Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in Noord- en Midden-Limburg: 5 tips

Er wordt vaak vol lof gesproken over wandelen in Zuid-Limburg, maar ook in Noord- en Midden-Limburg kunnen wandelaars hun hart ophalen. Struin door schitterende natuur, proef bourgondische gerechten en ontdek de rijke historie tijdens een wandeling over een van deze vijf wandelroutes.

Beesel

Noord- en Midden-Limburg kent veel verrassingen: prachtige stuifduinen, meanderende riviertjes, adembenemende vergezichten, karakteristieke bossen, imposante kastelen en uitgestrekte uiterwaarden. Waar ga jij wandelen?

Tip 1: Door en rond de Heldense Bossen

Deze stevige wandeling van 17 kilometer is voor de fanatieke wandelaar. Je loopt namelijk door vele stuifduinheuvels van het uitgestrekte natuurgebied De Heldense Bossen. Een gebied van 1100 hectare groot, ingeklemd tussen de dorpen Helden, Kessel, Maasbree en Baarlo. Voor de natuurliefhebber is er een grote variëteit aan flora en fauna te bewonderen. En vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan Museum Peel & Maas in Helden. De wandeling start bij Multifunctioneel Centrum Kerkeböske waarna je bijna direct de Heldense Bossen inloopt.

Meer informatie over de route
Peel En Maas Molentje
Kasteel Aldenghoor
Kasteel Aldenghoor

Tip 2: Roggel en Leudal

De wandelroute Roggel en Leudal loodst je in ongeveer 8 kilometer door een zeer afwisselend landschap met beken, bospaden en open landbouwgebied én het mooie natuurgebied het Leudal. Het Leudal is wat ons betreft het hoogtepunt van deze wandeling. De combinatie van de prachtige natuur en vele culturele bezienswaardigheden zoals molens, kastelen en abdijen maken het een uitstekend wandelgebied. De wandeling start vanaf de markt in Roggel.

Meer informatie over de route

Tip 3: Gelukswandeling De stilte van het bos

De naam van deze 7-kilometer-lange rondwandeling zegt het al: onderweg kom je even helemaal tot rust en geniet je van de zogenaamde ‘geluksplekken’ langs de route. De wandeling begint bij Natuurbegraafplaats Bergerbos en voert je door het Munnichsbos naar Kasteel Aerwinkel, een van de geluksplekken. Dit romantische landhuis is ontworpen door de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers. Ook het Munnichbos is een hoogtepunt. Dit oude natuurbos bestaat voor een deel uit ongerepte natuur, waar het lijkt alsof te tijd stil heeft gestaan.

Meer informatie over de route
Bergerbos (Afbeelding: © Eelco Roos)
Bergerbos (Afbeelding: © Eelco Roos)
Knooppunt 6

Tip 4: Hiking Trail Nederweert

Deze rondwandeling van 14 kilometer brengt je langs allerlei herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog rondom Nederweert. Onderweg luister je via een app naar de verhalen die zich destijds afspeelden. De route start bij het Weerterbos waar je een bezoek kunt brengen aan de expositieruimte van de Stichting Luchtoorlog 1939-1945. Via het bos wandel je het buitengebied van Nederweert in en passeer je de Britse Oorlogsbegraafplaats. Vervolgens wandel je via akkers en weilanden weer terug naar het startpunt.

Meer informatie over de route

Tip 5: Tussen Mortel, Maas en Swalmtal

Dit is een rondwandeling van 8 kilometer vanuit Drakendorp Beesel. Het dorp staat eens in de zeven jaar in het teken van de legende Sint Joris en de Draak. Maar ook de rest van het jaar kom je de draak overal in het dorp tegen. De wandelroute start op de Markt en voert je door de uiterwaarden van de Maas. Kuierend langs de Donberg, het zuidelijkste stuifduin van de Maas, ontmoet je de Swalm. Een van de weinige nog meanderende riviertjes van Nederland. In het Swalmdal geniet je van de mooie vergezichten.

Meer informatie over de route
Startpunt Wandel Route Netwerk Beesel
Startpunt Wandel Route Netwerk Beesel