Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs de mooiste kerken en kathedralen van Nederland

Deze 11 kerken en kathedralen zijn het bewijs dat Nederland barst van de imposante bouwwerken. En je kunt er ook nog eens mooi wandelen. Wandel.nl geeft je tips.

Sint Stevenskerk, Nijmegen

Sint Stevenskerk, Nijmegen

De Sint-Stevenskerk, in de volksmond ook wel Stevenskerk genoemd, is de oudste en grootste kerk van Nijmegen. De kerk is op een kleine heuvel gebouwd, de Hundisburg. Dit zorgt ervoor dat de kerk een nog imposanter aanbeeld krijgt. Het is ook het start- en eindpunt van de pelgrimsroute ‘Walk of Wisdom’. Een route van 136 kilometer door vaak prachtige natuur met een grote diversiteit aan landschappen. De pelgrimsroute is onafhankelijk van een religie en gaat uit van het idee dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde. De route is bewegwijzerd en je kunt hem aan één stuk of via losse etappes lopen.

Meer info over deze route
Oude Kerk, Amsterdam

Oude Kerk, Amsterdam

De historie van de Oude Kerk gaat terug naar het haar 1250. Amsterdam was toen nog een kleine nederzetting aan de Amstel. Elke keer als de stad economische voorspoed meemaakte, werd de kerk verbouwd en verfraaid. De buurt rondom de kerk is divers: je vindt er dames achter de ramen, een kinderopvang en een koffieschenkerij. Geniet van het mooie aanbeeld van de kerk en ontdek de diverse omgeving tijdens de Wandelroute Oude Stad van 4,5 kilometer. De route start bij Restaurant-Café In de Waag, gevestigd in één van de oude stadspoorten. Het restaurant is dagelijks geopend voor koffie to go, ook kan je hier een plattegrond van de route krijgen.

Meer info over deze route

Martinikerk, Groningen

Waarschijnlijk zie je eerst de imposante Martinitoren (96,8 meter hoog) voordat je de martinikerk kunt bewonderen. De inwoners van Groningen noemen de toren ‘d'Olle Grieze’, Gronings voor de oude grijze. Tijdens de stadswandeling Groningen wandel je langs de Martinikerk en andere mooie plekjes, zoals grachten, markten, musea, historische panden en moderne architectuur. Dit is een ontdekkingstocht door Groningen van 7 kilometer. En vergeet vooral niet een kijkje te nemen bij het Martinikerkhof, een oase van rust in de binnenstad. Je loopt de wandelroute via een routebeschrijving of GPX track.

Meer info over deze route
Martinikerk Groningen
Martinikerk Groningen (afbeelding: Wikimedia C.Messier)

Domtoren, Utrecht

De Domtoren is Utrechts trots en oriëntatiepunt, gebouwd tussen 1321 en 1382. Met 112 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland. De domtoren hoor je al van veraf, het carillon met 50 klokken speelt elk kwartier. Vanaf de dom start het Utrechtpad. Een streekpad van 162 kilometer, opgedeeld in 13 dagetappes. Etappe 1 loopt van de dom in Utrecht naar Werkhoven in 17 kilometer. Langs de terrassen loop je Utrecht uit, richting de Kromme Rijn. Onderweg geniet je van statige oude landgoederen, forten van de Hollandse Waterlinie, boomgaarden en de slingerende rivier.

Meer info over deze route
De Grote of St. Bavokerk, Haarlem

De Grote of St. Bavokerk, Haarlem

Op de grote markt middenin het oude centrum van Haarlem vind je de St. Bavokerk. De middeleeuwse kruiskerk is opgetrokken in de Brabants gotische bouwstijl. Even verderop staat een gelijknamige kathedraal, namelijk de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo. Beide imposante gebouwen worden in de volksmond Bavo genoemd en zijn zeker een bezoekje waard. Loop de wandelroute van Bavo naar Bavo en ontdek ook de stad Haarlem, van markante gebouwen tot sfeervolle hofjes. Je kunt de route volgen via de routebeschrijving of koop een kaartje bij VVV-Haarlem. 

Meer info over deze route

Nieuwe Kerk, Delft

Middenin het centrum van Delft pronkt de Nieuwe Kerk. De toren is met 108,75 meter, na de Domtoren in Utrecht, de hoogste kerktoren van Nederland. Verder is de kerk bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van Oranje-Nassau, de grafkelder van het koninklijk Huis. Verder staat Delf natuurlijk bekend om het Delfts blauw en is het de geboortestad van kunstenaar Johannes Vermeer. Ontdek de kunstschatten van Delft en de bekende en onbekende hotspots tijdens de Kunstroute Delft Centrum. De route start op het station van Delft en is ongeveer 6 kilometer lang en te lopen via een online kaart.

Meer info over deze route
A223c703 8817 421B B269 A73c06f1c34b Nieuwe Kerk, Delft
Gezicht op de Hooglandse Kerk van het dak van de Meelfabriek
Gezicht op de Hooglandse Kerk van het dak van de Meelfabriek (afbeelding: Wikimedia Erik Zachte)

Hooglandse Kerk, Leiden

In Leiden staat de Hooglandse Kerk, de naam Hoogland verwijst naar het Hoge Land waarop de kerk is gebouwd. De kerk wordt ook wel St. Pancraskerk genoemd en is al in 1315 gesticht als een houten kerkje. De huidige laat-gotische sierlijke kerk stamt uit de periode 1470-1550. Wandel etappe twee van het Langeafstandswandelpad Romeinse Limespad en bewonder halverwege deze sierlijke kerk. Tijdens de wandelroute loop je in 12 kilometer van het park Leidse Hout, dwars door het centrum van Leiden naar landgoed Oud Poelgeest. De route is gemarkeerd.

Meer info over deze route

Sint-Janskathedraal, Den Bosch

De magistrale Sint-Janskathedraal is gebouwd tussen 1370 en 1529 en heeft een toren die deels nog uit de 13e eeuw afkomstig is. De kerk is het middelpunt van de stad en gebouwd in Brabantse gotiek, een mooi werk uit de late middeleeuwen. De kerk is ook het startpunt van de wandelroute ‘Rondom de Sint Jan (RSJ)’. Dit is een lange route van 172 kilometer rondom Den Bosch. De wandelroute is opgedeeld in 12 etappes. Van elke etappe is een GPS-bestand beschikbaar.

Meer info over deze route
Sint-Catharinakerk Eindhoven
Sint-Catharinakerk Eindhoven (afbeelding: Wikimedia Madhavvarma.gp)

Sint-Catharinakerk, Eindhoven

Opvallend aan de Sint-Catharinakerk in Eindhovem zijn de twee imposante torens van 73 meter hoog. Als je goed kijkt, kun je zien dat de torens in kleine details van elkaar verschillen. De zuidelijke toren is iets slanker, het is de toren van de Zuiverheid van Maria. De noordelijke toren is forser, het is de toren van de Kracht van David. Bewonder de Sint-Catharinakerk, het mooie riviertje de Dommel en vele groenstroken en parken tijdens het wandelen van de Groene Wissel door Eindhoven. Een opvallend groene wandeling door de stad. De rondwandeling van 6 kilometer begint bij het Centraal Station en is te lopen via een routebeschrijving of GPS track.

Meer info over deze route

Grote Kerk, Breda

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk hoort bij de vier topmonumenten van Brabant. Het mausoleum van de voorvaderen van onze Koninklijke Familie onderstreep haar status. Het historische bouwwerk is het middelpunt van de stad Breda. Maar Breda heeft ook een groene kant, het Mastbos. Combineer deze twee hoogtepunten van Breda tijdens de NS-wandeling Mastbos. De rondwandeling start bij het Centraal Station en is 14 kilometer lang. Je kunt de route ook verkorten naar 11 of 6 kilometer. De route is bewegwijzerd met wit-rode markering, maar ook te volgen via een routebeschrijving of GPS track.

Meer info over deze route
Onze-Lieve-Vrouwekerk Breda

Sint Janskerk, Maastricht

De Sint Janskerk, ook wel de Sint Jan van Maastricht genoemd, is een protestantse kerk gelegen aan het Vrijthof in Maastricht. De opvallende rode toren is een duidelijk punt aan de horizon van Maastricht. De kerk is gebouwd uit mergel, dat door de Romeinen werd gebruikt als bouwmateriaal. Mergel werd gewonnen uit de rond de stad liggende mergelgroeven. Tijdens de stadswandeling door Maastricht kan je de kerk met haar unieke toren bewonderen. In 7 kilometer wandel je door intieme straatjes, mooie parken en langs monumenten en oude gebouwen. De route start bij het Cannerplein en is te lopen via een app of GPS track.

Meer info over deze route