Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Weer of geen weer, wandelen kan altijd!

Wie houdt er niet van? Wandelen met een stralend zonnetje aan de hemel. Alleen is het weer in Nederland niet altijd zo mooi, zeker niet in het najaar. Laat jij je daardoor uit het veld slaan? Of ben jij een wandelaar die door weer en wind gaat? Met onze tips zal ook de mooi-weer-wandelaar genieten van een wandeling in minder goede omstandigheden.

Afbeelding wandelaar in de regen

Voorbereiden

Alles valt of staat met een goede voorbereiding voor je wandeling. Als je klakkeloos de deur uitstapt zonder uit het raam te kijken of de temperatuur te checken kun je voor een koude of natte verrassing komen te staan. Je kunt een simpele ‘temperatuurcheck’ doen door even naar buiten te gaan en te voelen of je genoeg gekleed bent. Maar dan weet je nog niet of het droog blijft of niet. Check daarvoor de weersverwachtingen, al zijn die niet altijd even betrouwbaar.

Laagjes

Het is altijd weer om te wandelen. Je kunt je namelijk op alle weersomstandigheden kleden. Of het nu koud, nat of warm is. Het makkelijkste is om dan een laagjes-systeem aan te houden, zodat je makkelijk iets aan of uit kunt trekken. De onderste laag houdt je huid droog en zorgt voor comfort. De tussenlaag zorgt voor isolatie en afvoer van transpiratievocht en de buitenlaag beschermt je tegen wind en regen.
Zeker als het weer onvoorspelbaar is, is de buitenlaag onmisbaar. Een goede windstopper beschermt je tegen wind en bij regen beschermt een waterdicht jasje je tegen regen. Deze buitenlaag kun je ook makkelijk uitdoen als het zonnetje weer begint te schijnen.

Bij een zomerse regenbui kun je er voor kiezen om de tussenlaag achterwege te laten: de temperatuur is hoog genoeg dat een isolatielaagje niet nodig is. Een regenjack beschermt je dan tegen nattigheid. Een paraplu helpt natuurlijk ook om het bovenlijf droog te houden. Je loopt er dan wel mee in de hand.

Afbeelding: weer of geen weer
Afbeelding: weer of geen weer
Kies voor een pet of muts van sneldrogend en vochtafdrijvend materiaal.

Houd je hoofd niet té koel

Een koude en winderige regenbui op je hoofd is niet prettig. Je kunt dan last krijgen van pijn in de oren, een ijskoud voorhoofd en hoofdpijn. Neem iets mee voor op je hoofd als het weer omslaat. Bij droog weer volstaat een muts prima. Maar let op het materiaal! Als het regent neemt een wollen muts heel veel vocht op. Niet alleen zwaar op je hoofd, maar ook koud! Een pet of muts van sneldrogend en vochtafdrijvend materiaal voldoet in een regenbui beter. Er zijn veel sportmerken die petjes of mutsjes hebben die perfect geschikt zijn om tijdens het wandelen te gebruiken.

Ook als het warm is, is het niet verstandig om een dikke muts te dragen. Via je hoofd verlies je namelijk het meeste transpiratievocht. Je lichaam transpireert om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Werk je dat tegen door een dikke, warme muts te dragen, dan werk je dat mooie systeem tegen.
Een petje beschermt je zo niet alleen tegen warmte of kou, maar ook tegen de felle zon in de ogen.

Check het weer

Het is van tevoren wel fijn om te weten waar je aan toe bent. Niets zo onvoorspelbaar als het weer, maar er zijn apps die behoorlijk nauwkeurig zijn. Handig voor als je het journaal gemist hebt of onderweg staat te schuilen voor een regenbui en wilt weten hoelang je nog moet wachten tot het wat droger wordt.

Een paar nauwkeurige apps voor het weer zijn:

Afbeelding weerapps
Welke weer-app gebruik jij het liefst?
Afbeelding ree
Met slecht weer is het zo rustig op wandelpaden: je komt sneller wild tegen!

Mindset

Weer of geen weer, wandelen kan altijd. Misschien is het lastigste nog wel om die eerste stap naar buiten te zetten, als er toch onverhoopt regen op komst is. Maar bedenk eens hoe heerlijk wandelen in de regen is! Het zachte tikken van de regen op je capuchon werkt rustgevend. En over rust gesproken: de meeste mensen blijven met regen binnen. Het is op de wandelpaden dan een stuk rustiger, waardoor de kans groter is dat je wild tegen komt.

En de beste beloning na een natte en koude wandeling is toch een warme chocolademelk, koffie of thee en die warme douche! Dat kan toch zelfs een mooi-weer-wandelaar niet weerstaan?