Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

De natuur als museum

Bij een museum denk je misschien aan schilderijen of objecten die in een gebouw te zien zijn. Saskia ontdekte dat kunst ook in de natuur heel goed tot haar recht komt. In haar nieuwe blog neemt Saskia je mee naar een bijzondere wandelroute.

Houten paden van Maurice Meewisse
Houten paden van Maurice Meewisse, foto: Saskia van den Brand

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Voor Wandel.nl schrijft ze over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Moeder Aarde geeft ons energie. Al eeuwenlang worden schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars geïnspireerd door de natuur. Meestal zien we de kunstwerken binnen museummuren, maar wist je dat dit ook in de frisse buitenlucht kan?

Saskia van den Brand
Saskia van den Brand

Hypermoderne capsule

Vandaag ben ik in het Bargerveen. Het is vooral bekend als het laatste hoogveen van Nederland. Een natuurgebied dat al eeuwenlang energie levert, omdat de grond werd afgegraven en verstookt. Ik loop door het gebied. De grond veert een beetje. Dit komt doordat de bodem heel veel water bevat. Dit is typisch voor wandelen in een veengebied. Het landschap is weids en uitgestrekt en leent zich perfect voor enkele plaatjes, maar als ik langer kijk, zie ik kunstwerken. Ik loop naar een spoor toe. Het is volledig van hout gemaakt. Ik neem plaats in de hypermoderne capsule. Een geweldige ervaring, want ik kan de trein besturen. Ik reis langzaam door het landschap! Door in de trein te zitten, besef ik dat natuur ook tijdelijk en uniek is. De elementen in de natuur zijn steeds in beweging.

Kunst en natuur versterken elkaar. Zo loop ik verder, waarbij mijn voeten soms wegzakken in de bodem. Het is een waanzinnige omgeving. Ook zonder de kunstwerken is het gebied wonderschoon. Schapen grazen en mekkeren, maar de stilte en rust overheersen. Een bijzondere ervaring is het water drinken uit de bodem. Navid Nuur, de kunstenaar heeft een gat gegraven in de bodem. Het water drink ik uit een schaal die gemaakt is van materiaal uit de aarde. Het water is helder en smaakt grondig. Het is eigenlijk best lekker. Ik proef heel veel mineralen en terwijl ik nog een slokje neem, loop ik rond. Het gebouw is gemaakt van hout. Tussen de verticale planken is een klein spleetje, waardoor ik de paarse heide zie en uitkijk op grote en natte plassen.

Slow train van kunstenaar Hehe
Slow train van kunstenaar Hehe, foto: Saskia van den Brand

Als ik alle kunstwerken heb gezien, loop ik richting de Schaapskooi. Op de grond zitten een paar mannen op hun knieën. Ze hebben een loep en een schepnetje bij zich. Nieuwsgierig vraag ik wat ze aan het doen zijn. De jongste legt zijn loep neer en wijst naar zijn bakje. Hij vertelt dat ze kevers aan het onderzoeken zijn. Mei en juni is de beste tijd, maar volgens hem is de oogst van het najaar prima. De natuur als museum inspireert van klein tot groot.

Handige tips

Kunstexpositie - Als je de kunstroute wilt lopen, betaal je 15 euro. Het is nog mogelijk tot en met 24 oktober 2021. Je hebt twee wandelroutes (rood ongeveer 6 km en groen 7,5 km) die je met elkaar kunt verbinden. Klik hier voor meer informatie.

In het gebied kun je de moderne Schaapskooi bezoeken.

Tijd voor een break? Bij restaurant Wollegras kijk je uit over de schapen en natuur.