Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Beleef de Drentse natuur en ontdek Nationaal Park Dwingelderveld

Wil jij wakker worden van vrolijk getjilp? Of ’s morgens genieten van de ontwakende natuur op Nationaal Park Dwingelderveld? Als je verblijft op RCN de Noordster dan is dit allemaal mogelijk. Wij inspireren je graag.

brug

Wandel.nl in samenwerking met RCN Vakantieparken 

Tijdens je verblijf op RCN de Noordster in Dwingeloo zijn er volop mogelijkheden om zowel op het vakantiepark als daarbuiten de natuur te beleven. Het park ligt middenin Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste natte heidegebied van West-Europa en ligt in de provincie Drenthe. Op deze pagina vind je de leukste tips voor routes en bezienswaardigheden in dit gebied.

Door: Saskia van den Brand

Wil je wandelen, maar niet te ver? Binnen vijftien minuten vanaf de receptie ben je bij de Davidsplassen. Een geweldig gebied als je vogels wilt spotten. De vogelkijkhut bij de Davidsplassen is dan ook een aanrader. Je kunt hier komen via de witte paaltjes-route. Deze wandeling start vanaf het park. Passeer de slagboom en steek de weg en het fietspad over. Je wandelt zo het bos in. De route is ongeveer zes kilometer lang en geschikt voor het hele gezin. Onderweg kun je zomaar een eekhoorn tegenkomen die in de boom klimt. Mocht je met kinderwagen willen wandelen, dan kun je wandelen tot de Davidsplassen. Volg vanaf het park linksaf het fietspad. Aan het eind van de weg ga je rechtsaf. Na bezichtiging kun je dezelfde weg terug nemen.

De witte paaltjes-route is vlak en bestaat uit een mix van onverharde en verharde wegen. Alle paden zijn goed begaanbaar en er zijn voldoende bankjes om tussendoor uit te rusten. Het is zeker de moeite waard om een deel van de route nogmaals te lopen om een perfecte zonsopgang of zonsondergang te fotograferen.

De mogelijkheden voor natuurliefhebbers rond RCN de Noordster zijn eindeloos. In de natte delen van dit gebied kun je diverse planten tegenkomen: van dopheide tot orchideeën en de zeldzame klokjesgentiaan. Op droge plekken groeien weer hele andere plantensoorten, zoals de jeneverbes. Als je in de zomer door Nationaal Park Dwingelderveld loopt, is het goed om regelmatig naar beneden te kijken. Op het Dwingelderveld leven namelijk alle drie de slangensoorten die in Nederland voorkomen: de adder, gladde slang en de ringslang. Maar ook als vogelliefhebber kom je goed aan je trekken, want je hebt grote kans om spechten, roofvogels en de roodborsttapuit tegen te komen. Sinds een paar jaar broedt er zelfs een kraanvogel in het natuurgebied.

Uitzicht over de Davidsplassen
Uitzicht over de Davidsplassen, foto: Saskia van den Brand
Schaapskooi op het Dwingelderveld
Schaapskooi op het Dwingelderveld, foto: Saskia van den Brand

Heb je even genoeg van wandelen? Ga dan eens een rondje hardlopen en bekijk het gebied op een andere manier. Tevens kun je op ontdekkingstocht met een (huur)fiets, mountainbike of een gemakkelijke e-bike. Genieten! De Dwingeloo Radiotelescoop is indrukwekkend om te bekijken. Met deze schotel van 25 meter zijn twee kleine sterrenstelsels ontdekt. Vanaf hier kun je naar de uitkijktoren wandelen. Na het beklimmen van de toren heb je een prachtig uitzicht over het enorme heidegebied. Deze hoogtepunten zijn ook opgenomen in de vijfde wandelroute van De Ster van Dwingeloo. Dit is een lange afstandswandeling van in totaal 110 kilometer, die bestaat uit vijf dagetappes.

Naast de uitkijktoren ligt de schaapskooi van Ruinen. Je kunt de kooi dagelijks bezoeken, maar als je geluk hebt kom je de schaapsherder onderweg tegen. Iedere dag gaat hij op pad met zijn natuurlijke grasmaaiers om dit unieke natuurgebied in stand te houden. Mocht je de schaapsherder niet tegenkomen, dan kun je in de ochtend of middag aanwezig zijn om te kijken naar het vertrek of de aankomst van de schapen. Dit kan ook bij schaapskooi Achter ’t Zaand. Hier ligt ook een familiepad dat voor iedereen toegankelijk is. Deze wandeling is 2,5 kilometer. In de vennen hoor je de kikkers brullen, terwijl je met je verrekijker de kievit, watersnip of scholekster kunt bekijken.

Voor kinderen van vier tot twaalf jaar is er op RCN de Noordster een speciale wandelroute uitgezet: het Kruimelpad. De deelnemers kunnen stickers verzamelen door alle opdrachten van het Kruimelpad uit te voeren. Op die manier leer je het park heel goed kennen. Je komt onder andere bij het zwembad en de dierenhoeve. Hier staan enkele pony’s en geitjes.

Tips: