Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Tips voor het onderhoud van je complete wandeluitrusting

In de herfst en winter heeft jouw wandeluitrusting een hoop te verduren. Het is de perfecte tijd om jouw complete wandeluitrusting een onderhoudsbeurt te geven. Met deze tips zorg je dat je wandelschoenen, regenjas en rugzak in topconditie zijn voor regen en wind.

afbeelding van een wandelaar in de regen.

In samenwerking met Nikwax

Als wandelaar ben je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk op pad en ben je minder graag met het onderhoud van je wandelspullen bezig. Toch moet je het belang van dit ietwat vervelende klusje zeker niet onderschatten. Met goed onderhoud heb je namelijk langer plezier van je schoenen, jas of rugzak. Met deze tips kun je nu alvast een materiaalcheck doen en weet je hoe je straks in een handomdraai het juiste doet.

afbeelding van iemand die zijn wandelschoenen schoonmaakt en onderhoudt.
(Foto's: © Nikwax)

Onderhoud van je wandelschoenen

Laten we beginnen bij het belangrijkste: je wandelschoenen. In een droge zomer neem je niet zo veel vuil mee op je schoenen, maar dat is in de herfst en winter met modder en regen natuurlijk anders. Vuil kan uiteindelijk voor kleine beschadigingen en slijtage in het materiaal zorgen. Het is daarom aan te raden om na elke wandeling je schoenen goed schoon te maken. Dat doe je met een borsteltje en een beetje lauw water. Voor hardnekkig vuil wat je niet direct van je schoenen afkrijgt kun je een technisch reinigingsmiddel gebruiken, dat niet alleen de buitenkant van je schoen maar ook zout en viezigheid in het materiaal verwijdert. De binnenkant van je schoenen mag je trouwens ook niet vergeten even op te frissen met een warme vochtige doek. Zo haal je het zout van transpiratievocht weg dat anders in de voering blijft zitten.

Als de binnen- en buitenkant schoon en droog zijn, kun je je schoenen nog een extra verwenbeurt geven met een verzorgingsmiddel. Door je schoenen opnieuw te impregneren houd jij droge voeten en verleng je de levensduur van je stappers. Kijk daarbij in de winkel even goed naar welk middel je moet gebruiken op jouw schoenen. Zo heeft Nikwax, specialist in reinigings- en impregneermiddelen voor kleding, schoeisel en uitrusting, voor elke type materiaal specifieke producten die voor optimale bescherming tegen vuil en nattigheid zorgen. Wat zij sowieso altijd aanraden is een dubbele oplossing, bijvoorbeeld de Footwear Cleaning Gel (technische reiniger) én impregneren. De impregnering kan door dit middel een stuk beter hechten en je schoenen blijven prima ademen.

Lees hier meer over het onderhoud van wandelschoenen
afbeelding van iemand die zijn wandelschoenen impregneert.
afbeelding van een regenjas die gewassen is met een technisch wasmiddel.

Onderhoud van je wandelkleding

Een regenjas moet vooral doen waarvoor je hem hebt gekocht: regen buitenhouden en transpiratievocht afvoeren. Niets is vervelender dan wandelen door de regen en voelen dat de regen toch door die dure jas sijpelt. Dat is ook onnodig, want door je jas goed te onderhouden kun je een nat pak goed voorkomen. Het wassen van je regenjas is daarbij een eerste belangrijke tip om het ademend vermogen te behouden. Vuil kan namelijk de ‘poriën’ van de stof verstoppen. Voordat je een waterdichte of waterafstotende jas gaat wassen kijk je eerst even naar het wasvoorschrift op het label in je jas om te checken of je je jas wel in de machine mag. Sommige jassen kun je namelijk alleen koud met de hand wassen. Gebruik bij het wassen geen poederwasmiddel of wasverzachter, maar een technisch wasmiddel zoals Nikwax Tech Wash. Zorg dat je je jas na de wasbeurt goed uitspoelt, want zeepresten kunnen de werking van de technische eigenschappen verminderen.

Van regelmatig gebruik en wassen gaat de buitenkant van je jas een klein beetje slijten, maar daar is ook een oplossing voor: impregneren. Als je dit gaat doen moet je zorgen dat je jas goed schoon is omdat het impregneermiddel anders niet goed hecht. Nikwax heeft zowel inwasmiddelen als sprays om je regenkleding te impregneren. Dit onderhoudsmerk heeft trouwens ook alles in huis voor kleding met fleece en dons, zodat je de unieke isolerende eigenschappen van die materialen ook kunt behouden.

Lees hier meer over het onderhoud van regenkleding
afbeelding van iemand met een jas die 50% wel en 50% niet onderhouden is.
Voor en na de onderhoudsbeurt.
afbeelding van iemand die zijn rugzak wast.

Onderhoud van je rugzak

Als je toch bezig bent met de grote schoonmaak van je uitrusting, dan kun je je rugzak ook gelijk even meenemen. Dit is ook het minste werk. Zeker als je een waterdichte rugzak hebt is het goed hier aandacht voor te hebben, omdat een schone tas nu eenmaal langer meegaat. Vuil en UV-zonlicht zorgen namelijk dat een rugzak zijn waterafstotende eigenschappen kan verliezen. Het schoonmaken kun je doen met hetzelfde technische wasmiddel als voor regenjassen (Nikwax Tech Wash). Daarna kun je je rugzak ook nog impregneren met een middel wat ook wordt gebruikt voor tentdoek (Nikwax Tent & Gear Solarproof).

Lees hier meer over waterdichte rugzakken

Doe mee & win

Wij mogen 10 setjes met onderhoudsproducten van Nikwax t.w.v. € 36,85 weggeven! Met de twinset Tech Wash en TX.Direct Wash-In, Footwear Cleaning Gel en Fabric & Leather Proof kun je meteen aan de slag om je wandeluitrusting een onderhoudsbeurt te geven.

Vul het onderstaande formulier in voor 18 november 2022 en maak kans! De prijswinnaars krijgen eind november persoonlijk bericht.

Deze winactie is inmiddels gesloten. Prijswinnaars hebben persoonlijk bericht van ons gehad.

afbeelding van iemand die zijn wandelschoenen wast en waterdicht maakt.