Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Drentsche Aa

Gebied / Regio
Drenthe
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
15.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Tussen Assen en Rolde ligt een typisch Drents landschap dat er nog net zo uitziet als vroeger. Je wandelt langs slingerende beekjes, hunebedden, boerderijen en een brinkdorp. Maar ook heidevelden met jeneverbesstruiken, weilanden en vennetjes kruisen je pad. Voor liefhebbers van rust en ruimte.

Startpunt
Naam
Station Assen
Straat
Stationsplein 2
Postcode
9401 LB
Plaats
Assen
afbeelding van een moerassig gebied in de Kampsheide in Drenthe.
Kampsheide Drenthe. (Foto: © Jeroen Hillenga, via Flickr)

Zodra je in Assen de trein uitstapt, merk je het meteen: hier, in het noorden van het land, lijken de mensen minder haast te hebben. Ze groeten je vriendelijk, maken een praatje en helpen elkaar als het nodig is. Voorbij de bebouwing kom je geen mens meer tegen. Weilanden, bossen en beekjes overheersen. En vooral: veel onverharde wandelpaden. Die leiden naar Deurze, een klein dorp met klinkerweggetjes en rietgedekte boerderijen. Het volgende dorp is Rolde, met brink, imposante kerk en … hunebedden.

Mocht je onderweg toeristen tegenkomen, dan is het hier, bij de hunebedden. Maar voorbij Rolde keert de rust terug. Je loopt dwars over de Kampsheide, een bijzonder gebied met heideveldjes, jeneverbesstruiken, moerasheide en een ven. Over houten vlonders wandel je door het ongeschonden stroomdal van de Drentsche Aa terug naar het station.

afbeelding van hunebed D17 bij Rolde.
Hunebed D17 in Rolde. (Foto: © Marten Kuilman, via Flickr)

Hunebedden en grafheuvels

Direct achter de kerk van Rolde liggen twee hunebedden. Ze bestaan uit oude zwerfkeien die zo'n 150.000 jaar geleden vanuit Zuid-Zweden en Finland door gletsjers naar ons land werden gestuwd. De boerenbevolking gebruikte de zwerfkeien zo’n drieduizend jaar v. Chr. als grafkelder om de doden bij te zetten. De grafkelders bestonden uit een dubbele rij staande stenen met daarop dekstenen die dienstdeden als dak. Wist je overigens dat hunebedden geen naam hebben, maar nummers? Bij Rolde gaat het om nummer D17 en D18.

Drentsche Aa

De naam van deze NS-wandeling verwijst naar een nationaal park én nationaal landschap. Samen met negentien andere Nederlandse streken is het beekdal van de Drentsche Aa aangewezen als Nationaal Landschap. Zo’n gebied bestaat uit een unieke combinatie van natuur, cultuur en landbouw. Voor de Drentsche Aa zijn dat de ongerepte heidevelden en de eeuwenoude hunebedden.

De naam van deze route verwijst dus niet naar de rivier. En om het nog iets ingewikkelder te maken: het dal van de Drentsche Aa bestaat hier uit een netwerk van kleine stroompjes die allemaal een eigen naam hebben. Pas verder stroomafwaarts, bij Groningen, heet de rivier officieel ‘Drentsche Aa’.

Kenmerken

  • Heide en zand
  • Boerenland
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.