Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Limburg: 10 tips

Bij wandelen in Limburg denken veel mensen aan Zuid-Limburg. Maar ook in Noord- en Midden-Limburg is het prima wandelen. Wandel.nl tipt 10 wandelroutes.

Header | Wandelroutes in Limburg: 10 tips
Wandelen op Landgoed Geijsteren (Foto: Margriet Spangenberg).

Op weg naar mooie wandelroutes in het 'zuiden' slaan we Noord- en Midden-Limburg vaak over. Zonde! Want beide regio's zijn rijk aan fraaie natuurgebieden, er zijn zelfs drie nationale parken rijk (De Maasduinen, De Grote Peel en De Meinweg) en de kant en klare routes liggen er voor het oprapen, via knooppunten of gekleurde paaltjes. We selecteerden de gebieden met routes van minimaal 10 km, waardoor er veel gebieden afvielen, maar onderstaand select gezelschap overbleef.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt, een helling, een holle glibberige weg, een kapel op een plateau, een vakwerkhuis in een dal. Over het gebied Zuid-Limburg biedt Wandel.nl een ander artikel met 10 leuke tips voor wandelroutes.

Lees het artikel over Zuid-Limburg

Noord-Limburg

Nationaal Park Maasduinen in Noord-Limburg strekt zich uit tussen Arcen in het zuiden en Heijen in het noorden. Het is de langste rivierduinengordel van Nederland (hemelsbreed 25 kilometer), ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Het nationaal park zelf biedt alleen korte paaltjesroutes aan. In de aangrenzende, soms overlappende natuurgebieden kun je langere wandelroutes volgen. Zie hieronder onze selectie van routes tussen de 10 en 20 km:

Wandeltip 1: Horst aan de Maas

Van dorpje naar dorpje

Horst aan de Maas is een natuurgebied van kronkelende beken, broekbosgebieden en stuifduinen. De 8 wandelroutes (10 - 20 km) voeren door een mix van fraaie landschappen. De ene langs de uiterwaarden van de Maas (wandelroute Ooijenroute), de volgende over stuifduinen en hei (wandelroute Schadijkse Bossen), weer een volgende langs akkers en een slingerend beekje van dorpje naar dorpje (Route Door Maasarm, Beekdal en Buurtschap), om maar enkele voorbeelden te noemen.

Wandelroutes

Afbeelding 1 | Wandelroutes in Limburg: 10 tips
De oevers van de Maas bij Horst aan de Maas, foto: Wikimedia - D.J. Bergsma

Wandeltip 2: Peel en Maas

Limburgse eyecatchers

In natuurgebied Peel en Maas vind je oude, verlande Maasarmen die laten zien hoe de Maas vroeger stroomde. De Peel is een oud turfgebied. Onderweg op je wandeltochten (8 routes > 10 km) vind je veel typisch Limburgse eyecatchers zoals veldkruisen en kapellen (wandelroute Kruisen- en Kapelroute); op een andere wandelroute, vanuit het dorpje Meijel op de grens van Noord-Brabant en Limburg, zijn het juist bossen, weilanden en hei die het karakter van de route bepalen (wandelroute Van Kruispunt naar de Pelen).

Meer wandelroutes

Wandeltip 3: Maasduinen

Van beek tot berg

Natuurgebied Maasduinen ligt vlakbij de stuifzandruggen en fraaie Ravenvennen van Nationaal Park De Maasduinen. Iets verderop ligt de Mookerhei (met Groene Wissel Mookerheide). In natuurgebied Maasduinen kun je een wandelroute volgen die langs de Koningsvennen naar de Sint Jansberg voert, waar je je tussen imposante bomen waant op een landgoed (wandelroute Van beek tot berg). Tip voor de lange(re)afstandwandelaars: ook twee trajecten van het Pieterpad doorkruisen het gebied, traject Groesbeek - Gennep en traject Gennep - Vierlingsbeek.

Meer wandelroutes

Afbeelding 2 | Wandelroutes in Limburg: 10 tips
Mookerheide, foto: Suzanne de Lijser

Wandeltip 4: Regio Venlo

Veerpontjes en een kek kasteel

In de omgeving van de stad Venlo kun je erg mooi wandelen. Er zijn allerlei leuke en gevarieerde wandelroutes uitgezet, bijvoorbeeld de wandelroute die vanuit Kessel langs de oevers van de Maas voert en door natuurgebiedjes Musschenberg en de Weerdbeemden. De wandelroute maakt gebruik van twee veerpontjes, bij Beesel en bij Rijkel (april - oktober, check vooraf de vaartijden!). De wandeling is in Kessel zelf te verlengen met een extra rondje, het Ommetje Kessel van 2 km. Onderweg langs de Maas wandel je door een fruitboomgaard, langs akkervelden, een molen en veel karakteristieke oude boerderijen. Tip: bezoek Kasteel De Keverberg, een 'kek geval' en een leuke plek voor een koffie- of lunchstop!

Meer wandelroutes

Meer routes in de omgeving van Venlo vind je op deze site.

Wandeltip 5: Regio Venray

Nat grasland en een landgoed

Ook Venray is een goed mikpunt voor wie op zoek is naar een mooie lange wandelroute. Bijvoorbeeld die langs beken, weiden en boerderijen. Blik op oneindig en lekker zompen door het hoge gras langs de knotwilgen (wandelroute De Veulense Wateren). Een andere wandelroute voert over het fraaie Landgoed Geijsteren, met onderweg bossen, statige lanen en enkele mooie vennen.

Meer wandelroutes

  • Meer routes in de omgeving van Venray vind je hier.
Afbeelding 3 | Wandelroutes in Limburg: 10 tips
De Groote Peel, foto: Wikimedia - Femmark

Midden-Limburg

Midden-Limburg heeft behalve twee nationale parken, De Meinweg en De Groote Peel, nog vier grote natuurgebieden: Grenspark Kempen~Broek, grenspark Maas-Swalm-Nette gebied, Het Brachterwald en Het Leudal. Wandel.nl selecteerde de gebieden met minstens vier langere (> 10 km) wandelroutes:

Wandeltip 1: Het Leudal

Beetje klimmen, beetje leudalen

Natuurgebied het Leudal is een populaire wandelbestemming. Het ligt aan de westoever van de Maas die hier en daar wat hoogteverschillen vertoont. Handige startplaats voor wandelingen is bezoekerscentrum Leudal. Daarvandaan kun je een wandelroute volgen door weilanden en langs de Tungelroysebeek en de Zelsterbeek (wandelroute Water wandel wereld Leudal). Weer een totaal andere wandelroute voert langs de grindgaten bij Heel waarbij je wandelt door St. Anna's Beemden, langs de Boschmolenplas en de Antoniusplas, door het Polderveld en langs de Lange Vlieter. Bovendien passeer je enkele kastelen en molens (Grindgatenroute).

Meer wandelroutes

Wandeltip 2: Wandelen rondom Herkenbosch - Nationaal Park De Meinweg

Plateaus, terrassen en vennen

Herkenbosch ligt aan de rand van Nationaal Park De Meinweg, een uniek natuurgebied vanwege het terrassenlandschap, met drie steile overgangen waartussen het hoogteverschil 50 meter bedraagt. Het Roerdal ligt 30 meter boven N.A.P. en het Beatrixplateau op 80 meter. Dwars op de terrassen vind je het dal van de Boschbeek en het dal van de Roode Beek. Tussen beken en beekdalen liggen stille vennetjes en uitgestrekte bossen en heidevelden.

Wandelroutes

  • Vanaf De Boshut (bezoekerscentrum/café De Meinweg) in Herkenbosch kun je de Liberation Route wandelen. Die voert langs 'luisterplekken' met verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
  • Een andere lange en pittige wandelroute is wandelroute Meinvennen, over bospaden, door heidevelden, langs vennen en door de moerasbossen met elzen, berken en gagelvenen van het nationaal park. De route leidt gedeeltelijk door Duitsland.
  • Een overzicht wandelroutes door gebied Herkenbosch/Meinweg.
Afbeelding 4 | Wandelroutes in Limburg: 10 tips
Nationaal Park De Meinweg, foto: Wikimedia

Wandeltip 3: Rondom Stramproy

Even naar de buren

Het gebied rondom Stramproy is onderdeel van het internationale Grenspark Kempen~Broek. Er zijn enkele mooie wandelroutes die ook even de grens over hoppen. Ze zijn blauw bewegwijzerd. Het zijn Kempen~Broek Grenspark route - Grensroute westlus, die vanaf Stramproy naar de Stramprose Heide voert en vervolg langs het Vosseven, de A-beek, Broekmolen en de Belgische grens over. De oostlus leidt vanaf Stramproy door een landelijk gebied met niet alleen mooie vergezichten, maar ook wat historische gebouwen en kruisen.

Meer wandelroutes

Wandeltip 4: Limburg loopt over

Er is nog veel meer..

En waar je altijd terecht kunt voor mooie wandelroutes..

Groene Wissels De populairste Groene Wissel van Limburg (noord) loopt over de Mookerheide. Andere Groene Wissels in de provincie (dus inclusief het zuiden van Limburg) vind je op deze site.

Trage Tochten Rob Wolfs, de ongekroonde koning van het onverharde pad, bracht een wandelgids uit met wandelroutes in Midden- en Noord-Limburg. Op Wandelzoekpagina vind je (even abonnee worden) per route de beschrijving, de gps-track en de topokaart met de route, perfect!

Wandeltip 5: Wandelnetwerken Limburg: zelf plannen

Knooppuntroutes op maat

Zelf een wandelroute plannen? Gebruik de digitale routeplanners!

Afbeelding 5 | Wandelroutes in Limburg: 10 tips
De Maasduinen, foto: Wikimedia - Campina88