Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Nationaal Park de Maasduinen: Reindersmeer

Gebied / Regio
Noord-Limburg
Karakteristiek
Duinen
Afstand
7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Reindersmeer in Nationaal Park de Maasduinen is niet zonder reden uitgeroepen tot het mooiste meer van Nederland. Azuurblauw, met grote loofbomen op de achtergrond. Het lijkt wel Scandinavië! De route is te verkorten met het trekpontje over het water.

Startpunt
Naam
Bezoekerscentrum de Maasduinen
Straat
Bosserheide 3E
Postcode
5855 EB
Plaats
Well
Wandelroute Nationaal Park De Maasduinen Reindersmeer
Reindersmeer, Nationaal Park de Maasduinen. (Foto: © Roel_Meijer, Getty Images)

Wandelroute Nationaal Park de Maasduinen: Reindersmeer

Wandelroute Reindersmeer door Nationaal Park de Maasduinen is een wandelroute door de prachtige natuur van Noord-Limburg. De wandelroute start bij Bezoekerscentrum de Maasduinen, waar je je auto gratis parkeert en in het naastgelegen restaurant een lunch-of koffiepauze kunt nemen. De route is aangegeven met rode paaltjes en gaat onderweg langs het Reindersmeer en de vogelkijkhut. De route is te verkorten tot 4 km als je met het trekpontje gaat.

Loopbrug Reindersmeer

Als eerste tijdens deze wandelroute tref je de loopbrug over het Reindersmeer. De loopbrug biedt een prachtig uitzicht over het azuurblauwe water van het Reindersmeer. Sinds 1999 is het meer onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen. Het meer ligt bij de voormalige sluis in de Bosserheide. Het Reindersmeer is 45 meter diep en heeft een oppervlakte van 130 hectare. Aan de oevers vind je heide, gras, mossen en andere zeldzame en kwetsbare planten. Daarom mag je rondom het Reindersmeer alleen op de paden wandelen.

Wandelroute Nationaal Park De Maasduinen Reindersmeer Loopbrug
Loopbrug Reindersmeer. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute Nationaal Park De Maasduinen Reindersmeer Trekpontje
Trekpontje Reindersmeer. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Reindersmeer, trekpontje

Tijdens de wandelroute Reindersmeer heb je onderweg de mogelijkheid om de route te verkorten tot 4 km. Daarvoor neem je het trekpontje over het Reindersmeer. Het trekpontje biedt zitplekken voor ongeveer 10 mensen, maar daarvoor heb je wel een aantal sterke mensen nodig om je naar de overkant te brengen. Het trekpontje is zwaar, mede omdat er best wat stroming staat in het Reindersmeer waar je naar de overkant gaat. De route over het water is ongeveer 100 meter lang, daardoor verkort je de route een aantal kilometer. De verkorte route gaat niet langs de vogelkijkhut.

Wandelroute Nationaal Park de Maasduinen vogelkijkhut

Als je er niet voor kiest om met het trekpontje naar de overkant te varen, kom je met deze wandelroute door Nationaal Park de Maasduinen langs de vogelkijkhut. Deze vogelkijkhut biedt een bijzonder kijkje in het leven op, in en rondom het Reindersmeer. Als je goed kijkt heb je misschien wel zicht op vogels zoals de kiekendief en de zeearend. Maar ook de boomklever, fuutjes, ijsvogeltjes en verschillende soorten eenden worden er met regelmaat gespot. In en rondom de bossen van de Maasduinen worden de groene specht en de zwarte specht gezien.

Wandelroute Nationaal Park De Maasduinen Reindersmeer Vogelkijkhut
Vogelkijkhut Nationaal Park de Maasduinen. (Foto: © Roland, Komoot)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Visit Noord-Limburg. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is te volgen via de rode paaltjes
  • Om de route te verkorten tot 4 km, neem je het trekpontje over het Reindersmeer
  • Je wandelt door mulle zandduinen, hoge wandelschoenen zijn aanbevolen