Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in De Groote Peel: 5 mooie routes

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg liggen de Pelen, waar Nationaal Park De Groote Peel onderdeel van is. Een indrukwekkend moerasgebied, dat is ontstaan door de afgraving van het veenmoeras. Wandel mee door De Groote Peel.

afbeelding van het uitzicht op water vanaf een vlonderpad in De Groote Peel.
(Foto's: © Shutterstock)

Nationaal Park De Groote Peel is met haar oppervlakte van 1400 hectare het kleinste natuurgebied van Nederland. Maar niet minder indrukwekkend. Het gebied wordt gekenmerkt door de sporen van de turfwinning van weleer, toen het nog een ondoordringbaar moeras en hoogveengebied was. Nu biedt het landschap een verscheidenheid aan water, heidevelden, zandruggen, bossen en open vlaktes. Hiermee is het gebied aantrekkelijk voor tientallen soorten broedvoegels, maar ook trekvogels weten De Groote Peel te vinden.

Tip vooraf

Wie gaat wandelen in de Pelen doet er goed aan goede (waterdichte) schoenen aan te trekken. De ondergrond kan verraderlijk zijn, doordat onder de bodem van veenmos plassen water schuilgaan.

Vanaf het Buitencentrum de Pelen starten verschillende wandelroutes, maar ook vanuit Meijel kun je een afwisselende wandeling maken door De Groote Peel en het buitengebied. Slinger je een weg door het moeras over de vlonderpaden, beklim de uitkijktoren de Vossenberg voor prachtige vergezichten, bezoek het hoogste punt de Amsloberg en geniet van de vele vogels, die hier foerageren.

afbeelding van twee wandelaars die door het heidelandschap lopen over een zandpad.
afbeelding van een vlonderpad die door het moerassige gebied slingert.
De Groote Peel.

Wandelroute Meerbaansblaak Groote Peel

Een kleine wandeling, waar je de tijd voor kunt nemen. Je komt langs het Meerbaansblaak, waar je geniet van de weerspiegelingen in het water. Vanuit de vogelkijkhut heb je een fantastisch zicht op de watervogels die niets in de gaten lijken te hebben. De vlonders voeren je door het moerasgebied naar de bijenstal en de kruidentuin.

Afstand: 2,4 kilometer
Markering: gele paaltjes
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Bekijk de route

Wandelroute Knuppelbrug Groote Peel

Dankzij de knuppelbruggetjes houd je droge voeten tijdens deze wandeling door De Groote Peel. Let op, een van de knuppelbruggen op de knuppelbrugroute (rode schildjes) is tijdelijk niet toegankelijk. De knuppelbrug verkeert in slechte staat en wordt vervangen door een kade. Volg de omleiding op de routepaaltjes, of vraag meer informatie bij Buitencentrum de Pelen. De route is op dit moment iets korter (2,8 km).

Afstand: 3,2 kilometer
Markering: rode paaltjes
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Bekijk de route
afbeelding van een paaltje met verschillende gemarkeerde routes erop.
afbeelding van een uitkijktoren in De Groote Peel.
Uitkijktoren in Ospel.

Boswachterspad Mussenbaan

Volg de blauwe paaltjes voor een wandeling die je alle facetten van De Groote Peel laat zien. Je loopt over knuppelbruggen, de grens tussen Limburg en Brabant en over de paden die tijdens de vroegere turfwinning zijn ontstaan. Om je heen zie je weids en open moeras, landerijen en weidevogels. Bij de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht en kun je de sporen van de turfwinning goed zien. De peelbanen liggen als verhoogde paden door het landschap. De veenhoogtemeter op de route laat zien hoe hoog het veen vroeger was.

Afstand: 5,6 kilometer
Markering: blauwe paaltjes
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Bekijk de route

Wandelroute Paardenbegrazing Groote Peel

Deze wandelroute is niet gemarkeerd, maar de route is verkrijgbaar bij Buitencentrum De Pelen. De wandeling voert je naar de Amsloberg. Dit is het hoogste punt in de Peel, waar ’s zomers de heide uitbundig paars bloeit. De zandkop ligt net iets hoger dan de omgeving, waardoor je een mooi uitzicht hebt over de rest van het gebied.

Afstand: 9 kilometer
Markering: geen
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Bekijk de route
afbeelding van een pad door een natuurgebied dat goud kleurt van de zon.
afbeelding van een hek naar het natuurgebied. 'Vesting en Belfort' en 'Vossenberg' staat erop.
Vossenberg (Foto: © Henk Lamers via Flickr)

Vossenbergtocht

Deze wandeling voert je van Meijel door het buitengebied en De Groote Peel. Aan de rand van De Groote Peel ligt de Vossenberg. Dit deel van de Peel speelde in de Tweede Wereldoorlog een grote rol. Hier vochten soldaten op de drassige grond voor de vrijheid van Nederland. Je ziet hier nog veel sporen van terug, zoals de bunkers en kazematten, die deel uitmaakten van de Peelraamstelling. Hier vind je ook de 22 meterhoge uitkijktoren Belfort, de je een weids uitzicht over de omgeving biedt. Vanaf de toren loopt een pad, dat gebruikt werd ten tijde van de turfwinning, maar in de oorlog een belangrijke vluchtroute vormde van Meijel naar Brabant.

Let op: vanwege het vogeltrekseizoen, dat loopt van 15 oktober tot en met 30 november, is een deel van de route afgesloten. Volg het alternatief.

Afstand: 16 kilometer
Markering: geen
Startpunt: Sint Nicolaaskerk, Kerkstraat 1, Meijel.

Bekijk de route