een citytrip naar Nijmegen boekt en een dag in de natuur wilt zijn. Het Boswachterspad (12 km) van Staatsbosbeheer begint aan de Waalkade bij De Bastei, het centrum voor natuur en cultuurhistorie. Bij het uitzichtpunt in het dorp (en natuurgebied) de Groenlanden kijk je uit over het moeras en over een ruig begroeid, voormalig steenfabrieksterrein, waar in de lente meidoorns bloeien en ooievaars broeden.”

Meer info over deze route
Natuurgebied de Groenlanden in de Ooijpolder
Natuurgebied de Groenlanden in de Ooijpolder

4. De Manteling van Walcheren (Zeeland)

Saskia: “In dit prachtige natuurgebied kwam ik voor het eerst toen ik op fietsvakantie was met mijn ouders. Een onvergetelijke ervaring, waar ik met plezier aan terugdenk. We sliepen in Stayokay Domburg, gevestigd in kasteel Westhove. Sinds een paar jaar zit naast het kasteel een natuurmuseum, Terra Maris. Diverse wandelroutes beginnen hier. Het museum beschikt ook over een mooie tuin met een ‘beweegbomenpad’. Op dit pad leren kinderen meer over de natuur en tegelijkertijd worden ze in beweging gezet.” De Manteling van Walcheren is niet groot en de Wandelroute Manteling wit slechts 2,4 km lang. Toch kom je er helemaal tot rust, vindt Saskia.

Meer info over deze route
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland

5. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Saskia: “In Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ten westen van Haarlem, kun je eindeloos wandelen. Als het lekker weer is, kun je bij de Oosterplas zelfs zwemmen. Dat is wel op eigen risico. De Oosterplas is een duinmeer dat erg geliefd is, omdat het rustgevend en idyllisch is. Vanaf hier kun je ook naar de Starreberg wandelen, een mooi uitzichtpunt over de duinen. Zowel in de winter als zomer kom je er verschillende vogels tegen, zoals ijsvogels en kuif- en tafeleenden. Niet voor niets ligt het Vogelmeer op de route, met iets verderop een observatiepunt.” Een wandeling van net iets meer dan 11 kilometer is de route vanaf de startpunten Bleek en Berg en Parnassia, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal (aan Zee). Je wandelt dan onder meer langs de Kennemerduinen.

Meer info over deze route

Wat is jouw top-5?

Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Nederland? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl. Zet in de onderwerpregel van je mail 'Favoriete wandelroutes'. De redactie neemt vervolgens contact met je op.