Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nachtwandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

Wil jij je helemaal onderdompelen in de natuur, op een plek die nu alle tinten van de herfst laat zien? In Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe ben je echt even weg in eigen land. Voor avonturiers loopt er door het Dwingelderveld een nachtwandelroute. Je zult merken hoeveel dieren je hoort in het pikkedonker.

afbeelding van zonsondergang bij RCN De Noordster in Dwingeloo

In samenwerking met RCN Vakantieparken

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Hoge zandruggen en natte laagtes wisselen elkaar hier af. Het uitgestrekte gebied bestaat uit heide, bos en prachtige bosjes en heel veel vennen. Een deel van de vennen is heel lang geleden – in de IJstijd – ontstaan. De natuur is hier behouden en de plaatsen in de regio zijn om de natuur heen gebouwd.

afbeelding van RCN De Noordster in Dwingeloo, vanuit de lucht.
RCN De Noordster, vanuit de lucht. (Foto's: © RCN Vakantieparken)

In Nationaal Park Dwingelderveld ligt maar liefst 60 kilometer aan wandelroutes, voor ieder gezelschap wat wils. Of je nu op zoek bent naar makkelijke, moeilijke, lange of korte wandelingen. Volgens RCN Vakantieparken is deze wandelroute van Natuurmonumenten een aanrader voor echte natuurliefhebbers:

Nachtwandelroute Dwingelderveld
Startpunt: parkeerplaats Anserpad 2 in Dwingeloo
Afstand: 5,1 km
Duur: 1,5 - 2 uur
Moeilijkheid: gemiddeld
Meenemen: zaklampje

Over de route

­Normaal gesproken zijn natuurgebieden in de nacht niet toegankelijk. Deze route ligt tussen twee campings in en is speciaal uitgezet om in het donker te lopen. Lopen in de nacht is een unieke ervaring: je gaat beter luisteren en hoort veel meer van de omgeving. Reeën, vleermuizen, uilen en andere vogels hoor je extra goed.

Je start je wandeling bij het Dwingelderveld. Hier zie je gelijk een informatiebordje over de route, te herkennen aan het maansymbool. Je wandelt langs een ven. Tegen zonsondergang heb je kans om hier reeën tegen te komen. Vervolgens kom je aan bij de Davidsplassen, een rustplek voor verschillende vogels zoals de zwaluw. Ook de fuut, slobeend en steltlopers kun je hier tegenkomen. Als je hier rond de schemering bent, hoor je de vogels al van verre aankomen. Via het fietspad of het zandpad ernaast volg je de bewegwijzering en kom je vanzelf weer uit bij het startpunt.

Vergeet tijdens de wandeling niet om naar de lucht te kijken. De lucht in Drenthe is namelijk erg schoon en er is hier maar weinig kunstlicht. Hierdoor kun je veel meer sterren zien!

Download de route van Natuurmonumenten
afbeelding van het landschap in het Dwingelderveld.
Het landschap in Nationaal Park Dwingelderveld bij nacht.
Vergeet niet om tijdens je wandeling naar de lucht te kijken: je ziet hier veel sterren!
afbeelding van een accommodatie op RCN De Noordster.
Een van de vrijstaande accommodaties in het bos, op RCN De Noordster.

Wil je overnachten bij het Dwingelderveld?

Op je vakantie genieten van deze prachtige natuur? Boek nu een verblijf bij RCN de Noordster, een vakantiepark dat middenin Nationaal Park Dwingelderveld ligt. Hier wandel je vanaf je accommodatie of kampeerplek zo de natuur in.

Ben je lid van KWbN? Dan overnacht jij altijd met korting bij RCN Vakantieparken. Bekijk hier hoe je gebruik kunt maken van de korting.

Bekijk RCN De Noordster en boek je vakantie
afbeelding van een wandelaar die foto's maakt vanuit de vogelkijkhut.
Vogelkijkhut bij de Davidsplassen.

Meer inspiratie?

RCN Vakantieparken biedt nog veel meer mooie locaties aan voor jouw wandelvakantie. In Nederland, Duitsland en Frankrijk kun je middenin de natuur verblijven op een kampeerplaats of in een andere accommodatie, van simpel en comfortabel tot extra luxe. En wist je dat RCN Vakantieparken haar gehele winstuitkering besteedt aan maatschappelijke projecten?

Ga naar RCN Vakantieparken
afbeelding van wandelaars in het bos.